25/03/2022 25/03/2022 Νέα ανθρωπιστική μεταφορά του Πατριαρχείου Ρουμανίας έφτασε την Τρίτη στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, στο Καχούλ, μετά από αυτή που στάλθηκε στο Κισινάου, στις αρχές του μήνα, για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην περιοχή. Ταυτόχρονα, νέοι από την Αρχιεπισκοπή Άλμπα Ιούλια μεριμνώντας για την προσαρμογή των παιδιών από την Ουκρανία, παραδίδουν μαθήματα Ρουμανικής γλώσσας. Της Σβετλάνα...
25 Μαρτίου, 2022 - 18:51
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2022 - 19:32

Ανθρωπιστική βοήθεια και μαθήματα Ρουμανικής γλώσσας στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Διαδώστε:
Ανθρωπιστική βοήθεια και μαθήματα Ρουμανικής γλώσσας στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Νέα ανθρωπιστική μεταφορά του Πατριαρχείου Ρουμανίας έφτασε την Τρίτη στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, στο Καχούλ, μετά από αυτή που στάλθηκε στο Κισινάου, στις αρχές του μήνα, για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην περιοχή. Ταυτόχρονα, νέοι από την Αρχιεπισκοπή Άλμπα Ιούλια μεριμνώντας για την προσαρμογή των παιδιών από την Ουκρανία, παραδίδουν μαθήματα Ρουμανικής γλώσσας.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Το φορτηγό περιείχε 20 τόνους βοήθειας που αποτελείται από μη αλλοιώσιμα τρόφιμα, ρούχα, κουβέρτες και είδη υγιεινής. Θα φτάσουν στους Ουκρανούς πρόσφυγες μέσω της Επισκοπής Νοτίου Βεσσαραβίας.

“Αυτή η βοήθεια προέκυψε με τη βοήθεια της δράσης “Η χαρά του να προσφέρεις” του Πατριαρχείου Ρουμανίας και της Φιλανθρωπικής Ομοσπονδίας, με την υποστήριξη της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου, της Αρχιεπισκοπής Άλμπα Ιούλια, της Αρχιεπισκοπής Ριμνικίου, της Αρχιεπισκοπής Μπουζαίου και Βραντσέας, όπως ανέφερε το Trinitas.

Μια άλλη μεταφορά, αποτελούμενη από 17 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, ετοιμάζεται από την Αρχιεπισκοπή Άρτζες και Μούσκελ για αποστολή στη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Την επόμενη εβδομάδα, η Φιλανθρωπική Ομοσπονδία θα στείλει ένα φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια στο Κισινάου, στην Κοινωνική Αποστολή «Diaconia», για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Το συνολικό κόστος της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει προσφέρει η εν Ρουμανία Εκκλησία είναι περίπου 24 εκατομμυρίων λέι.

Νέοι από την Αρχιεπισκοπή Άλμπα Ιούλια πρόσφεραν δώρα σε παιδιά Ουκρανών προσφύγων στο μοναστήρι Dumbrava

Τη Δευτέρα, οι εθελοντές του Συλλόγου Ρουμάνων Ορθοδόξων Χριστιανών Φοιτητών από την Άλμπα Ιούλια πρόσφεραν σχολικά είδη στα παιδιά της Ουκρανίας που φιλοξενήθηκαν από την κοινότητα του μοναστηριού «Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου» από την Ντουμπράβα.

Με αυτόν τον τρόπο, μια ομάδα μαθητών από την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, που σπουδάζουν στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στην Άλμπα Ιούλια, πήγαν στο Γυμνάσιο «Avram Iancu» στην Unirea, όπου βοήθησαν τα παιδιά προσφύγων από την Ουκρανία να μάθουν λίγες λέξεις της ρουμανικής γλώσσας.

Το επόμενο διάστημα οι εθελοντές και οι θεολόγοι «θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους μαθητές και τους καθηγητές, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή των προσφύγων», ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Αρχιεπισκοπής Άλμπα Ιούλια.

Μέσα από αυτές τις δύο δραστηριότητες που διοργανώθηκαν στο Γυμνάσιο «Avram Iancu» από την Unirea, οι εθελοντές και οι θεολόγοι έθεσαν τα θεμέλια ενός νέου προγράμματος για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες που στεγάζονται στην Αρχιεπισκοπή Άλμπα Ιούλια.

Αρχιεπίσκοπος Άλμπα Ιούλια: «Δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι για τα βάσανα των συνανθρώπων μας».

Νέα αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Αρχιεπισκοπή Άλμπα Ιούλια. Εξήντα ιερείς και πιστοί  συνοδευόμενοι από τον Αρχιεπίσκοπο Άλμπα Ιούλια κ. Ειρηναίο, πρόσφεραν αίμα.

Η δράση έλαβε χώρα στο Κέντρο Μετάγγισης Αίματος Τίργκου Μούρες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Άλμπα Ιούλια κ. Ειρηναίος μίλησε στους παρευρισκόμενους για την ευγενή χειρονομία της αιμοδοσίας. «Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τα βάσανα των συνανθρώπων μας. Δίνοντας αίμα, μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς να ζήσουν. Με το αίμα μας συμβάλλουμε πραγματικά στη βελτίωση της υγείας μας ακόμα και στην ίαση ενός άρρωστου ανθρώπου. Έτσι ακολουθούμε τον Λυτρωτή, έχοντας επίγνωση ότι έχουμε νέα ζωή μόνο με το αίμα του Χριστού», τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας «Σώσε μια Ζωή, Δώστε Αίμα!», που διοργανώθηκε από την Αρχιεπισκοπή Άλμπα Ιούλια στις κομητείες Άλμπα και Μούρες.

Κάθε χρόνο, στη Ρουμανία, λιγότερο από το 2% του πληθυσμού δίνει αίμα, αντιπροσωπεύοντας το ένα πέμπτο του μέσου όρου των άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επισκοπή Χουσίου μεριμνά για τους πρόσφυγες της Ουκρανίας

Συνολικά 125 εθελοντές από τον Ορθόδοξο Φιλανθρωπικό Σύλλογο Χουσίου, καθώς και κληρικοί, με την ευλογία του Επισκόπου Χουσίου κ Ιγνατίου, προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Από τις πρώτες μέρες που άρχισαν να εισέρχονται στην Ρουμανία πρόσφυγες από την Ουκρανία, μέσω του Τελωνείου Αλμπίτα, ο Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Χουσίου ήταν παρών στα τελωνεία και στη διάθεση όλων αυτών.

Μεταξύ 27 Φεβρουαρίου 2022 και 18 Μαρτίου 2022, ο συγκεκριμένος φιλανθρωπικό οργανισμός δημιούργησε ένα μόνιμο σταθμό εφημεριών στο τελωνείο Αλμπίτα. Οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές του συλλόγου μαζί με τους ιερείς της Επισκοπής υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες.

Τους παρασχέθηκαν ζεστό φαγητό, κουβέρτες, προϊόντα υγιεινής, παιδικές τροφές, φάρμακα, τηλεκάρτες, καύσιμα, χώρο προσωρινής διαμονής και μεταφραστές, και συμβουλευτικές υπηρεσίες
Μέρα και νύχτα, οργανωμένοι σε βάρδιες, οι 125 εθελοντές από το Μόνιμο Σημείο του Ορθόδοξου Φιλανθρωπικού Συλλόγου Χουσίου, από το τελωνείο της Αλμπίτσας, υποδέχονταν τους πρόσφυγες με μεγάλη προσοχή και αγάπη.

Η συνολική αξία των προσφερόμενων προϊόντων διατροφής ήταν πάνω από 513.800 λέι και το ζεστό φαγητό άξιζε 49.500 λέι.

Σε αυτά προστέθηκαν βρεφικές τροφές, αξίας 43.500 λέι, είδη υγιεινής, 39.913 λέι, καθώς και κουβέρτες, παιχνίδια, ρούχα και υποδήματα αξίας 45.720 λέι.

Σε πολλές περιπτώσεις, προσφέρθηκε άμεση οικονομική βοήθεια, συνολικής αξίας 114.994 λέι. Επίσης προσφέρθηκαν καύσιμα, μέσω μεταφοράς ή ασφάλιση αυτοκινήτων και πράσινη κάρτα ύψους 72.730 λέι.

Οργανώθηκαν 90 θέσεις φιλοξενίας στις επισκοπικές μονές, όπου οι ωφελούμενοι έλαβαν και σίτιση. Επιπλέον, για αρκετές οικογένειες πληρώθηκε η διαμονή σε διάφορα ξενοδοχεία και πανσιόν της χώρας και αγοράστηκαν αεροπορικά εισιτήρια, αξίας 31.798 λέι.

Επίσης κατά την περίοδο αυτή, με την ευλογία του Επισκόπου Χουσίου κ Ιγνατίου οργανώθηκαν δύο ανθρωπιστικές μεταφορές στην Ουκρανία.

Η πρώτη μεταφορά, συνολικής έκτασης 24 τόνων με μη ευπαθή τρόφιμα, έφτασε στις 3 Μαρτίου 2022, στο Ισμαήλ, για τους πρόσφυγες και τους Ρουμάνους της περιοχής.

Η δεύτερη μεταφορά πήγε στο Chernivtsi, στις 5 Μαρτίου 2022, με φάρμακα και προϊόντα υγιεινής, κουβέρτες και 9 τόνους μη αλλοιώσιμων τροφίμων. Η αξία και των δύο μεταφορών ήταν 284.288 λέι.

Μέχρι σήμερα περισσότερα από 100 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι και παιδιά, έχουν επωφεληθεί από τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχει το Ασθενοφόρο του συλλόγου, που βρίσκεται στο τελωνείο.

Φωτογραφία: basilica, ziarullumina.ro, Arhiepiscopia Alba Iuliei / Daniel Andreika

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων