10/03/2023 10/03/2023 Το κτίριο του πρώην Θεολογικού Σεμιναρίου στο Κισινέου επιστρέφει στην Ιερά Μητρόπολη της Βεσσαραβίας, με απόφαση των αρχών του Κισινέου. Για ιστορική και ηθική αποκατάσταση έκανε λόγο ο Μαρτσέλ Τσιολάκου, πρόεδρος του Οίκου των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας. Το θέμα των διακρίσεων που υπέστη επί δεκαετίες η Ιερά Μητρόπολη Βεσσαραβίας σε σύγκριση με την Ιερά Μητρόπολη...
10 Μαρτίου, 2023 - 9:45
Τελευταία ενημέρωση: 10/03/2023 - 9:55

Δικαίωση της Μητρόπολης Βεσσαραβίας μετά από 30 χρόνια διακρίσεων

Διαδώστε:
Δικαίωση της Μητρόπολης Βεσσαραβίας μετά από 30 χρόνια διακρίσεων

Το κτίριο του πρώην Θεολογικού Σεμιναρίου στο Κισινέου επιστρέφει στην Ιερά Μητρόπολη της Βεσσαραβίας, με απόφαση των αρχών του Κισινέου. Για ιστορική και ηθική αποκατάσταση έκανε λόγο ο Μαρτσέλ Τσιολάκου, πρόεδρος του Οίκου των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας.

Το θέμα των διακρίσεων που υπέστη επί δεκαετίες η Ιερά Μητρόπολη Βεσσαραβίας σε σύγκριση με την Ιερά Μητρόπολη Κισινιέφ και πάσης Μολδαβίας, που υπάγεται στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας και πασών των Ρωσιών, τέθηκε στο τραπέζι στις αρχές του νέου έτους. (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ)

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Οι αρχές του Κισινέου θα μεταφέρουν δωρεάν το κτίριο του πρώην Θεολογικού Σεμιναρίου στη δικαιοδοσία της Ιεράς Μητρόπολης Βεσσαραβίας, εντός της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας», όπως ανάρτησε στο Facebook ο πρόεδρος του Οίκου των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας. Ο κ. Τσιολάκου τόνισε ότι «μετά από 30 χρόνια διακρίσεων και αδικιών, επιτέλους αποδίδεται δικαιοσύνη».

«Πρόκειται για ιστορική και ηθική αποκατάσταση για την αδικία που υπέστη η Ιερά Μητρόπολη Βεσσαραβίας, της οποίας η περιουσία κατασχέθηκε την περίοδο που στην εξουσία ήταν οι Σοβιετικοί», έγραψε.

Μαρτσέλ Τσιολάκου, Πρόεδρος του Οίκου των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας

«Στο μέλλον, η Ιερά Μητρόπολη Βεσσαραβίας – υπό την προστασία της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας, θα πάρει τη θέση που της αξίζει στην κοινωνία και θα μπορεί να συμβάλει πλήρως στη διαμόρφωση της πνευματικής και πολιτιστικής εκπαίδευσης των πολιτών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», υπογράμμισε.

Φωτογραφία: Wikimedia / ©From Loraine: Το κτίριο του πρώην Θεολογικού Σεμιναρίου στο Κισινέου

Ο πρόεδρος του Οίκου των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας ανέφερε ακόμη ότι ο Ιγκόρ Γκρόσου, πρόεδρος της Βουλής της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, συνέβαλε σημαντικά στην επίτευξη αυτού του εγχειρήματος, το οποίο επιτεύχθηκε χάρη στη συνάντηση που είχε ο κ. Γκρόσου με τον Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, τον Ιανουάριο του 2023.

Ιγκόρ Γκρόσου, Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακαριώτατος κ.κ. Δανιήλ είχε κάνει έκκληση να επιστραφούν από τις κρατικές αρχές της Δημοκρατίας της Μολδαβίας τα κτίρια της πρώην Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής και του πρώην Θεολογικού Σεμιναρίου στο Κισινάου, καθώς και να εκχωρηθεί κτίριο με αντάλλαγμα την πρώην έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Βεσσαραβίας, η οποία κατεδαφίστηκε κατά την κομμουνιστική περίοδο και στη θέση της χτίστηκε το σημερινό κτίριο της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Τέλος, ο  Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ είχε ζητήσει να επιτραπεί στους κληρικούς της Μητρόπολης να παρέχουν θρησκευτική βοήθεια στο στρατό, στα σωφρονιστικά ιδρύματα και στα νοσοκομεία.

Με πληροφορίες από Basilica (Sorin Ionițe)

Κεντρική φωτογραφία αρχείου

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων