17/03/2022 17/03/2022 Η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την εν Ρουμανία Εκκλησία συνεχίζεται με τις Επισκοπές και τις Μητροπόλεις να συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμού, φάρμακα και χρήματα, να παρέχουν προσωρινή στέγη, καθώς και να διοργανώνουν εκστρατείες αιμοδοσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυξάνονται οι προσφυγικές ροές στην γείτονος χώρα της Ουκρανίας, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, με την ηγεσία...
17 Μαρτίου, 2022 - 15:14
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2022 - 16:19

Ανθρωπιστική βοήθεια και αίμα για την Ουκρανία – Διεθνή βοήθεια ζητά η Μολδαβία

Διαδώστε:
Ανθρωπιστική βοήθεια και αίμα για την Ουκρανία – Διεθνή βοήθεια ζητά η Μολδαβία

Η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την εν Ρουμανία Εκκλησία συνεχίζεται με τις Επισκοπές και τις Μητροπόλεις να συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμού, φάρμακα και χρήματα, να παρέχουν προσωρινή στέγη, καθώς και να διοργανώνουν εκστρατείες αιμοδοσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυξάνονται οι προσφυγικές ροές στην γείτονος χώρα της Ουκρανίας, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, με την ηγεσία της χώρας να κάνει έκκληση για διεθνή βοήθεια. Την ίδια ώρα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ορισμένες ομάδες προσφύγων είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον κίνδυνο της εμπορίας ανθρώπων.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, εξαιτίας του ρωσο-ουκρανικού μετώπου, συμπεριλαμβανομένων 162.000 υπηκόων τρίτων χωρών. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με σημερινή ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία του για τον κίνδυνο εμπορίας ανθρώπων, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης ατόμων στην Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή, την ώρα ο αριθμός των ευάλωτων ατόμων που φεύγουν εξαιτίας του πολέμου συνεχίζει να αυξάνεται.

«Αναφορές του ΔΟΜ δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διαφεύγουν από την Ουκρανία προέρχονται κυρίως από μονογονεϊκές οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων – ορισμένοι από τους οποίους είναι ασυνόδευτοι και χωρισμένοι από τους γονείς τους και υπήκοοι τρίτων χωρών», λέει ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ, Αντόνιο Βιτορίνο. «Αυτές οι ομάδες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον κίνδυνο της εμπορίας ανθρώπων καθώς εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, διακόπτοντας ταυτόχρονα την καθημερινότητά τους, διαταράσσοντας σοβαρά τα οικογενειακά τους δίκτυα και την οικονομική τους ασφάλεια».

Βοήθεια από την Επισκοπή Οράντεα για Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Επισκοπή Οράντεα, μέσω του Επισκοπικού Συλλόγου «Φιλανθρωπία της Οράντεα», παρείχε υλική ενίσχυση αξίας 98.185 λέι σε πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερις αρχιεπισκοπές συνέβαλαν στην συγκέντρωση μετρητών αλλά και ειδών πρώτης ανάγκης: Συνολικά συγκεντρώθηκε το ποσό των 37.465 λέι, για τρόφιμα δαπανήθηκαν 26.050 λέι, για παιδικές τροφές 4.500 λέι, για είδη υγιεινής και υγιεινής11.000 lei, και για άλλα προϊόντα – 19.170 lei.

Με τη βοήθεια των εθελοντών, οργανώθηκαν τέσσερις ανθρωπιστικές μεταφορές, διανέμοντας τα προϊόντα που συγκεντρώθηκαν κοντά στο συνοριακό σημείο διέλευσης από το Sighetu Marmației.

Η υπηρεσία ενημέρωσης, συμβουλευτικής και υποστήριξης για μετανάστες που παρείχε η Oradea Philanthropy Association βοήθησε 330 πρόσφυγες από την Ουκρανία μέσω υπηρεσιών στέγασης, υλικής υποστήριξης, υπηρεσιών μεταφοράς, ψυχολογικής συμβουλευτικής και νομικής βοήθειας. Όσοι θέλουν να προσφέρουν υποστήριξη μπορούν να μάθουν λεπτομέρειες στις ενορίες ή μεταβαίνοντας στον ιστότοπο www.filantropiaoradea.ro/ucraina.

Πάνω από 80 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας παρασχέθηκαν σε πρόσφυγες από τη Μητρόπολη Νότιας Βεσσαραβίας

Ο Επίσκοπος Νοτίου Βεσσαραβίας κ. Βενιαμίν υπενθύμισε την Κυριακή της Ορθοδοξίας ότι η Επισκοπή Νότιας Βεσσαραβίας έχει προσφέρει μέχρι στιγμής πάνω από 80 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε Ουκρανούς πρόσφυγες.

Ο Θεοφιλέστατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στις 13 Μαρτίου 2022 στο Επισκοπικό Παρεκκλήσιο «Αγ. Μεγαλομάρτυρος Παντελήμων» από το Καχούλ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.
Με την ευκαιρία αυτή, ο Θεοφιλέστατος επανέλαβε την έκκλησή του για ειρήνη και βοήθεια προς τους Ουκρανούς.

«Είθε ο Θεός να μας βοηθήσει να τελειώσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία και να είμαστε σε ειρήνη. Ας βοηθήσουμε τα αδέρφια μας όσο καλύτερα μπορούμε».
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μας βοήθησαν αυτό το διάστημα. «Από την αρχή του πολέμου η Επισκοπή Νότιας Βεσσαραβίας έχει εμπλακεί σε διάφορες δραστηριότητες και προσπαθήσαμε να στηρίξουμε τους αδελφούς που έρχονται από την Ουκρανία».

«Με τη βοήθεια ιεραρχών από τη Ρουμανία καταφέραμε να προσφέρουμε 80 τόνους τροφίμων, ρουχισμού και άλλων προϊόντων από την επισκοπή μας. Ευχαριστούμε επίσης τους ευεργέτες που μας στήριξαν με φάρμακα», είπε ο Θεοφιλέστατος.

Η Επισκοπή Κοβάσνης και Χαργίτας έστειλε 45 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία

Η Επισκοπή Κοβάσνης και Χαργίτας διοργάνωσε συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για ανθρώπους σε ζώνες συγκρούσεων. Οι ενορίες συγκέντρωσαν τρόφιμα, φρούτα, εμφιαλωμένο νερό και προϊόντα υγιεινής αξίας 107.000 λέι.

Ο κλήρος της Ενορίας Βράϊλας πρόσφερε αίμα για τα θύματα στην Ουκρανία

Συνολικά 20 κληρικοί της Ενορίας Βράϊλας, αλλά και από άλλες Ενορίες, πρόσφεραν αίμα την Τρίτη 15 Μαρτίου για τα θύματα στην Ουκρανία, καθώς και για όσους χρειάζεται να γίνει μετάγγιση αίματος.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Κέντρο Μετάγγισης Αίματος της Βράϊλας και εντάσσεται στην ανθρωπιστική εκστρατεία “Δώσε αίμα, σώσε μια ζωή!” του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

Η Αρχιεπισκοπή Κάτω Δουνάβεως διοργανώνει τακτικά δράσεις αιμοδοσίας σε επισκοπικό επίπεδο. Η προηγούμενη δράση αυτού του είδους έγινε στις 22 Φεβρουαρίου και εκείνη την περίοδο 30 μαθητές της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής από το Γκαλάτι έδωσαν αίμα.

Οι εκστρατείες αιμοδοσίας που διοργανώνονται σε επισκοπικό επίπεδο θα συνεχιστούν «με τη συμμετοχή και των άλλων αρχιεπισκοπών της Μητρόπολης Μουντενίας και Δοβρογέας που έχουν προγραμματιστεί να κινητοποιήσουν και να φέρουν όσους περισσότερους αιμοδότες στα δύο κέντρα μετάγγισης στις πόλεις Γκαλάτι και Βράϊλα», ανέφεραν οι διοργανωτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο, στη Ρουμανία, λιγότερο από το 2% του πληθυσμού δίνει αίμα, αντιπροσωπεύοντας το ένα πέμπτο του μέσου όρου των άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μολδαβία: Χρειαζόμαστε βοήθεια για την εισροή των Ουκρανών προσφύγων

Με χθεσινό του τουίτ ο Νίκου Ποπέσκου, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, ανέφερε: “Μέχρι στιγμής περίπου 316.000 Ουκρανοί πέρασαν τα σύνορα με την Δημοκρατία της Μολδαβίας από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Πάνω από 100.000 Ουκρανοί παρέμειναν στη Δημοκρατία της Μολδαβίας”.

“Είχα μια τηλεφωνική κλήση με τον πρωθυπουργός της Τσεχίας για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή. Συζητήσαμε τρόπους παροχής βοήθειας για την υποστήριξη των προσπαθειών μας να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς πολίτες που έρχονται στη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Βασιζόμαστε στην υποστήριξη των εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση των συνεπειών της μεγάλης εισροής προσφύγων στην οικονομία μας”, έγραψε σήμερα στο λογαριασμό της στο τουίτερ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας Μάια Σάντου.

Οι πρόσφυγες συνέχισαν να ταξιδεύουν από την Ουκρανία στη Μολδαβία, με αποτέλεσμα η πρωθυπουργός της Μολδαβίας να ζητήσει διεθνή βοήθεια, ώστε η χώρα να μπορέσει να αντιμετωπίσει την εισροή. «Τώρα έχουμε πάνω από 270.000 άτομα που περνούν τα σύνορα», δήλωσε τη Δευτέρα στο BBC η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ναταλία Γαβριλίτα.

«Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι αποφάσισαν να μείνουν – τουλάχιστον προσωρινά. Για μια χώρα όπως η Μολδαβία, αυτοί είναι υψηλοί αριθμοί».

Η Μολδαβία, μια μικρή χώρα περίπου 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρουμανίας και έχει μια από τις πιο εύθραυστες οικονομίες στην Ευρώπη.

Ο αριθμός των προσφύγων αντιπροσωπεύει περίπου 4% της αύξησης του πληθυσμού της.

Η Ναταλία Γαβριλίτα είπε ότι οι Μολδαβοί πολίτες βοηθούν στην προστασία των προσφύγων.

Φωτογραφία: Facebook / Επισκοπή Νότιας Βεσσαραβίας/Arhiepiscopia Dunării de Jos/Agerpres/ertnews/ziarullumina/ AP Markus Schreiber, File

 

Διαβάστε ακόμη:

Συνεχίζεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία από το Πατριαρχείο Ρουμανίας

Μοναστήρι γίνεται σπίτι για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Ρουμανία: Δεντροφύτευση στη μνήμη των αγέννητων παιδιών και “καραβάνι υποστήριξης εγκύων”

Ρουμανία: Δέματα αγάπης σε 30 οικογένειες στην Πράχοβα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων