30/05/2022 30/05/2022 Χθες, 29 Μαΐου 2022 συνήλθε σε συνεδρίαση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού Μόσχας υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η σύνοδος τοποθετήθηκε σχετικά με την τελεσθείσα Σύνοδο της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας (Πατριαρχείο Μοσχας) και την απόφαση της για ανεξαρτησία από...
30 Μαΐου, 2022 - 10:55
Τελευταία ενημέρωση: 30/05/2022 - 11:02

Το Πατριαρχείο Μόσχας για την απόφαση της Ουκρανικής Εκκλησίας για ανεξαρτησία

Διαδώστε:
Το Πατριαρχείο Μόσχας για την απόφαση της Ουκρανικής Εκκλησίας για ανεξαρτησία

Χθες, 29 Μαΐου 2022 συνήλθε σε συνεδρίαση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού Μόσχας υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η σύνοδος τοποθετήθηκε σχετικά με την τελεσθείσα Σύνοδο της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας (Πατριαρχείο Μοσχας) και την απόφαση της για ανεξαρτησία από την πνευματική επιρροή του Πατριαρχείου Μόσχας.

Αναλυτικά η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας αναφέρει:

Στις 27 Μαΐου 2022 συνήλθε στο Κίεβο η Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ενεκρίθησαν συμπληρώσεις και τροποποιήσεις στο Καταστατικό Διοικήσεως της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Επίσης ελήφθη σειρά άλλων αποφάσεων σχετικά με τη συνέχιση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, την ένταση της πιέσεως στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, τις συνεχιζόμενες αρπαγές ναών της, τα πολυάριθμα περιστατικά διακρίσεων και καταπατήσεως των δικαιωμάτων των πιστών της.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε:

1. Να εκφρασθεί ολόπλευρη συμπαράσταση και κατανόηση προς τους αρχιερείς, ιερείς, μονάζοντες και λαϊκούς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία δέχεται άνευ προηγουμένου πίεση εκ μέρους εκπροσώπων των σχισματικών δομών, των τοπικών Αρχών, των μέσων μαζικής ενημερώσεως, των εξτρεμιστικών οργανώσεων και του εθνικιστικών διαθέσεων τμήματος της κοινής γνώμης.

2. Να απευθυνθεί έκκληση στο πλήρωμα της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας να αναπέμπει ένθερμες δεήσεις για την ενδυνάμωση των αδελφών μας στην Ουκρανία, να τους δοθεί κουράγιο και βοήθεια του Θεού στον καθημερινό αγώνα της χριστιανικής μαρτυρίας.

3. Να διαπιστωθεί ότι το καθεστώς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας καθορίσθηκε από το Γράμμα του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλεξίου Β΄ στις 27 Οκτωβρίου 1990.

4. Να επισημανθεί ότι οι συμπληρώσεις και τροποποιήσεις στο Καταστατικό Διοικήσεως της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι οποίες υιοθετήθηκαν, χρήζουν μελέτης κατά τον προβλεπόμενο τρόπο ως προς την ανταπόκρισή τους προς το εν λόγω Γράμμα και τον Καταστατικό Χάρτη της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, σύμφωνα με τον οποίο τέτοιου είδους συμπληρώσεις και τροποποιήσεις πρέπει να παραπεμφθούν προς έγκριση στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών.

5. Να τονισθεί ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος συμπάσχοντας βαθέως με όσους επλήγησαν από τη συμφορά, κατ’ επανάληψιν καλούσε να γίνει το παν, προκειμένου να αποφευχθούν τα θύματα μεταξύ των αμάχων, ενώ ζητούσε από όλα τα μέλη της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας να δέονται διαπύρως για την τάχιστη αποκατάσταση της ειρήνης και να παρέχουν ολόπλευρη βοήθεια σε όλα τα θύματα, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, των ανθρώπων, οι οποίοι έμειναν χωρίς στέγη και μέσα επιβίωσης.

6. Να εκφρασθεί λύπη εξαιτίας του ότι σε ορισμένες επαρχίες της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας παύει η μνημόνευση του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, γεγονός το οποίο ήδη οδήγησε σε διχασμούς εντός της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και έρχεται σε αντίθεση με τον 15ο κανόνα της Πρωτοδευτέρας Συνόδου.

7. Να κατατεθεί η μαρτυρία ότι όλο το πλήρωμα της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας δέεται υπέρ της διαφυλάξεως της εκκλησιαστικής ενότητας και της τάχιστης καταπαύσεως της αιματοχυσίας.

Πηγή: Mospat.ru

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ για την ανεξαρτησία της Ουκρανικής Εκκλησίας

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας στις αποφάσεις του Κιέβου για ανεξαρτησία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων