02/05/2023 02/05/2023 Ο Αρχιεπίσκοπος Άλμπα Ιούλια κ. Ειρηναίος επισκέφθηκε το Γηροκομείο «Αγία Σκέπη της Θεοτόκου» στην Ουνίρεα της κομητείας Άλμπα. Ο Σεβασμιώτατος συνομίλησε με τους ηλικιωμένους ωφελούμενους και τους προσέφερε δώρα. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι «Η προχωρημένη ηλικία μάς προτρέπουν να αποχαιρετήσουμε αυτά που είναι δύσκολα να εκπληρωθούν και να είμαστε ικανοποιημένοι με εκείνα που είναι δυνατά για την...
02 Μαΐου, 2023 - 9:20
Τελευταία ενημέρωση: 02/05/2023 - 9:30

“Οι ηλικιωμένοι ως εθνική κληρονομιά”: Ο Αρχιεπίσκοπος Άλμπα Ιούλια επισκέφθηκε Γηροκομείο

Διαδώστε:
“Οι ηλικιωμένοι ως εθνική κληρονομιά”: Ο Αρχιεπίσκοπος Άλμπα Ιούλια επισκέφθηκε Γηροκομείο

Ο Αρχιεπίσκοπος Άλμπα Ιούλια κ. Ειρηναίος επισκέφθηκε το Γηροκομείο «Αγία Σκέπη της Θεοτόκου» στην Ουνίρεα της κομητείας Άλμπα. Ο Σεβασμιώτατος συνομίλησε με τους ηλικιωμένους ωφελούμενους και τους προσέφερε δώρα.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Η προχωρημένη ηλικία μάς προτρέπουν να αποχαιρετήσουμε αυτά που είναι δύσκολα να εκπληρωθούν και να είμαστε ικανοποιημένοι με εκείνα που είναι δυνατά για την τρίτη ηλικία. Κανείς δεν πρέπει να μετανιώσει που γερνά. Αυτό είναι ένα προνόμιο που τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν σήμερα», είπε ο Σεβασμιώτατος σε δηλώσεις του.

«Πολλοί ηλικιωμένοι διαθέτουν αρετές και ιδιότητες που θαυμάζουν οι νεότεροι», όπως τόνισε. Επομένως, «τους οφείλουμε τιμή και αγάπη». Οι ηλικιωμένοι αποτελούν «πραγματική εθνική κληρονομιά. Αυτό έλεγε η συμπατριώτισσά μας Δρ. Άνα Ασλάν, που είχε πραγματική λατρεία για τους ηλικιωμένους», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Σημειώνεται ότι η βιολόγος και γιατρός Δρ. Άνα Ασλάν (1η Ιανουαρίου 1897 – 20 Μαΐου 1988) γεννήθηκε στην Ρουμανία και είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες παγκοσμίως στην ιστορία της γηριατρικής και της γεροντολογίας. Αφιέρωσε όλη τη ζωή της στην αναζήτηση της αιτίας της γήρανσης. Έλαβε πολλές διεθνείς διακρίσεις για την ερευνητική της δραστηριότητα.

Το Γηροκομείο «Αγία Σκέπη της Θεοτόκου» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, αντιπροσωπεύοντας επένδυση του Δημαρχείου και του Τοπικού Συμβουλίου, με δικαίωμα διοίκησης και χρήσης από τον Ορθόδοξο Φιλανθρωπικό Σύλλογο Άλμπα Ιούλια – παράρτημα Ουνίρεα.

Διαθέτει 37 θέσεις σε δωμάτια επιπλωμένα με τρία ή τέσσερα κρεβάτια, καθώς και πολλές σύγχρονες εγκαταστάσεις που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός άνετου και φιλόξενου περιβάλλοντος. Παράλληλα, οι ηλικιωμένοι επωφελούνται από σύνθετες υπηρεσίες φροντίδας, όπως: υπηρεσίες μόνιμης διαμονής, πνευματική συμβουλευτική και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Το Γηροκομείο που συντονίζεται από τον π. Cosmin Gherasim της Ενορίας Ουνίρεα, διαθέτει μια ομάδα επαγγελματιών γιατρών και το μενού διατροφής προετοιμάζεται καθημερινά από εξειδικευμένο προσωπικό.

Το 2023 έχει ανακηρυχθεί ως Τιμητικό Έτος Ποιμαντικής Φροντίδας για τους ηλικιωμένους από το Πατριαρχείο Ρουμανίας. Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, σε ομιλία του στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό στο Βουκουρέστι, είχε επισημάνει:

«Δυστυχώς, σήμερα, υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που ζουν σε πολλή μοναξιά, απομόνωση από την κοινότητα, νιώθοντας κάπως άχρηστοι σε αυτήν ή, επιπλέον, φέροντας το βάρος της γήρανσης, φτάνουν ακόμα και στην απόγνωση.

Γι’ αυτό η Εκκλησία καλείται να σκεφτεί νέες μορφές και τρέχουσες ποιμαντικές μεθόδους, για να καλύψει τις ανάγκες και τις προσδοκίες των ηλικιωμένων. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει μέριμνα στην ανατροφή και στην εκπαίδευση των νέων για την φροντίδα των ηλικιωμένων, έτσι ώστε οι τελευταίοι για να μην περιθωριοποιούνται, να μην τους εγκαταλείπουν και να μην απομονώνονται στα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, διότι νέοι και ηλικιωμένοι χρειάζονται ο ένας τον άλλον.

Πιο συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι χρειάζονται μια παρηγοριά και έναν λόγο ενθάρρυνσης, και οι νέοι χρειάζονται τη σοφία, την υπομονή και τη δύναμη της προσευχής των πρεσβυτέρων. Οι ηλικιωμένοι μέσα από την πνευματική τους ωριμότητα μπορούν να βοηθήσουν πολύ στη διατήρηση των χριστιανικών αξιών στον πολιτισμό μας, για την αρμονία της κοινωνίας και της οικογένειας.

Επομένως, η Εκκλησία θα βοηθήσει τους ηλικιωμένους να ξεπεράσουν την έλλειψη εμπιστοσύνης, τη θλίψη και την απομόνωση, που τους εμποδίζουν να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία. Φυσικά, εκτός από την ποιμαντική των ηλικιωμένων, η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία ήδη καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους, μέσω διαφόρων κοινωνικών κέντρων, δράσεων και φιλανθρωπικών προγραμμάτων» .

 

Διαβάστε ακόμη: Εγχειρίδιο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων από το Πατριαρχείο Ρουμανίας

Με πληροφορίες από basilica (Ștefana Totorcea)

Φωτογραφίες: Αρχιεπισκοπή Alba Iulia

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων