26/10/2022 26/10/2022 Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία, με επικεφαλής τον Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ Δανιήλ, και το Υπουργείο Υγείας, με επικεφαλής τον υπουργό Δρ. Αλεξάντρου Ράφιλα, προέβησαν σε μια ιστορική συμφωνία. Υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα του συντονισμού δράσεων ορθόδοξης χριστιανικής βοήθειας σε μονάδες υγείας που υπάγονται στο Υπουργείο. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Με αυτό τον τρόπο, τα δύο...
26 Οκτωβρίου, 2022 - 9:26
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2022 - 9:27

Ιστορική συμφωνία Υπουργείου Υγείας με την εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία

Διαδώστε:
Ιστορική συμφωνία Υπουργείου Υγείας με την εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία

Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία, με επικεφαλής τον Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ Δανιήλ, και το Υπουργείο Υγείας, με επικεφαλής τον υπουργό Δρ. Αλεξάντρου Ράφιλα, προέβησαν σε μια ιστορική συμφωνία. Υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα του συντονισμού δράσεων ορθόδοξης χριστιανικής βοήθειας σε μονάδες υγείας που υπάγονται στο Υπουργείο.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Με αυτό τον τρόπο, τα δύο μέρη επικαιροποίησαν και συμπλήρωσαν αυτά που υπογράφηκαν το 1995 και το 2008, ρυθμίζοντας έτσι τη δραστηριότητα της χριστιανοορθόδοξης θρησκευτικής βοήθειας στις υγειονομικές μονάδες που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας, καθώς και επισφραγίζοντας τη συνεργασία τους στον τομέα της ιατρικής βοήθειας η οποία αποτελεί και τμήμα της κοινωνικής πρόνοιας της Εκκλησίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 250 ιερείς δραστηριοποιούνται στα νοσοκομεία, και ότι με αυτό το πρωτόκολλο πλέον θα συντονίζεται η δράση τους σε επίπεδο Υπουργείου.

Ακόμη προβλέπεται η συμμετοχή της εν Ρουμανίας Ορθόδοξης Εκκλησίας στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και σε εκστρατείες πρόληψης νοσημάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ope.gr, αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου της Ρουμανίας με επικεφαλής τον Επίσκοπο Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ συναντήθηκε, στα τέλη του Σεπτεμβρίου, με τον υπουργό Υγείας, Αλεξάντρου Ράφιλα, και συμφώνησαν για την οριστικοποίηση υπογραφής πρωτοκόλλου το οποίο θα ορίζει τη συνεργασία για την παροχή θρησκευτικής στήριξης στα νοσοκομεία.

Η αποστολή των ιερέων στα νοσοκομεία

Η αποστολή και οι αρμοδιότητες του ιερέα που δραστηριοποιείται στον χώρο του νοσοκομείου του νοσοκομείου δηλώνονται με αφετηρία την εμπειρία 25 και πλέον ετών δραστηριότητας της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εντός των μονάδων υγείας, επιβεβαιώνοντας τις κύριες αποδόσεις του:

  • Εκτελεί θρησκευτικές λειτουργίες σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από την αντίστοιχη Μητρόπολη ή Επισκοπή, με τη σύμφωνη γνώμη της διεύθυνσης της εν λόγω μονάδας υγείας.
  • Επισκέπτεται τακτικά τους ασθενείς στη μονάδα όπου δραστηριοποιείται.
  • Διατηρεί πνευματικές συνομιλίες με ασθενείς και μέλη της οικογένειάς τους.
  • Παρέχει θρησκευτικές υπηρεσίες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και τελεί τα Ιερά Μυστήρια και τις Λειτουργίες σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία.
  • Αποφεύγει κάθε είδους προσηλυτισμό και καλλιεργεί μια ατμόσφαιρα θρησκευτική
  • Παρέχει θρησκευτική βοήθεια σε υπαλλήλους υγειονομικών μονάδων, κατόπιν αιτήματός τους.
  • Εκτελεί ειδικές υπηρεσίες: την ταφή νεκρού που έχει εγκαταληφθεί ή δεν έχει οικογένεια, τη βάπτιση παιδιών που κινδυνεύουν με θάνατο ή κατόπιν αιτήματος των γονέων κ.λπ.

Υγιεινός τρόπος ζωής και καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία και το Υπουργείο Υγείας δεσμεύονται να προάγουν τον υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας της υγείας. Συγκεκριμένα, τα δύο μέρη δεσμεύονται:

  • Στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μέσω της αγωγής υγείας και της θρησκευτικής εκπαίδευσης.
  • Στην αποφυγή κατανάλωσης προϊόντων που βλάπτουν την υγεία, όπως καπνού, αλκοόλ, ναρκωτικών, τροφίμων και ποτών που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία κ.λπ.
  • Στην εκπαίδευση και υποστήριξη της οικογένειας στην ανατροφή των παιδιών.
  • Στη βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία της επίσκεψης σε γιατρό από τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας και τη διενέργεια τακτικών προληπτικών επισκέψεων.

Σημειώνεται ότι το πρωτόκολλο έχει ισχύ για δέκα χρόνια.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το πρωτόκολλο ΕΔΩ

Πηγή φωτογραφιών: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu, basilica.ro

Με πληροφορίες από basilica.ro

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων