15/09/2022 15/09/2022 Το μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ για τα αγέννητα παιδιά και την υποστήριξη εγκύων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αναγνώσθηκε στο Εθνικό Συνέδριο Κέντρων Υποστήριξης Εγκύων, που διεξήχθη στο Βουκουρέστι στις 12-13 Σεπτεμβρίου. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Ο Μακαριώτατος έκανε έκκληση να γίνουμε τα χέρια της φιλεύσπλαχνης αγάπης του Θεού στον κόσμο. Ο π. Ciprian Ioniță, σύμβουλος...
15 Σεπτεμβρίου, 2022 - 9:23
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2022 - 9:35

Το μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανίας για τα αγέννητα παιδιά

Διαδώστε:
Το μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανίας για τα αγέννητα παιδιά

Το μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ για τα αγέννητα παιδιά και την υποστήριξη εγκύων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αναγνώσθηκε στο Εθνικό Συνέδριο Κέντρων Υποστήριξης Εγκύων, που διεξήχθη στο Βουκουρέστι στις 12-13 Σεπτεμβρίου.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Μακαριώτατος έκανε έκκληση να γίνουμε τα χέρια της φιλεύσπλαχνης αγάπης του Θεού στον κόσμο. Ο π. Ciprian Ioniță, σύμβουλος του Κοινωνικού-Φιλανθρωπικού Τομέα του Πατριαρχείου Ρουμανίας, ανέγνωσε το μήνυμα του Μακαριωτάτου. Η συμμετοχή στο συνέδριο ήταν δωρεάν.

Στο μήνυμά του, ο Πατριάρχης Δανιήλ τόνισε ότι καλούμαστε να γίνουμε τα χέρια της ελεήμονος αγάπης του Θεού για τα αγέννητα παιδιά.

«Σύντομα συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που ο Σύλλογος Υποστήριξης Εγκύων και Οικογένειας στο Βουκουρέστι διοργάνωσε το Εθνικό Συνέδριο Κέντρων Υποστήριξης Εγκύων. Σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι να τονώσει την ανταλλαγή εμπειριών και τον αμοιβαίο εμπλουτισμό για την εκπλήρωση μιας όχι εύκολης αποστολής, βασισμένης πρωτίστως στην αλληλεγγύη προς τους δικαιούχους, αλλά και μεταξύ εκείνων που καλούνται να την εκπληρώσουν», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Μακαριώτατος.

«Ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει εξειδικευμένα κέντρα που προσφέρουν υπηρεσίες επαγγελματικής υποστήριξης για εγκυμονούσες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και τα αγέννητα παιδιά τους, και θέλει να μοιραστεί την εμπειρία του με όλους όσους εργάζονται για το μέγιστο καλό: τη διάσωση των ψυχών των μητέρων και της ζωής των παιδιών. Η δραστηριότητα που διεξάγεται σε αυτά τα κέντρα αποτελεί απόδειξη ότι οι Χριστιανοί, κοιτάμε κάθε άνθρωπο που έχει συλληφθεί, στο πλαίσιο του σχεδίου του Θεού να πράξει το καλό στον κόσμο», υπογράμμισε.

Η Θεοτόκος έδειξε πλήρη εμπιστοσύνη στο Θεό

«Πρόσφατα, η Εκκλησία εόρτασε τη Γέννηση της Μητέρας του Θεού. Η Θεοτόκος θα γεννούσε τον Σωτήρα Ιησού Χριστό, αν και δεν ήταν παντρεμένη και είχε αφοσιωθεί σε πνευματικά πράγματα. Ωστόσο, όταν ο άγγελος Γαβριήλ της μετέφερε τα νέα της σύλληψης από τον ουράνιο Πατέρα με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, εκείνη απάντησε αποφασιστικά: « Ιδού η δούλη Κυρίου. Γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου ( Λουκάς α’ , 38). Αυτό δείχνει ότι η Μητέρα του Θεού ξεπέρασε τον δισταγμό και την ανησυχία, έδειξε πλήρη εμπιστοσύνη στη φροντίδα του Θεού», επεσήμανε.

Κάθε σύλληψη αποτελεί δώρο από τον Θεό

«Μάλιστα, η ίδια η σύλληψη και η γέννηση της Παναγίας από ηλικιωμένους γονείς δείχνει ότι ο ερχομός κάθε παιδιού στον κόσμο είναι πρωτίστως καρπός ενός πνευματικού έργου συμμετοχής στο δημιουργικό δώρο της ζωής, που ανήκει αποκλειστικά στον Θεό. Έτσι ο Χριστός προστατεύει τη σύλληψη και τη γέννηση κάθε παιδιού που έρχεται στον κόσμο αφού συλληφθεί από το δώρο του Θεού», τόνισε.
Η θέση της γυναίκας στον Χριστιανισμό

«Για τους Χριστιανούς, η γέννηση παιδιών δεν υποβιβάζει ποτέ μια γυναίκα σε μια καθαρά βιολογική πραγματικότητα, αλλά δείχνει την πνευματική της δύναμη, η οποία έγκειται στην ικανότητα να θυσιάζεται για την αγάπη. Οι πράξεις μας υπέρ της ζωής γίνονται η έκφραση της φιλεύσπλαχνης αγάπης και φροντίδας του Θεού και υπενθυμίζουν στη γυναίκα ότι έχει μια μοναδική δύναμη και κλίση, αυτή του να δίνει ζωή», δήλωσε.

Χείρα βοηθείας στις εγκυμονούσες

«Όμως, συχνά κυριευμένοι από τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν, οι γονείς -και ιδιαίτερα οι ανύπαντρες μητέρες- δεν το βρίσκουν εύκολο να δεχτούν το παιδί ως δώρο. Και η αποστολή μας είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη τους στον Θεό, γίνοντας οι ίδιοι τα ελεήμονα και στοργικά όπλα Του.

Όταν ο πατέρας του παιδιού δεν είναι μαζί με την έγκυο για να την προστατεύσει την πιο ευάλωτη στιγμή της ζωής της, όταν ασκείται μεγάλη πίεση στη γυναίκα στο ευρύτερο οικογενειακό ή στο επαγγελματικό περιβάλλον, με συνέπεια εκείνη παρά τη θέλησή της , να αναγκαστεί να προβεί σε άμβλωση, τότε εμείς χρειάζεται να σταθούμε δίπλα της.

Η βοήθεια που προσφέρουμε στις εγκυμονούσες και τις μητέρες αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη τους στον Θεό και στους ανθρώπους, και έτσι εκπληρώνουν το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου», όπως ανέφερε ο Μακαριώτατος.

Τα Κέντρα Υποστήριξης Εγκύων συνέβαλαν στην αύξηση των γεννήσεων

«Τα δύο κέντρα υποστήριξης εγκύων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες του Συλλόγου για την Υποστήριξη της Εγκύου και της Οικογένειας αποτελούν μέρος ενός διεθνούς δικτύου τα μέλη του οποίου επωφελούνται από δεκαετίες αμερικανικής εμπειρίας στον τομέα αυτό.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των μεγάλων κλινικών αμβλώσεων είναι τεράστιος. Αντίθετα, ο αριθμός των κέντρων υποστήριξης εγκύων είναι μερικές χιλιάδες: Μόνο την τελευταία πενταετία, γεννιούνται περισσότερα από 800.000 παιδιά στην Αμερική, των οποίων οι μητέρες έλαβαν την υποστήριξη που χρειάζονταν. Αυτή η εμπειρία μας δείχνει ότι η εμπλοκή μας έχει σημασία», υπογράμμισε.
Μόνο 16 από τις 41 κομητείες παρέχουν υποστήριξη στις εγκυμονούσες

«Αρκετές Μητροπόλεις και Επισκοπές της εν Ρουμανίας Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν δημιουργήσει κέντρα υποστήριξης εγκύων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά χρειάζονται συνεχείς προσπάθειες, ώστε οι μητέρες σε κάθε νομό να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Επί του παρόντος, τέτοια κέντρα λειτουργούν μόνο σε 16 από τις 41 κομητείες της Ρουμανίας και δεν βρίσκονται όλες στο βέλτιστο επίπεδο ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά.

Να γίνουμε τα χέρια φιλεύσπλαχνης αγάπης του Θεού στον κόσμο

«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να γίνουμε τα χέρια της φιλεύσπλαχνης αγάπης του Θεού στον κόσμο. Η υποστήριξη της γέννησης ενός παιδιού είναι, ωστόσο, το πιο εκτεταμένο έργο της χριστιανικής αγάπης, γιατί σώζει όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τις ψυχές για τη Βασιλεία των Ουρανών – συμπεριλαμβανομένων των ψυχών των μητέρων. Ταυτόχρονα, σώζουμε και τον εαυτό μας ως κοινότητα, ξεπερνώντας τον ατομικισμό μέσα από μια άσκηση αλληλεγγύης σύμφωνα με το θέλημα του Θεού», κατέληξε.

Όσα ειπώθηκαν στo Εθνικό Συνέδριο Κέντρων Υποστήριξης Εγκύων

Ρουμάνοι και Αμερικανοί ειδικοί συμμετείχαν στο Εθνικό Συνέδριο Κέντρων Υποστήριξης Εγκύων, τη Δευτέρα στο Βουκουρέστι. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, γιατροί, ιερείς, συντονιστές κέντρων και εθελοντές.

«Επειδή έρχομαι σε επαφή με εγκυμονούσες, ήθελα να εξελιχθώ, να διευρύνω τους ορίζοντές μου, να μάθω πώς μπορώ να τις βοηθήσω πνευματικά, να τις καθοδηγήσω να βρουν υποστήριξη, για να ξεπεράσουν δύσκολες στιγμές», είπε ο π. Sorin Georgescu, από το Philanthropia Maternity, στο Βουκουρέστι.

«Εκπροσωπούμε το Elena Center από το Ρανταούτσι και αυτό που θα ανοίξει στη Σουτσεάβα, και θέλουμε να βελτιώσουμε τη δραστηριότητά μας συμμετέχοντας σε αυτό το συνέδριο», είπε η Simona Mihălescu, συντονίστρια του Κέντρου Αγία Ελένη, Ρανταούτσι.

«Συμμετέχω για να μάθω περισσότερα για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τις εγκυμονούσες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», είπε η Viorica Iancu, Συντονίστρια του Κέντρου Συμβουλευτικής και Πληροφόρησης “Ντοάμνα Μαρίκα Μπρινκοβεάνου “, Ριμνίκου Βίλτσα.

«Επέλεξα να είμαι εδώ σήμερα για να αποκτήσω περισσότερη εμπειρία στην αντιμετώπιση των γυναικών σε εγκυμοσύνη κρίσης», είπε η Iulia-Maria Rădeanu, πρόεδρος του Συλλόγου Young and Loved Generations, Τίργκου Μούρες.

Σημειώνεται ότι το πρώτο Συνέδριο διοργανώθηκε το 2019. Από το 2021, το συνέδριο πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η εκδήλωση συγκεντρώνει ειδικούς που εργάζονται ή θέλουν να εργαστούν στον τομέα της υποστήριξης εγκύων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ιερείς, γιατρούς, συντονιστές κέντρων και εθελοντές.

Η διαρκής συνεισφορά της εν Ρουμανίας Ορθόδοξης Εκκλησίας στις μητέρες

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ‘Βοήθεια στους μαθητές’, διάφορες Μητροπόλεις κατά καιρούς προσφέρουν σχολικές τσάντες, είδη ενδυμασίας για μαθητές, είτε διοργανώνουν κατηχητικά προγράμματα για παιδιά είτε προγραμματίζουν επισκέψεις σε εταιρείες όπου τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν διάφορα επαγγέλματα και να έρθουν σε επικοινωνία με τους επαγγελματίες του χώρου.

Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία είναι και στο πλευρό παιδιών ΑμΕΑ αλλά και στις οικογένειες που έχουν χαμηλό εισόδημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πραγματοποίηση της κατασκήνωσης «Ορεινοί Πρόσκοποι» στα όρη Ciucaș (Τσιουκάς) για 20 νέους με προβλήματα ακοής. Αυτό έγινε με τη συνδρομή της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου.

Διαβάστε ακόμη:

Η εν Ρουμανία Εκκλησία αγκαλιάζει μαθητές και πάσχοντες από βαριά ασθένεια

Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία αγκαλιάζει τις εγκυμονούσες και τις μητέρες

Βουκουρέστι: Πανρουμανικό Συνέδριο για την υποστήριξη εγκύων και της οικογένειας

Δωρεάν σχολικές τσάντες, καταβολή χρηματικής υποτροφίας και διοργάνωση κατασκήνωσης για παιδιά ΑμΕΑ

 

Πηγή: basilica (Ștefana Totorcea), ziarullumina

Φωτογραφίες: centrulalexandra, ziarullumina

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων