15/02/2022 15/02/2022 Συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης του Εθνικού Καθεδρικού Ναού. Αυτήν την περίοδο δρομολογείται η κατασκευή δύο έργων στην είσοδο του Ναού όπου το ένα θα αποτίει φόρο τιμής στους ήρωες, και το άλλο στους δωρητές. Παρά την δεκαετή διάρκεια έργων στον Καθεδρικό Ναό, επενδύθηκαν λιγότερα χρήματα από τα αναμενόμενα, γεγονός πρωτοφανές, δεδομένης της αύξησης της ισοτιμίας...
15 Φεβρουαρίου, 2022 - 13:15
Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2022 - 13:20

Τα νέα έργα που θα κοσμούν τον Εθνικό Καθεδρικό Ναό

Διαδώστε:
Τα νέα έργα που θα κοσμούν τον Εθνικό Καθεδρικό Ναό

Συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης του Εθνικού Καθεδρικού Ναού. Αυτήν την περίοδο δρομολογείται η κατασκευή δύο έργων στην είσοδο του Ναού όπου το ένα θα αποτίει φόρο τιμής στους ήρωες, και το άλλο στους δωρητές. Παρά την δεκαετή διάρκεια έργων στον Καθεδρικό Ναό, επενδύθηκαν λιγότερα χρήματα από τα αναμενόμενα, γεγονός πρωτοφανές, δεδομένης της αύξησης της ισοτιμίας του ευρώ και των τιμών στα δομικά υλικά.

Ο π. Nicolae Crîngașu, Πατριαρχικός Σύμβουλος και Συντονιστής του Τομέα Μνημείων και Εκκλησιαστικών Κτιρίων, αναφέρθηκε, στο Trinitas TV, στα έργα που έχουν προγραμματιστεί για το τρέχον έτος στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό. Έτσι, η κύρια πρόσβαση στην αυλή του Ναού θα γίνεται μέσω δύο έργων: το ένα θα αποτίει φόρο τιμής στους ήρωες του έθνους, και το άλλο σε όλους τους δωρητές του ιερού.

Οι δύο τοξωτές στοές θα φρουρούν την πρόσβαση στην κύρια είσοδο του Καθεδρικού Ναού, αυτή από την οδό Izvor, στο δυτικό τμήμα του Καθεδρικού Ναού. Θα ενωθούν στη γραμμή που αντιπροσωπεύει τον κεντρικό άξονα του κτιρίου και θα έχουν δύο θόλους που θα αναγράφονται μηνύματα ευγνωμοσύνης.

«Ένας αιώνας ευγνωμοσύνης για τους ήρωες του έθνους, στους οποίους είναι αφιερωμένος αυτός ο Καθεδρικός Ναό. Θα γραφτεί με μεγάλα, χρυσά γράμματα, ως ζωντανή αιώνια ευγνωμοσύνη για την υπέρτατη θυσία τους για τη χώρα και για την πίστη. Το άλλο κείμενο θα είναι ένα κείμενο ευγνωμοσύνης προς όλους τους ανθρώπους που βοήθησαν στην κατασκευή του καθεδρικού ναού», εξήγησε ο π. Nicolae Crîngașu.

Το πιο αξιοσημείωτο έργο που θα γίνουν φέτος θα είναι τα ψηφιδωτά της Αψίδας του Θριάμβου, που κάνει τη σύνδεση του ναού με τον χώρο του βωμού.

«Η αψίδα του θριάμβου μπροστά στην Αγία Τράπεζα είναι εξαιρετικής ομορφιάς, ο Πατριάρχης Ρουμανίας ενέκρινε ένα εξαιρετικά όμορφο έργο», είπε ο συντονιστής του Τομέα Μνημείων.

Συγκρίνοντας τον Καθεδρικό Ναό της Σωτηρίας του Έθνους με παρόμοια έργα σε άλλες χώρες, φαίνεται ότι δεν είναι ακριβό, αλλά αντίθετα. Η όλη κατασκευή θα κοστίσει 20 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο από την αποκατάσταση της κατεστραμμένης στέγης του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.

Μόνο το κόστος του κτιρίου του Εθνικού Καθεδρικού ναού υπολογίστηκε σε 118 εκατομμύρια ευρώ το 2010, αλλά μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί 105.675.115 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της ζωγραφικής και άλλων εξωραϊσμών. Βασικά, επενδύθηκαν λιγότερα χρήματα από τα αναμενόμενα, γεγονός πρωτοφανές, ειδικά αν αναλογιστούμε τη 10ετή διάρκεια του εργοταξίου, την αύξηση της ισοτιμίας του ευρώ και τις τιμές των δομικών υλικών.


Πηγή φωτογραφίας:  Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων