19/05/2023 19/05/2023 Ο Αρχιεπίσκοπος Σιμπίου και Μητροπολίτης Τρανσυλβανίας κ. Λαυρέντιος, κατά την εαρινή συνεδρίαση των ιερέων της ενορίας Φαιγκαιράς και Rupea, περιοχές της κομητείας Μπρασόβ, μίλησε με θέμα: “Πώς εκπληρώνουμε την ποιμαντική φροντίδα των ηλικιωμένων – τι μας λέει η Αγία Γραφή”. «Η αγάπη ή η εκτίμηση που δείχνουμε στους ηλικιωμένους αποτελεί εκπλήρωση του καθήκοντός της ψυχής μας ενώπιον...
19 Μαΐου, 2023 - 13:50
Τελευταία ενημέρωση: 19/05/2023 - 13:54

Μητροπολίτης Τρανσυλβανίας: Η ένδειξη αγάπης προς τους ηλικιωμένους αποτελεί το καθήκον μας απέναντι στο Θεό

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Τρανσυλβανίας: Η ένδειξη αγάπης προς τους ηλικιωμένους αποτελεί το καθήκον μας απέναντι στο Θεό

Ο Αρχιεπίσκοπος Σιμπίου και Μητροπολίτης Τρανσυλβανίας κ. Λαυρέντιος, κατά την εαρινή συνεδρίαση των ιερέων της ενορίας Φαιγκαιράς και Rupea, περιοχές της κομητείας Μπρασόβ, μίλησε με θέμα: “Πώς εκπληρώνουμε την ποιμαντική φροντίδα των ηλικιωμένων – τι μας λέει η Αγία Γραφή”. «Η αγάπη ή η εκτίμηση που δείχνουμε στους ηλικιωμένους αποτελεί εκπλήρωση του καθήκοντός της ψυχής μας ενώπιον του Θεού», τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Έχουμε χρέος απέναντι στους γονείς μας και τους συγγενείς μας στους οποίους οφείλουμε τη ζωή μας, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

«Αν εκτιμούμε τους ηλικιωμένους, σημαίνει ότι εκτιμούμε τους εαυτούς μας, και τότε μπορούμενα θα έχουμε την ευκαιρία να μας εκτιμήσουν την κατάλληλη στιγμή», επεσήμανε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο καθηγητής π. Vasile Mihoc, από τη Θεολογική Σχολή «Άγιος Ανδρέας Σαγκούνα» στο Σιμπίου, πραγματοποίησε το συνέδριο «Μορφές ποιμαντικής φροντίδας και/ή τιμής των ηλικιωμένων στις Ιερές Γραφές».

«Το να τιμάς τους γονείς, τους προγόνους σου βασίζεται στην αντίληψη ότι “είσαι στο σωστό δρόμο όταν έχεις πίστη στον Θεό των γονιών σου, και όχι σε κάτι άλλο”. Ζούμε σε μια εποχή όπου οι νεότερες γενιές δημιουργούν η καθεμία της τους δικούς της θεούς και για αρκετές εκατοντάδες χρόνια στον πολιτισμένο κόσμο γινόμαστε μάρτυρες της δημιουργίας ψεύτικων θεών», τόνισε ο π. Vasile Mihoc.

Στο τελευταίο μέρος του συνεδρίου οι ιερείς έθεσαν ερωτήσεις στους ομιλητές. Από τις παρεμβάσεις τους προέκυψε η ανησυχία για τη δημογραφική παρακμή και τη γήρανση του πληθυσμού και η αναζήτηση λύσεων για το μέλλον των ορθοδόξων κοινοτήτων.

Έκθεση ζωγραφικής που απεικονίζει τα πρόσωπα των ηλικιωμένων

Ο Αρχιεπίσκοπος Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανός συμμετείχε την Τρίτη στα εγκαίνια της έκθεσης «Πορτρέτα – πίνακες ζωγραφική, σκίτσα» που βρίσκεται στην Αίθουσα «Sergiu Dumitrescu» του Επισκοπικού Μουσείου, στο Γκαλάτσι της Ανατολικής Ρουμανίας.

Η έκθεση περιλαμβάνει μέρος από τα 400 έργα που συγκέντρωσε διαχρονικά ο κ. Vasile Joantă, πρόεδρος του Συλλόγου «Pro Boholț», και επίσης εκτίθενται εικονογραφημένα πρόσωπα ηλικιωμένων από το ρουμανικό χωριό.

Η πολιτιστική εκδήλωση εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει η Αρχιεπισκοπή Κάτω Δουνάβεως με αφορμή την ανακήρυξη του 2023 ως τιμητικό έτος ποιμαντικής φροντίδας για τους ηλικιωμένους από το Πατριαρχείο Ρουμανίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Κασσιανός τόνισε ένα έργο τέχνης έχει την ικανότητα να επικοινωνεί στον θεατή την πάροδο του χρόνου, και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη δημιοιργία αυτής της έκθεσης.

Η έκθεση είναι ανοιχτή από τις 17 Μαΐου έως τις 20 Ιουνίου 2023.

   

Πηγή: Basilica.ro (Ștefana Totorcea, Alexandru Boboc)

Φωτογραφία: Μητρόπολη Τρανσυλβανίας, Αρχιεπισκοπή Κάτω Δουνάβεως

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων