17/05/2023 17/05/2023 Σήμερα υπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Πατριαρχείου Ρουμανίας και του Τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών για τους απανταχού Ρουμάνους, φορείς που εκπροσωπούνται από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ. Δανιήλ και τον υφυπουργό Εξωτερικών Gheorghe-Florin Cârciu (Γκιόργκι- Φλορίν Κέρτσιου). Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία, μεριμνώντας για την ενίσχυση των δεσμών με Ρουμάνους που έχουν ξενιτευτεί, φροντίζει για τη...
17 Μαΐου, 2023 - 14:45
Τελευταία ενημέρωση: 17/05/2023 - 14:51

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Πατριαρχείου Ρουμανίας και του Υπουργείου Εξωτερικών για τους απανταχού Ρουμάνους

Διαδώστε:
Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Πατριαρχείου Ρουμανίας και του Υπουργείου Εξωτερικών για τους απανταχού Ρουμάνους

Σήμερα υπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Πατριαρχείου Ρουμανίας και του Τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών για τους απανταχού Ρουμάνους, φορείς που εκπροσωπούνται από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ. Δανιήλ και τον υφυπουργό Εξωτερικών Gheorghe-Florin Cârciu (Γκιόργκι- Φλορίν Κέρτσιου).

Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία, μεριμνώντας για την ενίσχυση των δεσμών με Ρουμάνους που έχουν ξενιτευτεί, φροντίζει για τη διατήρηση και την ενίσχυση της πνευματικής, πολιτιστικής και εθνικής ταυτότητας των απανταχού Ρουμάνων, μέσω των Ρουμανικών Ορθοδόξων ενοριών της διασποράς.

Ακόμη, το Πατριαρχείο Ρουμανίας προσπαθεί να χτίσει και χώρους λατρείας όπου υπάρχουν ρουμανικές κοινότητες, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό Ρουμάνο στο εξωτερικό να μπορεί να συμμετάσχει στις ιερές ακολουθίες στη μητρική του γλώσσα, να μπορέσει να εξομολογηθεί και να διατηρήσει τους δεσμούς του με τη Μητέρα Εκκλησία.

Το Τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών για τους απανταχού Ρουμάνους, μέσω των αρμοδιοτήτων του σχετικά με την επεξεργασία και εφαρμογή της πολιτικής του ρουμανικού κράτους στον τομέα των σχέσεων με τις ρουμανικές κοινότητες εκτός συνόρων, χρηματοδοτεί δραστηριότητες, σύμφωνα με τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης.

Μέσω αυτού του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, τα δύο συμβαλλόμενα μέρη επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους και την κοινή τους επιθυμία να προσδιορίσουν τα απαραίτητα βήματα για την υποστήριξη των ρουμανικών ορθόδοξων κοινοτήτων στο εξωτερικό, με κύριο στόχο τον συντονισμό των προσπαθειών των δύο θεσμικών οργάνων, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η ειδική τεχνογνωσία και οι δεξιότητες για την ανάπτυξη κοινών έργων και δράσεων, που οδηγούν στην ενίσχυση της πνευματικής και πολιτιστικής ταυτότητας των απανταχού Ρουμάνων.

Τα σημαντικότερα σημεία αυτού του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας είναι:

1. Εκπαιδευτικά έργα για τους απανταχού Ρουμάνους.

2. Προστασία και αναζωογόνηση των ρουμανικών παραδόσεων και εθίμων.

3. Υποστήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων, στη χώρα και στο εξωτερικό, που προορίζονται για τους απανταχού Ρουμάνους.

4. Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και προικοδότηση των εκκλησιών των Ρουμάνων της διασποράς.

5. Ανακαίνιση και συντήρηση μουσείων, ιστορικών μνημείων, νεκροταφείων.

6. Κατασκευή, ανακαίνιση, συντήρηση και προικοδότηση των βιβλιοθηκών των απανταχού Ρουμάνων.

7. Υποστήριξη κοινών προσπαθειών για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού, πνευματικού και ταυτοτικού ρόλου των ρουμανικών ορθόδοξων ενοριών και μοναστηριών εκτός χώρας.

8. Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη θα καταβάλουν κοινές προσπάθειες για να υποστηρίξουν τα έργα που προωθούνται από το Τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών για τους απανταχού Ρουμάνους, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης, στο μέτρο του δυνατού, των χώρων που χρησιμοποιούνται από τις ρουμανικές ενορίες, ειδικά σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν διπλωματικές αποστολές της Ρουμανίας.

9. Τα μέρη θα καταβάλουν κοινές προσπάθειες για τη διεξαγωγή, στο πλαίσιο του προγράμματος του Κυριακάτικου Σχολείου, μαθημάτων Θρησκευτικών, με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την Ορθόδοξη πίστη, με τη σύνδεση του ρουμανικού λαού με τον Χριστιανισμό και με το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας.

Υπό αυτή την έννοια, τα μέρη θα ενεργήσουν από κοινού για την ενίσχυση του ρόλου της ταυτότητας των ρουμανικών ορθόδοξων ενοριών και μοναστηριών εκτός Ρουμανίας, με:

α. Υποστήριξη της παρουσίας και των δράσεών τους στα κράτη όπου υπάρχουν ρουμανικές ορθόδοξες κοινότητες.

β) Διοργάνωση παραδοσιακών εκδηλώσεων με την ευκαιρία των εκκλησιαστικών και εθνικών εορτών, καθώς και πολιτιστικών εκδηλώσεων, με τη μορφή διαλέξεων, προβολών ταινιών, εκθέσεων κ.λπ.

γ. Η οργάνωση, ανάλογα με τους διαθέσιμους χώρους, κάποιων βιβλιοθηκών με συλλογή ρουμανικών βιβλίων, ιδιαίτερα παιδικής λογοτεχνίας και σχολικών εγχειριδίων.

Διαβάστε ακόμη: Η Ορθόδοξη πίστη συνδέει τους Ρουμάνους – Συνάντηση Μητροπολίτη Βεσσαραβίας με υφυπουργό Εξωτερικών

Πηγή: basilica (Iulian Dumitrascu )

Φωτογραφίες: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων