29/05/2021 29/05/2021 Tου Ρωμανού Αλβέρτη Ανακοίνωση της Ιερής Συνόδου Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με αφορμή δημοσιεύματα που υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Σερβίας. Η Σύνοδος τονίζει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται βάση των κανόνων της Εκκλησίας και όχι με βάση τις πιέσεις και την επήρεια των πολιτικών εκστρατειών. Συγκεκριμένα αναφέρεται:  Ως αποτέλεσμα...
29 Μαΐου, 2021 - 11:29
Τελευταία ενημέρωση: 29/05/2021 - 12:37

Βελιγράδι: Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων

Διαδώστε:
Βελιγράδι: Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων

Tου Ρωμανού Αλβέρτη

Ανακοίνωση της Ιερής Συνόδου Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με αφορμή δημοσιεύματα που υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Σερβίας. Η Σύνοδος τονίζει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται βάση των κανόνων της Εκκλησίας και όχι με βάση τις πιέσεις και την επήρεια των πολιτικών εκστρατειών.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: 

Ως αποτέλεσμα της εκστρατείας από Μέσα Ενημέρωσης κατόπιν οδηγιών που έχουν δοθεί από πολιτικούς κύκλους από περιοχές που είναι ευρύτερες από τις αποκαλούμενες Σερβικές χώρες, το κοινό έχει την τάση να δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με το ποιος εκπροσωπεί τους πιστούς στα Εκκλησιαστικά ζητήματα και ποιος επηρεάζει τις αποφάσεις στα Εκκλησιαστικά σώματα. Η απάντηση σε αυτές τις αμφιβολίες είναι σαφής και απλή. Όλα γίνονται βάσει των κανόνων της Εκκλησίας και των διατάξεων του Συντάγματος της τοπικής Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

1 – Οι πιστοί από οποιαδήποτε περιοχή οποιασδήποτε τοπικής Εκκλησίας εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο και εκτός του Συμβουλίου όπου λαμβάνονται αποφάσεις στο όνομα του αρμόδιου τοπικού Επισκόπου.

2 – Οι Ιεράρχες, τα μέλη του Συμβουλίου μιας τοπικής Εκκλησίας, στην περίπτωση αυτή της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, δε λαμβάνουν αποφάσεις υπό την επήρεια πολιτικών εκστρατειών ή πιέσεων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά μόνο κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, φροντίζοντας τη Σωτηρία και τους πιστούς. Οποιεσδήποτε πιέσεις και αναστάτωση των μέσων ενημέρωσης δεν επηρεάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου στην πραγματική ζωή της Εκκλησίας του Χριστού συμπεριλαμβανομένης της εκλογής των Επισκόπων, του διορισμού τους σε Επισκοπικές προεδρίες και παρόμοια θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι:

Δεν υπεγράφη τελικά, όπως αναμενόταν, η συμφωνία η οποία θα εξασφάλιζε τα δικαιώματα της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο μεταξύ του Πατριάρχη κ.κ. Πορφυρίου και του Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο του Ν. Ζαΐμη.

Η Ιερά Σύνοδος πραγματοποιείται στην Κρύπτη του Αγίου Σάββα στο Βρακάρ του Βελιγραδίου υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου που είναι εξοπλισμένη ώστε να μπορεί να διεξαχθεί με αποτελεσματικότητα και ταυτόχρονα να τηρηθούν τα επιδημιολογικά μέτρα που έχουν οριστεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Σερβίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων