14/02/2021 14/02/2021 Oi πλημμύρες, οι κατολισθήσεις και η καθίζηση του εδάφους των παρελθόντων αιώνων που «αποκαλύφθηκαν» στους επιστήμονες κατά τη διάρκεια γεωλογικών ερευνών στην Ιερά Μονή των Σπηλαίων του Πσκοφ δείχνουν τη διάβρωση στο εσωτερικό της. Εξάλλου, η πρώτη εκκλησία της Μονής θεμελιώθηκε σε μια σπηλιά τον 15ο αιώνα! Η οργάνωση «Αναβίωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» έγραψε στον επίσημο...
14 Φεβρουαρίου, 2021 - 16:40
Τελευταία ενημέρωση: 14/02/2021 - 20:04

Υπόγειος ναός 2.000 θέσεων στη Μονή των Σπηλαίων του Πσκοφ

Διαδώστε:
Υπόγειος ναός 2.000 θέσεων στη Μονή των Σπηλαίων του Πσκοφ

Oi πλημμύρες, οι κατολισθήσεις και η καθίζηση του εδάφους των παρελθόντων αιώνων που «αποκαλύφθηκαν» στους επιστήμονες κατά τη διάρκεια γεωλογικών ερευνών στην Ιερά Μονή των Σπηλαίων του Πσκοφ δείχνουν τη διάβρωση στο εσωτερικό της. Εξάλλου, η πρώτη εκκλησία της Μονής θεμελιώθηκε σε μια σπηλιά τον 15ο αιώνα!

Η οργάνωση «Αναβίωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» έγραψε στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram: «Οι μηχανικές και γεωλογικές έρευνες συνεχίζονται. Ως αποτέλεσμα της έρευνας, εμφανίζονται πληροφορίες σχετικά με την παρουσία επικίνδυνων γεωλογικών παραγόντων (πλημμύρες, κατολισθήσεις και καρστ, καθίζηση εδάφους κ.λπ.). Ο εντοπισμός τους θα βοηθήσει στο να αποτραπεί περαιτέρω βλάβη, που θα ήταν ικανή να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζημιά ή ακόμα και καταστροφή του ναού».

Στα τέλη του Οκτωβρίου, ο Ηγούμενος του μοναστηριού, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πσκοφ και Πόρχοφ κ. Τύχων δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti» ότι σχεδιάζεται η κατασκευή νέας υπόγειας εκκλησίας για 2.000 άτομα. Όπως εξήγησε η υπηρεσία Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως, σήμερα η μεγαλύτερη εκκλησία του μοναστηριού – ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μιχαήλ – δεν μπορεί να «αντιμετωπίσει» την εισροή των πιστών. Ταυτόχρονα, μοναδικό ζήτημα που πρέπει να προσέξουν εάν τελικά δοθεί άδεια, είναι ότι ο νέος υπόγειος ναός δεν πρέπει να χτιστεί ακριβώς κάτω από τις σπηλιές της Μονής.

Η Ιερά Μονή Σπηλαίων του Πσκοφ είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά ανδρικά μοναστήρια στη Ρωσία με μακρά ιστορία. Το μοναστήρι δεν έχει κλείσει ποτέ στην ιστορία του, ούτε και κατά την σοβιετική περίοδο των διωγμών.

Ο Οργανισμός «Αναβίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς» στην πόλη του Πσκοφ δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 για την αποκατάσταση ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων της περιοχής. Ιδρυτές της είναι η διοίκηση της περιοχής και η Ιερά Μητρόπολη Πσκοφ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο ηγούμενός του π. Τύχων, διορίστηκε το 1993 επικεφαλής του μοσχοβίτικου Μετοχιού της Ιεράς Μονής των Σπηλαίων του Πσκοφ, το οποίο μετατράπηκε σε ενορία του Ιερού Ναού της Παναγίας του Βλαδίμηρ του πρώην μοναστηρίου Σρετένσκυ. Η πρώτη ακολουθία που τελέστηκε από τον π. Τύχωνα στο χώρο της Μονής, ήταν στο Καθολικό την εορτή της Υπαπαντής του 1994, μαζί με την αδελφότητα “Σρετένιε” (Υπαπαντή) η οποία συνέχιζε να κατέχει το Καθολικό, όπου αργότερα εκδιώχθηκε βιαίως. Το 1995 έλαβε οφίκιο του Ηγουμένου και τον Ιούλιο του 1996 διορίσθηκε Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Υπαπαντής. Από το 1999 είναι πρύτανης της ανώτατης ορθόδοξης θεολογικής σχολής στα πλαίσια της Μονής που αργότερα ανυψώθηκε σε θεολογικό σεμινάριο. Από το Μάρτιο του 2001 τελεί πρόεδρος του γεωργιανού συνεταιρισμού “Βοσκρεσένιε” (Ανάσταση) στην περιοχή του Μιχαΐλοβο της επαρχίας του Ρόγιαζαν. Είναι δημιουργός της ταινίας “Ιερά Μονή των Σπηλαίων του Πσκωφ” η οποία πήρε το Grand Prix το Νοέμβριο του 2007 στα πλαίσια του 12ου διεθνούς φεστιβάλ χριστιανικών ορθοδόξων ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών “Ράντονεζ”. Από τις 31 Μαρτίου του 2009 είναι συμπρόεδρος του Εκκλησιαστικού κοινωνικού συμβουλίου για την προστασία κατά της αλκοολικής απειλής στη Ρωσία. To 2010 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας, διορίστηκε Γραμματέας της Πατριαρχικής Επιτροπής Πολιτισμού, ενώ το ίδιο έτος διορίστηκε μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Τέχνης, παρά τω Προέδρω της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων