24/07/2023 24/07/2023 Στη σημασία του να προβαίνουμε σε καλές πράξεις ελεήμονος αγάπης, καθώς και στο πόσο βλάπτει ο φθόνος και εκείνον που το αποδέχεται αλλά και εκείνον που φθονεί, μίλησε στο κήρυγμά του ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ο οποίος ιερούργησε χθες, Κυριακή Ζ’ Ματθαίου, στο ιστορικό Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην Πατριαρχική Κατοικία. Αναφερόμενος στο Ευαγγέλιο...
24 Ιουλίου, 2023 - 10:31
Τελευταία ενημέρωση: 24/07/2023 - 10:40

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για τις πράξεις της ελεήμονος αγάπης

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για τις πράξεις της ελεήμονος αγάπης

Στη σημασία του να προβαίνουμε σε καλές πράξεις ελεήμονος αγάπης, καθώς και στο πόσο βλάπτει ο φθόνος και εκείνον που το αποδέχεται αλλά και εκείνον που φθονεί, μίλησε στο κήρυγμά του ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ο οποίος ιερούργησε χθες, Κυριακή Ζ’ Ματθαίου, στο ιστορικό Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην Πατριαρχική Κατοικία.

Αναφερόμενος στο Ευαγγέλιο της Κυριακής Ζ’ Ματθαίου, σύμφωνα με το οποίο ο Χριστός θεράπευσε δύο τυφλούς και έναν κωφάλαλο δαιμονισμένο, ο Μακαριώτατος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ότι το ευαγγελικό ανάγνωσμα με τη φράση: «ο Ιησούς πέρασε από όλες τις πόλεις και τα χωριά, διδάσκοντας στις συναγωγές τους, κηρύττοντας το ευαγγέλιο της Βασιλείας και θεραπεύοντας κάθε ασθένεια και κάθε αναπηρία ανάμεσα στους ανθρώπους». Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι «αυτές ήταν οι πράξεις της φιλεύσπλαχνης αγάπης του Χριστού».

Από τις θεραπείες και τα θαύματα του Σωτήρος Χριστού μαθαίνουμε, σύμφωνα με τον Πατριάρχη Ρουμανίας ότι «η Εκκλησία εκτός από το κήρυγμα του Ευαγγελίου του Χριστού πρέπει να κάνει πράξεις ελεήμονος αγάπης, για να απαλύνει τα βάσανα των αρρώστων, των φτωχών, αυτών που πενθούν, των μοναχικών και των αβοήθητων».

Οι άνθρωποι που ακολουθούν την προτροπή να συνδυάσουν το κήρυγμα του Ευαγγελίου με τη φιλανθρωπία, «γίνονται τα χέρια της φιλεύσπλαχνης αγάπης του Χριστού».

Ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας εξήγησε ότι ο Σωτήρας Ιησούς «εργάζεται μέσω εκείνων των οποίων οι καρδιές είναι γεμάτες με την ελεήμονα αγάπη Του και των οποίων ο νους φωτίζεται από το Ευαγγέλιο της Βασιλείας των Ουρανών».

Το σημερινό ευαγγέλιο είναι ένα ευαγγέλιο λόγων και πράξεων, όπως επεσήμανε.

Ο φθονερός τιμωρεί τον ίδιο του τον εαυτό

Στο δεύτερο μέρος του ευαγγελικού αναγνώσματος, ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος αναφέρεται στον φθόνο που έδειχναν οι Φαρισαίοι στη θέα των θαυμάτων που έκανε ο Σωτήρας Χριστός. Ο Πατριάρχης Ρουμανίας τόνισε το γεγονός ότι ο φθόνος είναι πάθος και οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτόν τρέφονται από τη θλίψη των γύρω τους.

«Όσο πιο λυπημένος είναι ο συνάνθρωπός του, τόσο χαίρεται ο φθονερός. Όταν ο συνάνθρωπός του πάει καλά, ο φθονερός λυπάται γιατί είναι κακός στην καρδιά του. Αυτός ο φθόνος λοιπόν είναι ένα πάθος που δεν βλάπτει μόνο τον αποδέκτη του φθόνου, αλλά και τον ίδιο που φθονεί», ανέφερε ο Μακαριώτατος. Μέσα από το πάθος του, ο φθονερός τιμωρεί τον ίδιο τον εαυτό του, όπως είπε ο Μακαριώτατος.

Ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ εξήγησε ότι «αυτός που φθονεί είναι εκείνος που δεν αναγνωρίζει τη χάρη του Θεού στον συνάνθρωπό του, αλλά θέλει ο συνάνθρωπός του να υποφέρει», όντας «σε αντίθεση με την υγιή φύση του».

«Το Ευαγγέλιο της Ζ’ Κυριακής, αν και σύντομο, είναι ένα ευαγγέλιο ελεήμονος αγάπης, γεμάτο πνευματικά νοήματα και μας δείχνει ότι πρώτα απ’ όλα είναι πίστη είανι αυτή που βοηθά στη θεραπεία, αλλά και η επίμονη προσευχή», κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Πηγή: Basilica (Alexandru Boboc)

Διαβάστε ακόμη: Με Δοξολογία εόρτασε τα γενέθλιά του ο Πατριάρχης Δανιήλ – Δέχθηκε ευχές από εκπροσώπους της κυβέρνησης Μολδαβίας και Ρουμανίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων