02/12/2022 02/12/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, κατόπιν ευγενικής πρόσκλησης από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Τόμιδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας κ. Θεοδοσίου, μετέβη στην πόλη της Κωνστάνζα της Ρουμανίας και συμμετείχε στις λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Πανηγυρικά τιμήθηκε ο Άγιος Ανδρέας στο Βουκουρέστι, καθώς πλήθος πιστών...
02 Δεκεμβρίου, 2022 - 19:15
Τελευταία ενημέρωση: 02/12/2022 - 18:41

Στην Ρουμανία ο Μητροπολίτης Μαρωνείας για την εορτή του Αγίου Ανδρέα

Διαδώστε:
Στην Ρουμανία ο Μητροπολίτης Μαρωνείας για την εορτή του Αγίου Ανδρέα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, κατόπιν ευγενικής πρόσκλησης από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Τόμιδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας κ. Θεοδοσίου, μετέβη στην πόλη της Κωνστάνζα της Ρουμανίας και συμμετείχε στις λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Πανηγυρικά τιμήθηκε ο Άγιος Ανδρέας στο Βουκουρέστι, καθώς πλήθος πιστών έσπευσε να προσκυνήσει το απότμημα των ιερών λειψάνων του Αποστόλου ο οποίος θεωρείται Προστάτης της Ρουμανίας. «Ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος μάς έφερε το Ευαγγέλιο του Σωτήρος Ιησού Χριστού και έτσι έγινε ο πνευματικός πατέρας των προγόνων μας», υπογράμμισε ο Πατριάρχης Ρουμανίας σε κήρυγμά του. «Ο Άγιος Ανδρέας κήρυττε με ζήλο και σφράγισε το κήρυγμά του με το αίμα που έχυσε για τον Σωτήρα», τόνισε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πραχοβεάνου κ. Τιμόθεος.

Στις εκδηλώσεις που τελέστηκαν στην Ιερά Μονή του Σηλαίου, όπου κατά την τοπική παράδοση ασκήτευσε και δίδαξε ο Απόστολος Ανδρέας, συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων.

Συμμετείχαν επίσης Αρχιερείς εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελήμων απηύθυνε λόγο οικοδομής και ευχαρίστησε τον Οικοδεσπότη Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Τόμιδος κ. Θεοδόσιο, για την τιμητική πρόσκληση και την δεσποτική φιλοξενία.

          

Ο Προστάτης της Ρουμανίας τιμήθηκε στο Βουκουρέστι

«Ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος μάς έφερε το Ευαγγέλιο του Σωτήρος Ιησού Χριστού και έτσι έγινε ο πνευματικός πατέρας των προγόνων μας». Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ επί της εορτής του Αποστόλου Ανδρέα στο Παρεκκλήσιο της Πατριαρχικής Κατοικίας

«Ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος μάς έφερε το Ευαγγέλιο του Χριστού του Λυτρωτή, βαφτίστηκε και έμεινε για πολύ καιρό στην περιοχή της Δοβρουτσά. Πρώτα έζησε σε σπηλιές, δεν είχε τη συνήθεια να κηρύττει σε πόλεις όπως ο Απόστολος Παύλος», σημείωσε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ.

«Ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος κήρυξε με διακριτικό και αποτελεσματικό τρόπο, καθώς μετέδωσε την πίστη με ανεπίσημο, προσωπικό, οικογενειακό τρόπο», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η προσκύνηση των ιερών Λειψάνων του Αγίου Ανδρέα από τους Ρουμάνους εντάθηκε από το 1996: «Το 1995, η Ιερά Σύνοδος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας σημείωσε την ημέρα μνήμης του Αποστόλου Ανδρέα με κόκκινο σταυρό στο ημερολόγιο της Εκκλησίας.

Το επόμενο έτος, το 1996, κατάφερα να πείσω τον Μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών κυρό Νικόδημο να φέρει για λίγες μέρες στο Ιάσιο την Τιμία κάρα του Αγίου Ανδρέα. Η μεταφορά της Τιμίας κάρας του Αγίου στη Ρουμανία ήταν συγκινητική και πανηγυρική. Τότε σχεδόν ένα εκατομμύριο προσκυνητές ήρθαν στο Ιάσιο. Για λίγες μέρες μεταφέρθηκε την Τιμία κάρα στην περιοχή Γαλάτσι της Ρουμανίας. Η υποδοχή της Τιμίας κάρας του Αποστόλου είχε τεράστια απήχηση, και έχαιρε μεγάλης κάλυψης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα επόμενα χρόνια σημειώθηκε έκρηξη ονομάτων Ανδρέα και Ανδρέια με πολλά υποκοριστικά. Έτσι, σήμερα έχουμε σχεδόν ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων αρχών, πιο συγκεκριμένα 940.000 Ρουμάνους που φέρουν το όνομα του Αγίου».

Με μεγάλη ευλάβεια τιμήθηκε και στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό Βουκουρεστίου ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πραχοβεάνου κ. Τιμόθεος. Οι παρευρισκόμενοι πιστοί προσκύνησαν το απότμημα των ιερών λειψάνων του Αγίου Πρωτοκλήτου, το οποίο φυλάσσεται στον ιερό θησαυροφυλάκιο του ιστορικού Παρεκκλησίου Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας.

Στη κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος μίλησε για τον βίο του Αποστόλου: «Ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος κατέληξε σταυρωμένος, αλλά δεν θεώρησε άξιο τον εαυτό του να σταυρωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως ο Κύριος. Ως εκ τούτου, ζήτησε να τον σταυρώσουν ανάποδα και το ξύλο τοποθετήθηκε σε άλλη μορφή, γνωστή μέχρι σήμερα ως “σταυρός του Αγίου Ανδρέα”».

«Ο Άγιος Ανδρέας κήρυττε με ζήλο και σφράγισε το κήρυγμά του με το αίμα που έχυσε για τον Σωτήρα», υπογράμμισε ο Θεοφιλέστατος.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από Μητρόπολη Μαρωνείας, basilica, ziarullumina

Διαβάστε ακόμη:

Ρουμανία: Θαύμα του Αγίου Ανδρέα η ανοικοδόμηση του Εθνικού Καθεδρικού Ναού (ΦΩΤΟ)

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων