13/02/2023 13/02/2023 Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας, η οποία συνήλθε υπό την προεδρία του Πατριάρχη κ.κ. Δανιήλ στο Πατριαρχικό Μέγαρο του Βουκουρεστίου την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, προέβη σε διευκρινίσεις ως προς την απόφασή της για το ζήτημα του ονόματος και του καθεστώτος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Όπως έγραψε το ope.gr, στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το...
13 Φεβρουαρίου, 2023 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 13/02/2023 - 18:22

Διευκρινίσεις για την απόφαση του Πατριαρχείου Ρουμανίας για το καθεστώς της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος

Διαδώστε:
Διευκρινίσεις για την απόφαση του Πατριαρχείου Ρουμανίας για το καθεστώς της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας, η οποία συνήλθε υπό την προεδρία του Πατριάρχη κ.κ. Δανιήλ στο Πατριαρχικό Μέγαρο του Βουκουρεστίου την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, προέβη σε διευκρινίσεις ως προς την απόφασή της για το ζήτημα του ονόματος και του καθεστώτος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Όπως έγραψε το ope.gr, στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας αποφάσισε να εγκρίνει «την αναγνώριση της “αυτοκεφαλίας” που χορηγήθηκε στην Εκκλησία στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με το όνομα “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και Βόρειας Μακεδονίας, με έδρα τα Σκόπια” από το Πατριαρχείο Σερβίας με τον Συνοδικό Τόμο που εκδόθηκε στις 5 Ιουνίου 2022. Ο Προκαθήμενός της θα μνημονεύεται με τον τίτλο “Ο Μακαριώτατος κ. Στέφανος, Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος, Σκοπίων και Βόρειας Μακεδονίας”».

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας σχετικά με το ζήτημα του “αυτοκέφαλου”, διευκρινίζεται: «Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι η κανονική αρχή που μπορεί να παραχωρήσει αυτοκεφαλία σε μια άλλη Εκκλησία μέσω συνοδικού τόμου που υπογράφεται από τον Παναγιώτατο οικουμενικό Πατριάρχη μαζί με όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου».

Δεδομένων αυτών των πληροφοριών, η Ιερά Σύνοδος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας σέβεται τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δεχθεί σε ευχαριστιακή κοινωνία ιεράρχες, κληρικούς, μοναχούς και πιστούς που ποιμάνθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο και να αφήσει στο Πατριαρχείο Σερβίας να ρυθμίσει τις διοικητικές πτυχές μεταξύ των δύο Εκκλησιών, όπως αναφέρεται.

«Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας περιμένει το Οικουμενικό Πατριαρχείο να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τον Τόμο Αυτοκεφαλίας, και να εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο μια πανορθόδοξη συναίνεση σε αυτό το θέμα», καταλήγει η ανακοίνωση.


Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του, στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ1, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε δηλώσει:

«Προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε. Ορίσαμε κάποια στιγμή τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο. Προσπάθησε. Πήγε, ήρθε, συζήτησε και με τις δύο πλευρές, δεν τα κατάφερε λόγω αντιδράσεως από πλευράς της Εκκλησίας της Σερβίας κυρίως και επισήμως με ένα γράμμα του κάποια στιγμή κατέθεσε την εντολή.

Όμως οι προσπάθειες και οι προσευχές του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν διεκόπησαν. Δεχθήκαμε και εκκλήσεις από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του κρατιδίου των Σκοπίων κατ’ επανάληψη και δεχθήκαμε τελευταίως την έκκλητον προσφυγή της εκεί Εκκλησίας προς την Μητέρα Εκκλησία η οποία κατά τας αποφάσεις της τετάρτης οικουμενικής συνόδου της Χαλκηδόνος έχει αυτό το αναφέρεται δικαίωμα να εκδικάζει σε ανώτατο και τελικό βαθμό τέτοιες περιπτώσεις και επί τη βάσει αυτού του εκκλήτου ήραμε το σχίσμα της Εκκλησίας, διακηρύξαμε ότι εισερχόμεθα εις ευχαριστιακήν κοινωνίαν μαζί τους. Ονομάσαμε την Εκκλησία τους Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. Αποκλείσαμε τον όρο Μακεδονική Εκκλησία και κάθε άλλο παράγωγο της λέξεως Μακεδονία.

Περιορίσαμε τα όρια της δικαιοδοσίας εντός των ορίων της επικρατείας της Βορείου Μακεδονίας όπως ονομάζεται σήμερα και αναθέσαμε όλα τα περαιτέρω διοικητικά στην Αγιωτάτη Εκκλησία της Σερβίας με την προϋπόθεση ότι αυτά τα υπόλοιπα θα γίνουν επί τη βάσει της κανονικής τάξεως και της απ’ αιώνος πράξεως της όλης Ορθοδόξου Εκκλησία».

Με πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο από Basilica.ro

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων