06/01/2023 06/01/2023 Η μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων φαίνεται πώς “άγγιξε” τους εμπλεκόμενους στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία εδώ και σχεδόν 11 μήνες καθώς, με απόφαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δόθηκε εντολή στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να σταματήσουν οι εχθροπραξίες για περίπου 36 ώρες. Του Νικολάου Ζαΐμη Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι η “θρησκευτική ανάπαυλα” για...
06 Ιανουαρίου, 2023 - 9:04
Τελευταία ενημέρωση: 06/01/2023 - 14:32

Χριστούγεννα ειρήνης και όχι εκεχειρίας στην εμπόλεμη Ουκρανία

Διαδώστε:
Χριστούγεννα ειρήνης και όχι εκεχειρίας στην εμπόλεμη Ουκρανία

Η μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων φαίνεται πώς “άγγιξε” τους εμπλεκόμενους στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία εδώ και σχεδόν 11 μήνες καθώς, με απόφαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δόθηκε εντολή στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να σταματήσουν οι εχθροπραξίες για περίπου 36 ώρες.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι η “θρησκευτική ανάπαυλα” για να μπορέσουν να παραστούν στις ακολουθίες οι Ορθόδοξοι της περιοχής που πλήττονται από τον πόλεμο μετά τη ρωσική εισβολή, αλλά η ειρήνη. Κάτι που κυριαρχεί στη θεολογία των Χριστουγέννων.

Απέρριψε την εκεχειρία ο Πρόεδρος Ζελένσκι

Όπως μετέδωσε χθες βράδυ το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει μια εκεχειρία προκειμένου να σταματήσει την προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Ντονμπάς και να ενισχύσει τις δυνάμεις κατοχής.

«Θέλουν τώρα να εκμεταλλευθούν ως πρόφαση τα Χριστούγεννα, έστω και για λίγο, προκειμένου να σταματήσουν την προέλαση των ανδρών μας στο Ντονμπάς και να φέρουν εξοπλισμό, πυρομαχικά και επίστρατους», είπε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

«Τι θα τους αποφέρει αυτό; Μόνο ακόμη μια αύξηση στις μέχρι σήμερα απώλειές τους», συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι ο πόλεμος «θα τελειώσει μόνο όταν αποχωρήσουν οι στρατιώτες σας ή τους εκδιώξουμε».

Η απόφαση του Κρεμλίνου

Η απόφαση από το Κρεμλίνο για την εκεχειρία πάρθηκε κατόπιν έκκλησης του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου. Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Προέδρου Πούτιν στην έκκληση με τον ίδιο να διατάσσει τις ρωσικές δυνάμεις να εφαρμόσουν εκεχειρία στην Ουκρανία στις 6 και 7 Ιανουαρίου.

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση της Αγιότητάς του, του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλου, έδωσα οδηγίες στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός σε όλη τη γραμμή επαφής από τις 12.00 της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τις 24.00 της 7ης» ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Λόγω του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός Ορθοδόξων ζει στις περιοχές των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων», πρόσθεσε.

Η έκκληση του Πατριάρχη Κύριλλου

“Εγώ, Κύριλλος, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, απευθύνω έκκληση σε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην εσωτερική σύγκρουση με έκκληση για κατάπαυση του πυρός και την καθιέρωση Χριστουγεννιάτικης εκεχειρίας από τις 12:00 της 6ης Ιανουαρίου έως τις 00:00 της 7ης Ιανουαρίου, ώστε οι Ορθόδοξοι οι άνθρωποι να μπορούν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων και την ημέρα της Γέννησης του Χριστού”, αναφέρει η δήλωση του Πατριάρχη Κύριλλου σύμφωνα με το patriarchia.ru.

Χριστούγεννα ειρήνης, όχι εκεχειρίας

Μετά τις 36 ώρες εκεχειρίας τι θα ακολουθήσει; Πάλι κρότοι όπλων, αθώα θύματα, βομβαρδισμοί και η καθημερινότητα του πολέμου. Κλαυθμός και οδυρμός. Σε λίγες μέρες οι Ορθόδοξοι των περιοχών αυτών θα γιορτάσουν τα Θεοφάνεια, καθώς ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο. Πάλι με εκεχειρία θα εορτάσουν τη μεγάλη εορτή της Βάπτισης του Κυρίου; Μήπως ήρθε η ώρα να παρθεί η απόφαση έτσι ώστε να γιορτάζουν από εδώ και πέρα εν ειρήνη, αυτό που πραγματικά φέρνει η Ενανθρώπιση του Υιού Λόγου του Θεού, και όχι Χριστούγεννα εκεχειρίας;

Διαβάστε επίσης: 

Εκεχειρία για τον εορτασμό των Χριστουγέννων ζητά ο Πατριάρχης Μόσχας

Ουκρανία: Εκεχειρία 36 ωρών διέταξε ο Πούτιν με την ευκαιρία των Χριστουγέννων μετά την έκκληση του Πατριάρχη Κύριλλου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων