27/09/2023 27/09/2023 Τα Κέντρα Συμβουλευτικής, Υποστήριξης και Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών προς τις Εγκύους και τις Μητέρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες “ROUA” διοργανώνουν το νέο Εθνικό Συνέδριο Κέντρων Υποστήριξης Εγκύων Γυναικών, το διάστημα 2-3 Οκτωβρίου 2023, στο Βουκουρέστι. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι “Για τους Χριστιανούς, η γέννηση παιδιών δεν υποβιβάζει ποτέ μια γυναίκα σε μια καθαρά βιολογική πραγματικότητα, αλλά δείχνει...
27 Σεπτεμβρίου, 2023 - 14:32
Τελευταία ενημέρωση: 27/09/2023 - 14:51

Ρουμανία: Τον Οκτώβριο το νέο Εθνικό Συνέδριο Κέντρων Υποστήριξης Εγκύων

Διαδώστε:
Ρουμανία: Τον Οκτώβριο το νέο Εθνικό Συνέδριο Κέντρων Υποστήριξης Εγκύων

Τα Κέντρα Συμβουλευτικής, Υποστήριξης και Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών προς τις Εγκύους και τις Μητέρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες “ROUA” διοργανώνουν το νέο Εθνικό Συνέδριο Κέντρων Υποστήριξης Εγκύων Γυναικών, το διάστημα 2-3 Οκτωβρίου 2023, στο Βουκουρέστι.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

“Για τους Χριστιανούς, η γέννηση παιδιών δεν υποβιβάζει ποτέ μια γυναίκα σε μια καθαρά βιολογική πραγματικότητα, αλλά δείχνει την πνευματική της δύναμη, η οποία έγκειται στην ικανότητα να θυσιάζεται για την αγάπη. Οι πράξεις μας υπέρ της ζωής γίνονται η έκφραση της φιλεύσπλαχνης αγάπης και φροντίδας του Θεού και υπενθυμίζουν στη γυναίκα ότι έχει μια μοναδική δύναμη, αυτή του να δίνει ζωή”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας στο περσινό του μήνυμα κατά τη διεξαγωγή του Εθνικού Κέντρου το φθινόπωρο .

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή, δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης και με φυσική παρουσία και διαδικτυακά, και θα συγκεντρώσει ειδικούς που ασχολούνται με την υποστήριξη εγκύων: ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, γιατρούς, ιερείς, συντονιστές κέντρων και εθελοντές.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Κέντρων ROUA, η εκδήλωση έχει ως στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τις τελευταίες τάσεις στην κοινωνία, την ενημέρωση γύρω από το πώς μπορεί να γίνει καλύτερη η ζωή των μητέρων και των παιδιών που ζουν σε δύσκολες συνθήκες, αλλά και τη δημιουργία μελλοντικών προγραμμάτων υποστήριξης εγκύων, μητέρων και παιδιών που έχουν ανάγκη. «Η συμμετοχή σε αυτό το Συνέδριο θα σας δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθείτε, να γνωρίσετε ανθρώπους που εργάζονται για την υποστήριξη εγκύων και να μάθετε χρήσιμα πράγματα που μπορείτε να εφαρμόσετε αμέσως», είπε η Alexandra Nadane, Εκτελεστική Διευθύντρια των Κέντρων ROUA.

Οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στις 23:59, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας.

Συνολικά υπάρχουν δύο Κέντρα υποστήριξης: Το Κέντρο Συμβουλευτικής και Υποστήριξης “Αγία Αλεξάνδρα η Αυτοκράτειρα,” , και το Κέντρο Συμβουλευτικής και Πληροφόρησης «Αγία Αυτοκράτειρα Έλενα». Τα δύο αυτά Κέντρα αποτελούν μέρος ενός διεθνούς δικτύου, τα μέλη του οποίου επωφελούνται από δεκαετίες αμερικανικής εμπειρίας στον τομέα αυτό.

Το πρώτο Εθνικό Συνέδριο διοργανώθηκε το 2019. Από το 2021, το Συνέδριο πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η εκδήλωση συγκεντρώνει ειδικούς που εργάζονται ή θέλουν να εργαστούν στον τομέα της υποστήριξης εγκύων για να εκπαιδευτούν και να αναπτυχθούν επαγγελματικά σε αυτόν τον τομέα.

Το μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανίας

Στο περσινό του μήνυμα για τη διεξαγωγή του Εθνικού Συνεδρίου, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, μεταξύ άλλων τόνισε: “Καλούμαστε να γίνουμε τα χέρια της φιλεύσπλαχνης αγάπης του Θεού για τα αγέννητα παιδιά“.

“Για τους Χριστιανούς, η γέννηση παιδιών δεν υποβιβάζει ποτέ μια γυναίκα σε μια καθαρά βιολογική πραγματικότητα, αλλά δείχνει την πνευματική της δύναμη, η οποία έγκειται στην ικανότητα να θυσιάζεται για την αγάπη. Οι πράξεις μας υπέρ της ζωής γίνονται η έκφραση της φιλεύσπλαχνης αγάπης και φροντίδας του Θεού και υπενθυμίζουν στη γυναίκα ότι έχει μια μοναδική δύναμη, του να δίνει ζωή“, υπογράμμισε.

Όμως, συχνά κυριευμένοι από τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν, οι γονείς -και ιδιαίτερα οι ανύπαντρες μητέρες- δεν το βρίσκουν εύκολο να δεχτούν το παιδί ως δώρο Θεού. Και η αποστολή μας είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη τους με τον Θεό, γίνοντας οι ίδιοι τα ελεήμονα και στοργικά “όπλα” Του. Όταν ο πατέρας του παιδιού δεν είναι μαζί με την έγκυο για να την προστατεύσει στην πιο ευάλωτη στιγμή της ζωής της, όταν στο ευρύτερο οικογενειακό ή στο επαγγελματικό περιβάλλον ασκείται πολύ μεγάλη πίεση στη γυναίκα, με συνέπεια, παρά τη θέλησή της, να αναγκαστεί να κάνει άμβλωση, τότε η γυναίκα μας χρειάζεται για να σταθούμε δίπλα της. Το απλωμένο χέρι βοήθειας και τα δώρα μας σε μητέρες σε κρίση εγκυμοσύνης αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη αυτών των γονιών στον Θεό και στους ανθρώπους και εκπληρώνουν το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου“, επεσήμανε.

“Αρκετές επισκοπές της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας έχουν δημιουργήσει κέντρα υποστήριξης εγκύων, αλλά χρειάζονται συνεχείς προσπάθειες, ώστε οι μητέρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε κάθε νομό να έχουν πρόσβαση στην παροχή βοήθειας. Επί του παρόντος, τέτοια κέντρα λειτουργούν μόνο σε 16 από τις 41 κομητείες της Ρουμανίας και δεν βρίσκονται όλες στο βέλτιστο επίπεδο ανάπτυξης“, ανέφερε και πρόσθεσε:

“Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να γίνουμε τα χέρια της φιλεύσπλαχνης αγάπης του Θεού στον κόσμο. Η υποστήριξη της γέννησης ενός παιδιού είναι, ωστόσο, το πιο εκτεταμένο έργο της χριστιανικής αγάπης, γιατί σώζει όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τις ψυχές για τη Βασιλεία των Ουρανών – συμπεριλαμβανομένων των ψυχών των μητέρων. Ταυτόχρονα, σώζουμε και τον εαυτό μας ως κοινότητα, ξεπερνώντας τον ατομικισμό μέσα από μια άσκηση αλληλεγγύης σύμφωνα με το θέλημα του Θεού“.

Διαβάστε ακόμη: Οι αμβλώσεις και … το «ου φονεύσεις» από το Πατριαρχείο Ρουμανίας

Δήλωση συμμετοχής ΕΔΩ

Περισσότερα για τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Υποστήριξης ΕΔΩ

Πηγή: Basilica (Ștefana Totorcea)

Φωτογραφία: Basilica, Pixabay.com; Centrulalexandra.ro, Cătălin Apostol

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων