28/01/2023 28/01/2023 Η Ευρωπαϊκή Ένωση δώρισε δύο φορτηγά εξοπλισμένα με ειδικά ψυγεία στην Τράπεζα Τροφίμων της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Συνεργασίες για συμπεριληπτικές και βιώσιμες κοινωνικές καντίνες». Το συνολικό κόστος αυτής της βοήθειας ανήλθε στα 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει συνεχή υποστήριξη στους πολίτες της Δημοκρατίας της Μολδαβίας προκειμένου...
28 Ιανουαρίου, 2023 - 10:16
Τελευταία ενημέρωση: 28/01/2023 - 12:20

Χρηματική βοήθεια από την ΕΕ στην Τράπεζα Τροφίμων της Μολδαβίας για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης

Διαδώστε:
Χρηματική βοήθεια από την ΕΕ στην Τράπεζα Τροφίμων της Μολδαβίας για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δώρισε δύο φορτηγά εξοπλισμένα με ειδικά ψυγεία στην Τράπεζα Τροφίμων της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Συνεργασίες για συμπεριληπτικές και βιώσιμες κοινωνικές καντίνες». Το συνολικό κόστος αυτής της βοήθειας ανήλθε στα 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει συνεχή υποστήριξη στους πολίτες της Δημοκρατίας της Μολδαβίας προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των κρίσεων των τελευταίων ετών, όπως της υγειονομικής, ενεργειακής και ουκρανικής κρίσης», δήλωσε η Magdalena. Mueller-Uri, επικεφαλής του τμήματος Επιχειρήσεων στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

«Οι αλλεπάλληλες κρίσεις επηρεάζουν δυσανάλογα άτομα από ευάλωτες ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Χάρη στα δύο εξειδικευμένα οχήματα που είναι εξοπλισμένα με συστήματα ψύξης, θα βελτιωθεί σημαντικά η ικανότητα της Τράπεζας να υποστηρίζει κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχουν βοήθεια σε άτομα από ευάλωτες ομάδες», τόνισε.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Τροφίμων αντιπροσωπεύει έναν μηχανισμό που εφαρμόζεται σε διεθνές επίπεδο μέσω του οποίου δωρίζονται στην Τράπεζα πλεονάζοντα προϊόντα διατροφής, που είναι ασφαλή για κατανάλωση, και που κινδυνεύουν να πεταχτούν από τους φορείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Τα προϊόντα αυτά διανέμονται σε κοινωνικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Στόχος η μείωση της σπατάλης τροφίμων

«Η Τράπεζα Τροφίμων είναι ένας καινοτόμος μηχανισμός μέσω του οποίου στοχεύσαμε να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων, καθώς και το ποσοστό των ανθρώπων που πλήττονται από την πείνα και τον υποσιτισμό. Εκτιμούμε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη», δήλωσε ο Ιγκόρ Μπελέι, εκτελεστικός Διευθυντής της Κοινωνικής Αποστολής Diaconia της Μητρόπολης Βεσσαραβίας, που ήταν ο εμπνευστής του έργου της Τράπεζας Τροφίμων της Μολδαβίας.

«Η σημερινή χειρονομία δυναμώνει την Τράπεζα και συμβάλλει στη δημιουργία μιας εξαιρετικά απαραίτητης πλατφόρμας συνεργασίας στο σημερινό κοινωνικό πλαίσιο», πρόσθεσε ο Ιγκόρ Μπελέι.

«Από το 2022, η Τράπεζα Τροφίμων της Δημοκρατίας της Μολδαβίας είναι μέλος της FEBA, ενός ευρωπαϊκού μη κερδοσκοπικού δικτύου που επικεντρώνεται στην αναδιανομή τροφίμων», δήλωσε η Valentina D’ Arrigo, διευθύντρια Συνεργασιών και Ανάπτυξης Ικανοτήτων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών Τροφίμων (FEBA).

«Πιστεύουμε ότι αυτή η δωρεά θα συμβάλει στο πολύτιμο έργο της Τράπεζας Τροφίμων και θα αποτελέσει σημαντική υποστήριξη για την ομάδα της Τράπεζας, ώστε να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», υπογράμμισε η Valentina D’ Arrigo.

Κυρίως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρίες καταφεύγουν στις κοινωνικές καντίνες

«Οι στατιστικές δείχνουν ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τις κοινωνικές καντίνες είναι ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρίες», δήλωσε η Λουντμίλα Μαλκότσι, εκτελεστική διευθύντρια της Keystone Moldova, εταίρος στο έργο.

«Για αυτούς τους ωφελούμενους, το μεσημεριανό γεύμα που προσφέρει η κοινωνική καντίνα είναι το μοναδικό ζεστό γεύμα της ημέρας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία για τη μείωση της επισιτιστικής κρίσης που βιώνουν ευάλωτες ομάδες», πρόσθεσε.

Αυτή τη στιγμή, η Τράπεζα Τροφίμων της Δημοκρατίας της Μολδαβίας συνεργάζεται με 50 κοινωνικές υπηρεσίες και τα επόμενα δύο χρόνια ο αριθμός τους πρόκειται να διπλασιαστεί, ώστε να εξυπηρετηθούν περίπου 3000 άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Το έργο ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Τα ποσοστά φτώχειας στην Μολδαβία

Σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα take-profit.org, ο μέσος μηνιαίος μισθός στη Δημοκρατία της Μολδαβίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 είναι 537,789 USD.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα έρευνας macrotrends.net, το επίπεδο φτώχειας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας διαμορφώνεται ως:

Το ποσοστό φτώχειας στη Μολδαβία για το 2019 ήταν 13,30%, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 0,5% από το 2018.
Το ποσοστό φτώχειας στη Μολδαβία για το 2018 ήταν 12,80%, ποσοστό που μειώθηκε κατά 3% από το 2017.
Το ποσοστό φτώχειας στη Μολδαβία για το 2017 ήταν 15,80%, ποσοστό που μειώθηκε κατά 0,1% από το 2016.
Το ποσοστό φτώχειας στη Μολδαβία για το 2016 ήταν 15,90%, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 0,4% από το 2015.

Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει την πορεία της φτώχειας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας από το 1998 έως το 2018:

Λίγα λόγια για την Τράπεζα Τροφίμων

Τον Μάρτιο του 2022, η Τράπεζα έγινε συνδεδεμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών Τροφίμων, μια δομή που περιλαμβάνει 330 οργανισμούς από 29 χώρες.

Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τράπεζα Τροφίμων θα αυξήσει την εφοδιαστική της ικανότητα στο εγγύς μέλλον και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις τοπικές αρχές στην ανάπτυξη του νομοθετικού πλαισίου για τα απόβλητα τροφίμων με στόχο να περιοριστεί η σπατάλη και να καταπολεμηθεί η πείνα.

Η Τράπεζα ενθαρρύνει οικονομικούς παράγοντες, διανομείς, εισαγωγείς προϊόντων, παραγωγούς αγροδιατροφών να γίνουν συνεργάτες της, δωρίζοντας αποθέματα προϊόντων με κατεστραμμένη συσκευασία ή που πλησιάζουν την ημερομηνία λήξης. Ακόμη αναλαμβάνει τη μεταφορά, τη συλλογή, την τιμολόγηση και την έγκαιρη διανομή των προϊόντων σε κοινωνικές υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Τροφίμων της Μολδαβίας είναι ένα έργο που ξεκίνησε από την Κοινωνική Αποστολή «Διακονία» της Μητρόπολης Βεσσαραβίας. Έχει πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας  στην ανάκτηση και διαχείριση τροφίμων, και τη διοργάνωση της εθνικής εκστρατείας συλλογής μη αλλοιώσιμων προϊόντων, το «Η χαρά στο Τραπέζι», βοηθώντας χιλιάδες ανθρώπους που έχουν θέμα επιβίωσης.

Φωτογραφία: Diaconia Social Mission, Banca de Alimente Moldova

Με πληροφορίες από Basilica (ȘtefanaTotorcea) – Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων