20/01/2023 20/01/2023 Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής της Δημοκρατίας της Μολδαβίας Ιγκόρ Γκρόσου στην αίθουσα  «Πατριάρχης Ρουμανίας Θεόκτιστος» στην Πατριαρχική Κατοικία στο Βουκουρέστι. Φλέγον θέμα συζήτησης αποτέλεσε η εύρεση τρόπων εντατικότερης υποστήριξης των δραστηριοτήτων της Ιεράς Μητρόπολης Βεσσαραβίας, η οποία εδώ και τρεις δεκαετίες υφίσταται διακρίσεις. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Τον κ. Γκρόσου...
20 Ιανουαρίου, 2023 - 9:45
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2023 - 9:46

Σοβαρά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης Πατριάρχη Ρουμανίας με τον Πρόεδρο της Βουλής της Μολδαβίας

Διαδώστε:
Σοβαρά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης Πατριάρχη Ρουμανίας με τον Πρόεδρο της Βουλής της Μολδαβίας

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής της Δημοκρατίας της Μολδαβίας Ιγκόρ Γκρόσου στην αίθουσα  «Πατριάρχης Ρουμανίας Θεόκτιστος» στην Πατριαρχική Κατοικία στο Βουκουρέστι. Φλέγον θέμα συζήτησης αποτέλεσε η εύρεση τρόπων εντατικότερης υποστήριξης των δραστηριοτήτων της Ιεράς Μητρόπολης Βεσσαραβίας, η οποία εδώ και τρεις δεκαετίες υφίσταται διακρίσεις.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Τον κ. Γκρόσου συνόδευαν ο Μαρτσέλ Τσιολάκου Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Ρουμανικού Κοινοβουλίου και ο Νικολάε Τσιούκα, Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης της Ρουμανίας.

Ίση μεταχείριση για την Μητρόπολη Βεσσαραβίας

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε στο τραπέζι το γεγονός ότι η Ιερά Μητρόπολη Βεσσαραβίας υφίσταται διακρίσεις από κάθε άποψη, σε σύγκριση με την Ιερά Μητρόπολη Κισινιέφ και πάσης Μολδαβίας, που υπάγεται στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας και πασών των Ρωσιών.

Ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας ζήτησε ίση μεταχείριση για την Ιερά Μητρόπολη Βεσσαραβίας, ώστε να επιτραπεί στους κληρικούς της να παρέχουν θρησκευτική βοήθεια στο στρατό, τα σωφρονιστικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία, καθώς και να προσκαλούνται σε επίσημες εκδηλώσεις.

Να επιστραφούν κτηριακές εγκαταστάσεις

Παράλληλα, ο Μακαριώτατος κ.κ. Δανιήλ επανέλαβε το αίτημα να επιστραφούν από τις κρατικές αρχές της Δημοκρατίας της Μολδαβίας τα κτίρια της πρώην Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής και του πρώην Θεολογικού Σεμιναρίου στο Κισινάου. Ζήτησε επίσης την εκχώρηση κτιρίου με αντάλλαγμα την πρώην έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Βεσσαραβίας, η οποία κατεδαφίστηκε κατά την κομμουνιστική περίοδο και στη θέση της χτίστηκε το σημερινό κτίριο της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.

Ιγκόρ Γκρόσου, Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας

Η αλλαγή στάσης των αρχών του Κισινέου

Από τη μεριά του ο κ. Γκρόσου υπογράμμισε ότι ήδη επιλύονται ορισμένα από τα ζητήματα ίσης μεταχείρισης, καθώς και τα αιτήματα που αφορούν την παραχώρηση κάποιων κτιρίων στην Ιερά Μητρόπολη Βεσσαραβίας.

Αυτή η συνάντηση του Προέδρου της Βουλής της Δημοκρατίας της Μολδαβίας με τον Πατριάρχη Ρουμανίας δείχνει το άνοιγμα της νέας κρατικής ηγεσίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην Ιερά Μητρόπολη Βεσσαραβίας της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και την ενεργό συμβολή του κ. Τσιολάκου , και του κ. Τσιούκα σε αυτήν την αλλαγή στάσης των αρχών του Κισινέου.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Γκρόσου είπε στους δημοσιογράφους του Basilica Press Centre του Ρουμανικού Πατριαρχείου ότι αυτή την περίοδο ο ρόλος της πίστης και της θρησκείας είναι πιο σημαντικός από ποτέ: «Παρατήρησα πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της θρησκείας και της πίστης ειδικά τώρα, σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη τις θηριωδίες που διαδραματίζονται στην περιοχή μας. Τώρα ο ρόλος της Εκκλησίας είναι πολύ σημαντικός, ειδικά όταν μιλάμε για βοήθεια σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες, είτε είναι πρόσφυγες είτε όχι».

Στόχος να βρεθεί λύση στα προβλήματα

«Σήμερα ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την Ιερά Μητρόπολη Βεσσαραβίας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Συζητήσαμε τα υπάρχοντα προβλήματα και ενημερώσαμε τον Πατριάρχη κ.κ. Δανιήλ ότι βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις με την Ιερά Μητρόπολη Βεσσαραβίας για να βρεθεί λύση», πρόσθεσε.

«Μιλήσαμε επίσης για το έργο της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, και την κοινωνική της προσφορά, για παράδειγμα μέσω της Κοινωνικής Αποστολής “Διακονία” της Ιεράς Μητρόπολης Βεσσαραβίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Σκεφτήκαμε δράσεις για να βοηθήσουμε όσους χρειάζονται στήριξη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, είτε μιλάμε για την οικονομική κρίση είτε για την ενεργειακή κρίση. Το να βοηθάμε όσους έχουν την ίδια πίστη είναι το πιο σημαντικό τώρα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.

Νικολάε Τσιούκα Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης της Ρουμανίας

Μαρτσέλ Τσιολάκου, Πρόεδρος του Οίκου των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας

 

Διαβάστε ακόμη:

Πρεσβεία της Ρουμανίας στο ope.gr: «Η Ορθοδοξία είναι η κοινή φλέβα Ελλήνων και Ρουμάνων»

Πρόεδρος Μολδαβίας: Πράξαμε αυτό που προβλέπει η Ορθόδοξη πίστη – Δωρεάν μαθήματα γλώσσας

Με πληροφορίες από Basilica ( Ștefana Totorcea)

Φωτογραφία: Basilica.ro / Mircea Florescu

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων