30/01/2023 30/01/2023 Στη σημασία της προσευχής “Κύριε, ελέησόν με!”, αναφέρθηκε στο κήρυγμα της Κυριακής ΙΖ’ Ματθαίου ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, ο οποίος ιερούργησε στο Παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας, στο Βουκουρέστι. Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι «Το σημερινό Ευαγγέλιο αναδεικνύει τη Χαναναία γυναίκα σε μεγάλη δασκάλα για την Εκκλησία, καθώς από αυτήν έμαθε την προσευχή “Κύριε, ελέησόν με!”....
30 Ιανουαρίου, 2023 - 16:40
Τελευταία ενημέρωση: 30/01/2023 - 16:05

Ο Πατριάρχης Δανιήλ για τη δύναμη της προσευχής «Κύριε ελέησόν με!»

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Δανιήλ για τη δύναμη της προσευχής «Κύριε ελέησόν με!»

Στη σημασία της προσευχής “Κύριε, ελέησόν με!”, αναφέρθηκε στο κήρυγμα της Κυριακής ΙΖ’ Ματθαίου ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, ο οποίος ιερούργησε στο Παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας, στο Βουκουρέστι.

  • Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Το σημερινό Ευαγγέλιο αναδεικνύει τη Χαναναία γυναίκα σε μεγάλη δασκάλα για την Εκκλησία, καθώς από αυτήν έμαθε την προσευχή “Κύριε, ελέησόν με!”. Αυτή είναι η πιο σύντομη, η πιο έντονη και η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη προσευχή της Εκκλησίας», είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.

Ο Μακαριώτατος, επίσης, ανέφερε ότι η Χαναναία μάς δίδαξε και την προσευχή «Κύριε βοήθησέ μας», που αποτελεί μια σύντομη αλλά ελπιδοφόρα προσευχή: «Η Χαναναία γυναίκα γίνεται δάσκαλος σύντομης αλλά επίμονης προσευχής και γεμάτη ελπίδες ότι θα αποκτήσει από τον Θεό αυτό που ζητά».

Προσευχή για τους άλλους

«Από αυτήν την παραβολή, μαθαίνουμε ότι όποιος προσεύχεται για τους άλλους συναντά την ελεήμονα αγάπη του Χριστού. Η Χαναναία δεν προσευχήθηκε για τον εαυτό της, δεν ζήτησε τίποτα γι’ αυτήν, αλλά είπε: «Κύριε Ελέησον με, γιατί η κόρη μου βασανίζεται». Η προσευχή της δείχνει πόσο ταυτίστηκε με τον πόνο της κόρης της, ώστε τελικά ο πόνος της κόρης έγινε πόνος της μητέρας», υπογράμμισε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ.

«Η προσευχή για τον άλλον είναι συμπόνια, ταλαιπωρία μαζί με τον πάσχοντα».

«Η επιμονή της γυναίκας δεν έχει τίποτα το εγωιστικό, αλλά αποτελεί καθαρή αγάπη για το καλό άλλου. Μέσω αυτής της παραβολής οι Χριστιανοί έμαθαν ότι όταν προσευχόμαστε ειδικά για εκείνους που δεν μπορούν να προσευχηθούν ή δεν ξέρουν πώς να προσευχηθούν ή τα βάσανα που αντιμετωπίζουν είναι τόσο μεγάλα που δεν μπορούν πλέον να διατυπώσουν μια προσευχή στον Θεό, τότε αυτό αποτελεί εκδήλωση ταπεινής και ελεήμονος αγάπης και θυσίας», εξήγησε ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας.

«Το σημερινό Ευαγγέλιο της Κυριακής είναι ένα ευαγγέλιο ακλόνητης αγάπης, βαθιάς ταπεινοφροσύνης και σοφίας που πηγάζει από την πίστη, την προσευχή και την προσφορά βοήθειας του συνανθρώπου που έχει ανάγκη», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: Πατριάρχης Ρουμανίας: Η καλοσύνη θεραπεύει την κακία (ΦΩΤΟ)

Φωτογραφία: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Με πληροφορίες από Basilica.ro

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων