10/10/2022 10/10/2022 Ο Πατριάρχης Δανιήλ, εκπρόσωποι της Ρουμανικής πολιτείας και μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας εξήραν την ωφέλεια της προσευχής για τον άνθρωπο – Στο Βουκουρέστι χτυπά για τρεις ημέρες η καρδιά της ορθόδοξης πνευματικότητας  Με την ευλογία του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ξεκίνησε στο Βουκουρέστι το Διεθνές Συμπόσιο Θεολογίας με τίτλο “Η σημασία της προσευχής...
10 Οκτωβρίου, 2022 - 14:48
Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2022 - 15:00

Το Βουκουρέστι γίνεται τριήμερο επίκεντρο της χριστιανικής προσευχής και αναδεικνύει τη σημασία της στη ζωή των πιστών

Διαδώστε:
Το Βουκουρέστι γίνεται τριήμερο επίκεντρο της χριστιανικής προσευχής και αναδεικνύει τη σημασία της στη ζωή των πιστών

Ο Πατριάρχης Δανιήλ, εκπρόσωποι της Ρουμανικής πολιτείας και μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας εξήραν την ωφέλεια της προσευχής για τον άνθρωπο – Στο Βουκουρέστι χτυπά για τρεις ημέρες η καρδιά της ορθόδοξης πνευματικότητας 

Με την ευλογία του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ξεκίνησε στο Βουκουρέστι το Διεθνές Συμπόσιο Θεολογίας με τίτλο “Η σημασία της προσευχής στην εκκλησιαστική και προσωπική ζωή των πιστών”, με τον Προκαθήμενο της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας να συγχαίρει τους διοργανωτές.

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Το Συμπόσιο διοργανώνεται από φορείς του Πατριαρχείου σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή Βουκουρεστίου “Πατριάρχης Ιουστινιανός”, υπό τον συντονισμό του θεολογικού-εκπαιδευτικού Τομέα του Πατριαρχείου Ρουμανίας, σειρά τριών διαλέξεων με θέμα την προσευχή.

Φωτογραφία: Basilica.ro/ Mircea Florescu

Η έναρξη πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα «Πατριάρχης Θεόκτιστος» του Πατριαρχικού Μεγάρου στο Βουκουρέστι. Στο μήνυμά του ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας εξέφρασε την ελπίδα ότι «η ακαδημαϊκή αυτή εκδήλωση θα συμβάλει στην προώθηση της προσευχής ως κατάσταση συνάντησης και συνομιλίας ανθρώπου και Θεού, ως πηγή αγιασμού στην Εκκλησία και στην οικογένεια, αλλά και ως πηγή χαράς στο Βασίλειο της αγάπης της Αγίας Τριάδας».

Στο Συμπόσιο θα λάβουν μέρος ως ομιλητές ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο οποίος παρέστη κατά την έναρξη του Συμποσίου.

Φωτογραφία: Basilica.ro/ Mircea Florescu

Διαβάστε αναλυτικά: Βουκουρέστι: Οι Μητροπολίτες Μεσογαίας και Λεμεσού και ο Γέροντας Εφραίμ μιλούν για την προσευχή

Προτροπή από τον Πατριάρχη Δανιήλ για αδιάλειπτη προσευχή

Το μήνυμα του Πατριάρχη είχε τίτλο «Η διαρκής προσευχή φέρνει αγία χαρά στη ζωή της Εκκλησίας και του πιστού».

“Ο Ορθόδοξος Χριστιανός πρέπει να προσεύχεται όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί η προσευχή φέρνει πολλή αγία αγάπη στην καρδιά, μας ενώνει με τον Θεό, μας βοηθά να βλέπουμε σε κάθε άνθρωπο έναν αδελφό και σε κάθε ομορφιά της δημιουργίας ένα δώρο από τον Θεό. Η προσευχή μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής και να γευτούμε τη δύναμη και τη χαρά της Ανάστασης και της αιώνιας ζωής ακόμη και σε αυτόν τον κόσμο”, επεσήμανε σε σημείο της ομιλία του ο κ.κ. Δανιήλ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο 1.000 ετών από την κοίμηση του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου (†1022) και των 300 χρόνων από τη γέννηση του Αγίου Παϊσίου από τη Νεάμτ (†1722), η Ιερά Σύνοδος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας έχει κηρύξει το τρέχον έτος ως έτος μνήμης των Ησυχαστών Αγίων Συμεών του Νέου Θεολόγου, Γρηγορίου Παλαμά και Παϊσίου από τη Νεάμτ.

“Εφόσον η προσευχή είναι η νίκη επί της αποξένωσης του ανθρώπου από τον Θεό, από τον εαυτό του και από τους συνανθρώπους του, είναι πηγή κοινωνίας και γίνεται η ζωή της ζωής μας”, συμπλήρωσε ο Πατριάρχης προτρέποντας κληρικούς και λαϊκούς να προσεύχονται αδιαλείπτως.

Οι ενότητες

Οι εργασίες του Συμποσίου διαιρούνται στις ακόλουθες πέντε ενότητες:

  1. Προσευχή στην Αγία Γραφή. Βιβλικά ορόσημα της κοινωνίας του ανθρώπου με τον Θεό μέσω της προσευχής .
  2. Η προσευχή στη λειτουργική και ασκητική (φιλολογική ) ζωή της Εκκλησίας .
  3. Προσωπική, οικογενειακή και κοινοτική ( δημόσια ) προσευχή;
  4. Η προσευχή για τη θεραπεία και τον αγιασμό του ανθρώπου .
  5. Διαστρέβλωση της προσευχής μέσω της επιρροής των ανατολικών θρησκειών και των ψευδοθρησκευτικών πρακτικών.

Εκπρόσωποι της Ρουμανικής πολιτείας για την αξία της προσευχής

Επιπλέον, ο Romeo Mosoiu, σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας, μετέφερε το μήνυμα στην υπουργό Ligia Deca. Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη συνεργασίας σε περιόδους κρίσης και είπε ότι η σχέση Σχολής, κοινότητας και Εκκλησίας είναι απαραίτητη και ευπρόσδεκτη. Αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχει η Εκκλησία σε παιδιά με μειωμένες πιθανότητες φοίτησης στο σχολείο, μέσω υλικών και εκπαιδευτικών συνεισφορών.

Στη συνέχεια, ο ακαδημαϊκός Mircea Dumitru, αντιπρόεδρος της Ρουμανικής Ακαδημίας, υπενθύμισε, παραθέτοντας ένα κείμενο του Πατριάρχη κ.κ. Δανιήλ, ότι η πίστη και ο πολιτισμός δεν είναι δύο παράλληλες οντότητες, αλλά αλληλεπιδρούν και εμπεριέχουν το ένα το άλλο.

Ο αντιπρόεδρος της Ρουμανικής Ακαδημίας τόνισε, επίσης, ότι η προσευχή είναι «ένα παγκόσμιο και παγκόσμιο φαινόμενο, μια από τις πιο κοινές και διαδεδομένες μορφές θρησκευτικής εκδήλωσης στη ζωή μας». Διευκρίνισε ότι δίπλα στο κύριο νόημα -το πνευματικό-θρησκευτικό ή θεολογικό, “τα νοήματα μιας προσευχής συμπληρώνονται από τα ποιητικά, κοινωνικά-κοινοτικά ή σχεσιακά της και, τέλος, τα γνωσιολογικά”.

Εκ μέρους της Κρατικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, ο Florinel Irinel Frunză, διευθυντής με καθήκοντα υφυπουργού, είπε μεταξύ άλλων ότι “η προσευχή είναι μια πράξη κοινωνίας, κοινωνικής στήριξης, στιγμή συνάντησης, αναγνώρισης των πραγμάτων που μας ενώνουν, κοινών ελπίδων”.

Τέλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, Καθηγητής Marian Preda, παρουσίασε ένα υλικό με τίτλο “Προσευχή – μια προσέγγιση από την οπτική της κοινωνιολογίας του χρόνου” στο οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “είτε έχουμε χρόνο είτε όχι, παιδιά, συνταξιούχοι ή ενεργοί πολίτες, η προσευχή είναι προφανώς μια χρονική και θετική καθημερινότητα εξαιρετικά ωφέλιμη για όλες τις ηλικίες”.

Οι εργασίες του Συμποσίου αναμένεται να ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες – φωτογραφίες: basilica.ro, ziarullumina.ro

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων