13/08/2023 13/08/2023 Τις αδελφικές ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας μετέφερε στον ρουμανικό λαό ο Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας, ο οποίος συμμετείχε στους εορτασμούς για τον Άγιο Νήφωνα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στην πόλη Τιργκοβίστε στη Ρουμανία. Παράλληλα, ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου κατά την ομιλία του τόνισε ότι η εορτή αποτέλεσε μία...
13 Αυγούστου, 2023 - 9:40
Τελευταία ενημέρωση: 13/08/2023 - 10:41

Ανανέωση και ενίσχυση των δεσμών Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ρουμανίας η εορτή του Αγίου Νήφωνος – Χιλιάδες πιστοί στο Τιργκοβίστε

Διαδώστε:
Ανανέωση και ενίσχυση των δεσμών Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ρουμανίας η εορτή του Αγίου Νήφωνος – Χιλιάδες πιστοί στο Τιργκοβίστε

Τις αδελφικές ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας μετέφερε στον ρουμανικό λαό ο Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας, ο οποίος συμμετείχε στους εορτασμούς για τον Άγιο Νήφωνα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στην πόλη Τιργκοβίστε στη Ρουμανία. Παράλληλα, ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου κατά την ομιλία του τόνισε ότι η εορτή αποτέλεσε μία ανανέωση και ενίσχυση των πνευματικών, κανονικών και εκκλησιαστικών δεσμών μεταξύ των δύο Πατριαρχείων. 

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τιργοβιστίου κ. Νήφωνος, ο Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας επισκέφθηκε την Ρουμανία για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις επί τη ιερά ετήσια μνήμη του Αγίου Νήφωνος, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Άγιος Πατριάρχης Νήφων ανεζωογόνησε και μετερύθμισε τον εκκλησιαστικό βίο της Εκκλησίας της Ρουμανίας και συνέβαλε αποφασιστικά στην διατήρηση της Ορθοδόξου πίστεως του ρουμανικού λαού, αφού διεβίωσε στην χώρα αυτή για σημαντικό χρονικό διάστημα κατά τις αρχές του 16ου αιώνος.

Χιλιάδες πιστοί στο συλλείτουργο

Κατά την ημέρα της εορτής, Παρασκευή 11η Αυγούστου 2023, τελέσθηκε στην κεντρική πλατεία του Τιργοβιστίου Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου, ως εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κιτίου κ. Νεκταρίου (Εκκλησία της Κύπρου) και Τιργοβιστίου κ. Νήφωνος, καθώς και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Νοτίου Μπεσαραβίας κ. Βενιαμίν (Δημοκρατία της Μολδαβίας), Σλάτινας κ. Σεβαστιανού και Δέβας κ. Νέστορος, με τη παρουσία χιλιάδων πιστών. Παρόντες κατά την Θεία Λειτουργία ήταν επίσης μέλη της κυβερνήσεως καθώς και εκπρόσωποι του πολιτικού, δικαστικού και ακαδημαϊκού κόσμου.

Ανανέωση και ενίσχυση δεσμών μεταξύ των δύο Πατριαρχείων

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας μίλησε καταλλήλως ο Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας περιγράφοντας την μεγάλη προσωπικότητα του Αγίου Νήφωνος, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, και την κληρονομία αυτού διά τον Ορθόδοξο λαό της Ρουμανίας.

Είπε μεταξύ άλλων: «Κατά την ημέραν ταύτην της μνήμης του εν Αγίοις Πατρός ημών Νήφωνος, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, συνεκεντρώθημεν εδώ διά να εορτάσωμεν την μνήμην του τιμωμένου αυτού Αγίου. Συνεκεντρώθημεν επίσης διά να εορτάσωμεν και τα ιδικά Σας ονομαστήρια φίλτατε Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα κ. Νήφων. Σας ευχαριστούμεν διότι μας δίδετε την ευκαιρίαν να μοιρασθώμεν την χαράν την ιδικήν Σας και του ποιμνίου Σας, το οποίον Σας περιβάλλει σήμερον περισσότερον από ποτέ.

Σας ευχαριστώ επίσης διότι επετρέψατε να τελέσωμεν αυτήν την Θείαν Λειτουργίαν μετά των συλλειτουργών αδελφών μας αλλά και με το πλήθος των παρόντων πιστών που τιμούν τον μέγαν τούτον Άγιον. Ο Άγιος Νήφων ήτο Πατριάρχης της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως αλλά είναι και Άγιος της Εκκλησίας της Ρουμανίας.

Επιπλέον τούτο το γεγονός μας δίδει την δυνατότητα να ανανεώσωμεν και να ενισχύσωμεν τους πνευματικούς, κανονικούς και εκκλησιαστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο Πατριαρχείων. Οι δεσμοί αυτοί εκτείνονται εις ολόκληρον την χώραν της Ρουμανίας, διότι ο περιφανής ούτος Αγιος Νήφων, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ηυλόγησεν πλουσίως τον ρουμανικόν λαόν κατά την διάρκειαν της ζωής του, διά της φυσικής του εδώ παρουσίας και της διδασκαλίας του, όπως επίσης και μετά την κοίμησίν του διά των ιερών αυτού λειψάνων. Και η πνευματική του παρουσία παραμένει έτι σήμερον ως ένας βράχος επί του οποίου στηρίζονται οι εδώ πιστοί».

Μετέφερε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου μετέφερε τις αδελφικές ευχές της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου καθώς και την ευλογία της Αγίας Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, λέγων:

«Τέλος, προσευχόμεθα εις τον Άγιον Νήφωνα να ενδυναμώνη όλους ημάς, τους Ορθοδόξους Χριστιανούς όλου του κόσμου, ώστε να διατηρήσωμεν – σήμερον περισσότερον από ποτέ – την μεταξύ ημών ενότητα και να μαρτυρώμεν μαζί την Ορθόδοξον ημών πίστιν. Επιτρέψατέ μοι να σας μεταφέρω Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Τιργοβιστίου κύριε Νήφων, τας πλέον ειλικρινείς εύχάς και τον αδελφικόν εναγκαλισμόν της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και εις όλους εσάς, πατέρας, μητέρας και τέκνα, τας Πατριαρχικάς Αυτού ευχάς και τας αδιαλείπτους προσευχάς Του δι’όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς και ιδιαιτέρως διά το σύνολον του ευσεβούς λαού της Ρουμανίας».

Διαβάστε επίσης: Επίσκεψη στο Βουκουρέστι πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Κιτίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων