22/12/2022 04/04/2023 Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τα αιτήματα ορισμένων ΜΚΟ που απαιτούν τη κρατική χρηματοδότηση για τη διενέργεια αμβλώσεων, αψηφώντας τη στάση ουδετερότητας που κρατά το κράτος απέναντι σε ζητήματα που άπτονται της ηθικής, της ελευθερίας της συνείδησης και των θρησκευτικών αρχών. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι «Η θέση της Εκκλησίας απέναντι στην αφύσικη...
22 Δεκεμβρίου, 2022 - 15:31
Τελευταία ενημέρωση: 04/04/2023 - 10:07

Πατριαρχείο Ρουμανίας: Δριμύ “κατηγορώ” για τη χρηματοδότηση των “κατά παραγγελία” αμβλώσεων

Διαδώστε:
Πατριαρχείο Ρουμανίας: Δριμύ “κατηγορώ” για τη χρηματοδότηση των “κατά παραγγελία” αμβλώσεων

Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τα αιτήματα ορισμένων ΜΚΟ που απαιτούν τη κρατική χρηματοδότηση για τη διενέργεια αμβλώσεων, αψηφώντας τη στάση ουδετερότητας που κρατά το κράτος απέναντι σε ζητήματα που άπτονται της ηθικής, της ελευθερίας της συνείδησης και των θρησκευτικών αρχών.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Η θέση της Εκκλησίας απέναντι στην αφύσικη στήριξη της πολιτείας για τη χρηματοδότηση της άμβλωσης που δεν χρήζει επείγουσα ιατρική ανάγκη, είναι σταθερά υπέρ της ζωής. Οι γιατροί, έχουν την υποχρέωση να σέβονται αυστηρά τον όρκο του Ιπποκράτη, οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και οι διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις πρέπει να εκφράζουν δημόσια και να υπερασπίζονται τις ηθικές, φιλοσοφικές και θρησκευτικές αρχές που προστατεύονται από το Σύνταγμα, δηλαδή το δικαίωμα στη ζωή», όπως τονίζεται.

«Η θέση της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας και όλων των θρησκευτικών λατρειών απέναντι στην άμβλωση είναι σαφής, αμετάβλητη και προσανατολισμένη υπέρ της ζωής. Το χριστιανικό μήνυμα έχει στον πυρήνα του την ελευθερία, την αγάπη και τον αγνό σεβασμό για τη ζωή και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, γεννημένου ή αγέννητου», όπως αναφέρεται.

Ό,τι είναι νόμιμο δεν συνεπάγεται ότι είναι και ηθικό

«Η άμβλωση είναι και παραμένει νόμιμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό είναι και ηθικό. Το όριο μεταξύ του “επιτρεπτού” και του “πιθανού” είναι αυτό που πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά και υπεύθυνα», υπογραμμίζεται.

«Η Εκκλησία, εκτός από την τέλεση των Μυστηρίων, συμβάλλει στη διατήρηση της ηθικής τάξης στην κοινωνία, στον προσανατολισμό της πνευματικής προσοχής των ανθρώπων στα ουσιώδη πράγματα, όπως η ζωή, η εκπαίδευση, η σχέση μας με το πλησίον μας, και η σωτηρία του ανθρώπου από το κακό. Η άμβλωση αποτελεί έγκλημα», επισημαίνεται.

Στη συνέχεια, στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου γίνεται έκκληση για διατήρηση της ζωής: «Η Εκκλησία καλεί (δεν επιβάλλει) τον σεβασμό και την προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, υποστηρίζοντας πάντα πως το υψηλότερο ιδανικό είναι η ζωή η οποία αποτελεί θείο δώρο».

Η Εκκλησία στο πλευρό της εγκυμονούσας

«Καθήκον της Εκκλησίας», όπως αναφέρεται, «είναι όχι η εισβολή στην προσωπική ζωή κάποιου. Χρέος της είναι να προβαίνει σε φιλανθρωπικές πράξεις που απευθύνονται σε μητέρες και εγκυμονούσες που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. Το σκεπτικό για τέτοιες δράσεις αφορά τη συνειδητοποίηση ότι η αυτονομία στο σώμα δεν συνεπάγεται το δικαίωμα να αποφασίζει κάποιος για τη ζωή ενός άλλου σώματος που αναπτύσσεται σε αυτό. Αυτός ο ηθικός προβληματισμός υποδηλώνει τον πραγματικό και έντιμο βαθμό ευθύνης».

Δημογραφικός «χειμώνας»

«Με αφορμή το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, η ενθάρρυνση και η προώθηση των κρατικών αμβλώσεων υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια μεταξύ βιοηθικής και θεμελιώδους κοινής λογικής για τη ζωή και τον θάνατο ενός ατόμου που μπορεί να εμπλουτίσει με την ύπαρξή του την κοινότητα της οποίας θα είναι μέρος, υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται σεβαστό το αρχέγονο δικαίωμα: αυτό της γέννησης», όπως επισημαίνεται από την εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία.

Να μην ενθαρρύνονται ρεύματα όπως ο αντιναταλισμός

Επίσης, στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου, τονίζεται: «Κάθε υπεύθυνο κράτος έχει ως ιδρυτικό σκοπό και σκεπτικό την παροχή και τη διατήρηση του κοινού καλού της κοινωνίας που διοικεί, και να ενθαρρύνει τη δολιοφθορά και ορισμένα εξαιρετικά κοινωνικά επιζήμια ιδεολογικά ρεύματα όπως ο αντιναταλισμός».

Εξαρτόμαστε από εν ζωή ανθρώπους

Αναφερόμενο στις διάφορες θρησκείες και τον ρόλο τους σε ένα δημοκρατικό κράτος, το Πατριαρχείο Ρουμανίας διευκρινίζει: «Οι θρησκευτικές λατρείες είναι μέρος ενός δημοκρατικού κράτους το οποίο σέβεται την ατομική ελευθερία και τις πολιτικές ελευθερίες, και το οποίο, ταυτόχρονα, υποστηρίζει υπεύθυνα και συνετά το θεμελιώδες δικαίωμα στη ζωή, που εξασφαλίζει τη διαιώνιση της ύπαρξης ενός λαού, την ηθική του πρόοδο και ευημερία.

Θρησκεία και κράτος εξαρτώνται και θα συνεχίζουν να εξαρτώνται πάντα από ζωντανούς, υγιείς, μορφωμένους και μυ υψηλά ιδανικά ανθρώπους, και όχι από ανθρώπους που δεν έχουν γεννηθεί και δεν τους επιτράπηκαν να γεννηθούν και να ζήσουν».

Το μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ για τα αγέννητα παιδιά

Με ομιλία του στο Εθνικό Συνέδριο Κέντρων Υποστήριξης Εγκύων, που διεξήχθη στο Βουκουρέστι στις 12-13 Σεπτεμβρίου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ τόνισε:

«Για τους Χριστιανούς, η γέννηση παιδιών δεν υποβιβάζει ποτέ μια γυναίκα σε μια καθαρά βιολογική πραγματικότητα, αλλά δείχνει την πνευματική της δύναμη, η οποία έγκειται στην ικανότητα να θυσιάζεται για την αγάπη. Οι πράξεις μας υπέρ της ζωής γίνονται η έκφραση της φιλεύσπλαχνης αγάπης και φροντίδας του Θεού και υπενθυμίζουν στη γυναίκα ότι έχει μια μοναδική δύναμη και κλίση, αυτή του να δίνει ζωή», δήλωσε.

Ακόμη, αναφερόμενος στη χείρα βοηθείας που προσφέρει η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία στις εγκυμονούσες, δήλωσε: «Όμως, συχνά κυριευμένοι από τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν, οι γονείς -και ιδιαίτερα οι ανύπαντρες μητέρες- δεν το βρίσκουν εύκολο να δεχτούν το παιδί ως δώρο. Και η αποστολή μας είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη τους στον Θεό, γίνοντας οι ίδιοι τα ελεήμονα και στοργικά όπλα Του.

Όταν ο πατέρας του παιδιού δεν είναι μαζί με την έγκυο για να την προστατεύσει την πιο ευάλωτη στιγμή της ζωής της, όταν ασκείται μεγάλη πίεση στη γυναίκα στο ευρύτερο οικογενειακό ή στο επαγγελματικό περιβάλλον, με συνέπεια εκείνη παρά τη θέλησή της , να αναγκαστεί να προβεί σε άμβλωση, τότε εμείς χρειάζεται να σταθούμε δίπλα της.

Η βοήθεια που προσφέρουμε στις εγκυμονούσες και τις μητέρες αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη τους στον Θεό και στους ανθρώπους, και έτσι εκπληρώνουν το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου».

Φωτογραφίες: Orthodox Church of America (arhivă), Raluca Ene, Basilica.ro

Διαβάστε ακόμη:

Το μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανίας για τα αγέννητα παιδιά

Η Εκκλησία της Ελλάδος για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την αποφυγή των αμβλώσεων

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων