21/05/2024 21/05/2024 Στην τελική προετοιμασία για την υποβολή του φακέλου προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την αγιοκατάταξη των Νεκταρίου Πρωτοψάλτη (Βλάχου) και Νήφωνος Προδρομίτου προέβη η Σύνοδος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου Μουντενίας και Δοβρογέας, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα, 20 Μαϊου, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, στην Πατριαρχική Κατοικία στο Βουκουρέστι.   Το σημαντικότερο θέμα της...
21 Μαΐου, 2024 - 11:22
Τελευταία ενημέρωση: 21/05/2024 - 13:15

Για την αγιοκατάταξη τεσσάρων Αθωνιτών Ρουμάνων Πατέρων συζήτησαν στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο στο Βουκουρέστι

Διαδώστε:
Για την αγιοκατάταξη τεσσάρων Αθωνιτών Ρουμάνων Πατέρων συζήτησαν στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο στο Βουκουρέστι

Στην τελική προετοιμασία για την υποβολή του φακέλου προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την αγιοκατάταξη των Νεκταρίου Πρωτοψάλτη (Βλάχου) και Νήφωνος Προδρομίτου προέβη η Σύνοδος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου Μουντενίας και Δοβρογέας, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα, 20 Μαϊου, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, στην Πατριαρχική Κατοικία στο Βουκουρέστι.  

Το σημαντικότερο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης ήταν η έγκριση των λειτουργικών κειμένων που θα συνοδεύουν την πρόταση αγιοκατάταξης Νεκταρίου Πρωτοψάλτου η οποία απεστάλη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Αυτός ο Νεκτάριος Πρωτοψάλτου, ή Νεκτάριος ο Βλάχος, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Ρουμάνους ησυχαστές που έζησαν στο Άγιο Όρος», εξήγησε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία έχει συμπεριλάβει στο Αγιολόγιό της τον Νεκτάριο Πρωτοψάλτη. (Διαβάστε ΕΔΩ την απόφαση)

Επίσης, ο Μακαριώτατος ενημέρωσε ότι πρόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι να προβεί στην αναγραφή στις Αγιολογικές Δέλτους τεσσάρων Ρουμάνων Αθωνιτών πατέρων. Συγκεκριμένα, εκτός από τους Νεκτάριο Πρωτοψάλτη, Πετρόνιε Τανάσε και Διονύσιο Ιγνάτιε, στο αγιολόγιος της Εκκλησίας θα συμπεριληφθεί και ο ιδρυτής της ρουμάνικης Σκήτης Τιμίου Προδρόμου Αγίου Όρους, Νήφων Προδρομίτης. 

Ο Γέροντας Πετρόνιος Τανάσε

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας ενημέρωσε επίσης ότι ήδη έχει ετοιμαστεί η ασημένια λάρνακα για τα λείψανα του Διονυσίου Ιγνάτιε ενώ ετοιμάζεται αντίστοιχη λάρνακα για τον Πετρόνιε Θανάσε.

Η Μητροπολιτική Σύνοδος συζήτησε τα λειτουργικά κείμενα που είναι αφιερωμένα στον ευσεβή Νεκτάριο Πρωτοψάλτο, ενώ αργότερα θα συζητηθούν και εκείνα που είναι αφιερωμένα στον ευσεβή Αθωνίτη Νήφων Προδρόμου.

Πηγή: Basilica.ro/ Φωτογραφίες: Εφημερίδα Lumina / Luigi Ivanciu

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων