30/09/2022 01/10/2022 Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνει ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στον θρόνο του Πατριαρχείου. Εξελέγη στις 12 Σεπτεμβρίου 2007 από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ρουμανίας, και στις 30 του μηνός, σε πανηγυρικό κλίμα τελέσθηκε η ενθρόνιση του Μακαριωτάτου στον υπαίθριο, ειδικά διαμορφωμένο χώρο, έξω από την πατριαρχική κατοικία στο Βουκουρέστι. Το έργο του πολυδιάστατο και...
30 Σεπτεμβρίου, 2022 - 8:39
Τελευταία ενημέρωση: 01/10/2022 - 19:15

Αφιέρωμα για τα 15 χρόνια από την ενθρόνιση του Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ

Διαδώστε:
Αφιέρωμα για τα 15 χρόνια από την ενθρόνιση του Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνει ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στον θρόνο του Πατριαρχείου. Εξελέγη στις 12 Σεπτεμβρίου 2007 από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ρουμανίας, και στις 30 του μηνός, σε πανηγυρικό κλίμα τελέσθηκε η ενθρόνιση του Μακαριωτάτου στον υπαίθριο, ειδικά διαμορφωμένο χώρο, έξω από την πατριαρχική κατοικία στο Βουκουρέστι. Το έργο του πολυδιάστατο και πολυσήμαντο. Ιδιαίτερη είναι η συνεισφορά του στους νέους, στην προστασία της μητέρας, την προαγωγή της ρουμάνικης ταυτότητας και της αιμοδοσίας.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Όπως έγραψε το ope.gr, ένα από τα κορυφαία έργα της Πατριαρχίας του κ.κ. Δανιήλ θεωρείται η κατασκευή του Εθνικού Καθεδρικού Ναού. Έργο που ανέλαβε ως εντολή από τους προκατόχους του. Η ευαισθητοποίηση του σε κοινωνικά ζητήματα, η παροχή βοήθειας στις ευάλωτες ομάδες, η αγάπη και μέριμνά του για τους νέους, αλλά και το συνεχές ενδιαφέρον του για τους Ρουμάνους της διασποράς είναι ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά που διακρίνονται στην διακονία όλα αυτά τα χρόνια που παραμένει στο πηδάλιο της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας. 

Η δημιουργία του θεσμού της αιμοδοσίας χάρις στον Πατριάρχη Ρουμανίας

Πηγή: ziarullumina

Με πρωτοβουλία του πέμπτου κατά σειρά Αρχιεπισκόπου Βουκουρεστίου, Μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας και Πατριάρχη Ρουμανίας, από το 2013 λειτουργεί η καμπάνια «Δώσε αίμα, σώσε μια ζωή!», συγκεντρώνοντας έως σήμερα πάνω από 20.000 λίτρα αίματος από περίπου 40.000 πιστούς δότες.

Έτσι, μέσω των εκστρατειών αιμοδοσίας του, το Πατριαρχείο Ρουμανίας έχει αυξήσει τον αριθμό αιμοδοτών στη Ρουμανία.

Έντονη είναι η προσφορά αίματος ειδικά φέτος με την κρίση στην Ουκρανία. Η εν Ρουμανία Εκκλησία συνεχίζει να συνεισφέρει με τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, με την παροχή χώρων προσωρινής στέγασης, την πνευματική υποστήριξη, τις εκστρατείες αιμοδοσίας για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν από την Ουκρανία στην Δημοκρατία της Μολδαβίας, στην Ρουμανία αλλά και για όσους παραμένουν στην Ουκρανία.

Ο Μακαριώτατος στο πλευρό των νέων

Πηγή: ziarullumina.ro

Με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά, η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία με διάφορες φιλανθρωπικές της δράσης όπως η εκστρατεία «Βοήθεια στους μαθητές», προσέφερε ρουχισμό, πλήρως εξοπλισμένες τσάντες, λάπτοπ κ.α. Πολλές είναι και οι υποτροφίες που δίνονται σε αριστούχους μαθητές. Ακόμη, διοργανώνονται κατασκηνώσεις και κατηχητικά προγράμματα και εργαστήρια για την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.

Με αυτόν τον τρόπο γίνεται προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης του εξής κοινωνικού φαινομένου: Πολλά παιδιά και πολλοί νέοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής θέσης στην οποία βρίσκεται η οικογένειά τους.

Η προστασία του αγέννητου παιδιού και της μητέρας

Πηγή: Basilica.ro / Mircea Florescu

Ποικίλο είναι το έργο του Πατριαρχείου Ρουμανίας για την προστασία της εγκυμονούσας και της μητέρας που βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση και δεν έχει την υποστήριξη από το οικογενειακό της περιβάλλον. Συγκεκριμένα, οι Μητροπόλεις και οι Επισκοπές της εν Ρουμανίας Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει προσφέρει φαγητό, ρουχισμό, ιατρική περίθλαψη, και πνευματική καθοδήγηση.

Στο πλαίσιο της διάστασης που έχει λάβει φέτος το θέμα των αμβλώσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου Ρουμανίας Vasile  Bănescu είχε διευκρινίσει τη θέση της εν Ρουμανίας Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία συνοψίζεται στο εξής: Η Εκκλησία «συνιστά –ενθαρρύνει τη γέννηση του ανθρώπου, και προσφέρει πολλαπλή υποστήριξη μέσω των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της στη μέλλουσα μητέρα».

Η ευάλωτη κατάσταση της μητέρας που κάνει μια «αναπόφευκτα τραγική» επιλογή όπως η άμβλωση, δεν μπορεί να μας εμποδίσει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, όπως είχε επισημάνει ο Vasile Bănescu. Η αλήθεια που ομολογεί η Εκκλησία είναι ότι η άμβλωση είναι βρεφοκτονία.

Παράλληλα, ο Vasile Bănescu είχε αναγνωρίσει ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο και περιλαμβάνει δραματικές εξαιρέσεις, στις οποίες προτεραιότητα έχει η ζωή της μητέρας.

«Η εκκλησία δεν υποστηρίζει την ολοκληρωτική απαγόρευση των αμβλώσεων, η οποία παραμένει μια αναπόφευκτα τραγική επιλογή για τη μητέρα, αλλά φυσικά ενθαρρύνει το σεβασμό αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος που τροφοδοτεί την πρόοδο της ανθρωπότητας (δηλαδή το δικαίωμα στη ζωή)», είχε πει ο Vasile Bănescu .

«Η Εκκλησία δεν μπορεί ποτέ να είναι κατά των γεννήσεων, αλλά μόνο υπέρ της ζωής. Υποστηρίζει την ελευθερία να επιλέγει κανείς ηθικά και υπεύθυνα, ώστε να αναλάβει τις συνέπειες μιας πράξης που εμπλέκει όχι μόνο σώματα αλλά και ψυχές».

«Η εκκλησία έχει πλήρες καθήκον να προάγει την ηθική ευθύνη, τον σεβασμό για τη ζωή, το θεμελιώδες δικαίωμα στη ζωή και τον «πολιτισμό της ζωής»», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου είχε υπενθυμίσει ότι το ανθρώπινο ον, σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης και αν βρίσκεται, είναι «προικισμένο με ταυτότητα και αξιοπρέπεια».

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα των αμβλώσεων ΕΔΩ

Η Εκκλησία στο πλευρό των Ρουμάνων της διασποράς

Πηγή: basilica.ro, ziarullumina

Σύμφωνα με όσα έχει γράψει το ope.gr, η Ρουμανία χάνει τα παιδιά της, καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι ξενιτεύονται για δύο κυρίους λόγους: Την οικονομική δυσπραγία και τη δυσκολία εύρεσης εργασίας, καθώς και τη διαφθορά.

Σε μήνυμά του για τους Ρουμάνους τους διασποράς, ο Πατριάρχης Ρουμανίας είχε τονίσει: «Να παραμείνετε μόνιμα σε επαφή με τους αγαπημένους σας». Μάλιστα είχε μεταφέρει τρεία πράγματα: α) να μένουν σε μόνιμη επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, β) να εκτιμούν την οικογένεια και γ) να εκπαιδεύουν τη νέα γενιά με χριστιανικό τρόπο.

Στο πλαίσιο του παγκόσμιου μεταναστευτικού φαινομένου, η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία ανέπτυξε και ενέτεινε την αποστολή και την ποιμαντική της ευθύνη έναντι των Ορθοδόξων Ρουμάνων εκτός Ρουμανίας, τους οποίους θεωρεί πιστά της παιδιά. Έτσι η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία πραγματοποιήσε και συνεχίζει να πραγματοποιεί πλούσιο λειτουργικό, ποιμαντικό, ιεραποστολικό, πολιτιστικό και κοινωνικό-φιλανθρωπικό έργο, σε ενορίες, μοναστήρια, πολιτιστικά ιδρύματα και κοινωνικά φιλανθρωπικά ιδρύματα των ρουμανικών ορθόδοξων κοινοτήτων που βρίσκονται στην περιοχή της Ρουμανίας και στη ρουμανική διασπορά.

Σύμφωνα με το basilica.ro, υπολογίζεται ότι σχεδόν δέκα εκατομμύρια Ρουμάνοι έχουν ξενιτευτεί, από τους οποίους τα έξι εκατομμύρια ζει σε ιστορικές ή παραδοσιακές κοινότητες στις γειτονικές χώρες της Ρουμανίας, και τα τέσσερα εκατομμύρια ζει σε εκκλησιαστικές κοινότητες της διασποράς.

Σημειώνεται ότι η εν Ρουμανία Εκκλησία έχει κατά καιρούς διοργανώσει φεστιβάλ για την προαγεί και την προστασία της ρουμανικής γλώσσας, της αληθινής ιστορίας του ρουμανικού έθνους, των παραδόσεων, και ό,τι καθορίζει τη ρουμανική ταυτότητα.

Το έτος 2022 αφιερωμένο στην προσευχή

Πηγή: ziarullumina.ro

Το Πατριαρχείο Ρουμανίας όπως κάθε έτος το αφιερώνει σε κάτι, έτσι και το 2022 το έχει αφιερώσει στην προσευχή. «Το έτος 2022 είναι ιδιαίτερα αφιερωμένο στην ανάδειξη της σημασίας και του ρόλου της προσευχής στη ζωή της Εκκλησίας και του Χριστιανού», είχε επισημάνει σε κήρυγμά του  ο Μακαριώτατος.

“Ο Ορθόδοξος Χριστιανός προσεύχεται πολύ, γνωρίζοντας ότι η προσευχή φέρνει αγάπη στην καρδιά, ενώνει με τον Θεό, βοηθά να βλέπουμε σε κάθε άνθρωπο έναν αδελφό και σε κάθε ομορφιά της δημιουργίας ένα δώρο από τον Θεό”, είχε πει ο Μακαριώτατος

Μάλιστα, ο Προκαθήμενος της Ρουμανικής Εκκλησίας, είχε τονίσει ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσευχή: «Η προσευχή μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής και να γευτούμε τη χαρά της Ανάστασης και την αιώνια ζωή ακόμα και σε αυτόν τον κόσμο. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσευχή και καμία δραστηριότητα δεν είναι πιο πολύτιμη από αυτήν, γιατί μας δίνει έμπνευση και δύναμη για τον όμορφο λόγο και την καλή πράξη». 

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία τη σημασία που έχει οι γονείς να μαθαίνουν τα παιδιά προσεύχονται, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ είχε υπογραμμίσει:

«Στην οικογένεια, το παιδί αρχίζει να κατανοεί το μυστήριο της γονικής αγάπης του Θεού για όλους τους ανθρώπους. Επομένως, αγωγή του παιδιού σημαίνει όχι μόνο γνώση και προετοιμασία για την υλική ζωή, αλλά και πνευματική ανάπτυξη και καλλιέργεια της ψυχής , η οποία ομορφαίνει από τη σχέση της με τον Θεό και με τους συνομηλίκους της.

Από την άποψη, οι γονείς καλούνται να καλλιεργήσουν την πρακτική της προσευχής ως πηγή χαράς και ακλόνητης αγάπης στην οικογένεια. Η προσευχή είναι το θεμέλιο της ζωής και της πνευματικής ανάπτυξης του ανθρώπου, που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής, να γευτούμε από αυτόν τον κόσμο το φως και τη χαρά της ανάστασης και της αιώνιας ζωής».

Σύντομο βιογραφικό του Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ

Πηγή: ziarullumina

Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1951 στο χωριό Dobreşti του δήμου Bara της περιφέρειας Timiş της Ρουμανίας.

Ήταν ο τρίτος γιος του δασκάλου Alexie και της Stela Ciobotea. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Σίμπιου, από την οποία αποφοίτησε το 1974. Την περίοδο 1974 – 1976 έκανε διδακτορικές σπουδές στο Βουκουρέστι και κατόπιν στο Προτεσταντικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών του Στρασβούργου και στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Albert Ludwig του Φρειβούργου. Το 1979 έγινε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και το 1980 του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.

Στις 6 Αυγούστου 1987 εκάρη μοναχός στη Μονή Σιχάστριας (Sihăstria), παίρνοντας το όνομα Δανιήλ. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 14 Αυγούστου 1987 και Πρεσβύτερος την επόμενη μέρα. Στις 4 Μαρτίου 1990 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Λουγκοζάνου, βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Τιμισοάρας.

Στις 7 Ιουνίου 1990 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Ιασίου και Μητροπολίτης Μολδαβίας και Βουκοβίνης.

Μετά τον θάνατο του Πατριάρχη Θεόκτιστου ήταν τοποτηρητής του Θρόνου και στις 12 Σεπτεμβρίου 2007 εξελέγη Πατριάρχης.

Φωτογραφίες: Basilica.ro, ziarullumina

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων