27/05/2020 28/05/2020 Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος εν Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, κ. Σιλουανός του Πατριαρχείου Σερβίας, ζητά τη χαλάρωση των περιορισμών σε εκκλησίες και μονές με δεύτερη επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Scott Morrison, έχοντας, βεβαίως, μάθει ότι οι περιορισμοί χαλαρώνουν και σε άλλους χώρους, συνδεδεμένους με την κοινωνική ζωή του τόπου, εφόσον η εξάπλωση της πανδημίας...
27 Μαΐου, 2020 - 19:46
Τελευταία ενημέρωση: 28/05/2020 - 0:10

Αυστραλία: Ο Επίσκοπος Σιλουανός ζητά χαλάρωση μέτρων για ναούς-μονές

Διαδώστε:
Αυστραλία: Ο Επίσκοπος Σιλουανός ζητά χαλάρωση μέτρων για ναούς-μονές

Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος εν Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, κ. Σιλουανός του Πατριαρχείου Σερβίας, ζητά τη χαλάρωση των περιορισμών σε εκκλησίες και μονές με δεύτερη επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Scott Morrison, έχοντας, βεβαίως, μάθει ότι οι περιορισμοί χαλαρώνουν και σε άλλους χώρους, συνδεδεμένους με την κοινωνική ζωή του τόπου, εφόσον η εξάπλωση της πανδημίας περιορίστηκε.

Αναλυτικά, η επιστολή του Πανιερωτάτου αναφέρει:

«Αγαπητέ πρωθυπουργέ,

Σας γράφω ορμώμενος από αναφορές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που επισημαίνουν ότι, δεδομένης της επιτυχίας των τρεχόντων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, οι περιορισμοί σε καφετέριες, παμπ και κλαμπ θα χαλαρώσουν, για να επιτρέψουν μεγαλύτερη πρόσβαση του κοινού σε αυτούς τους χώρους.

Αυτή η χαλάρωση των περιορισμών πρέπει να χαιρετιστεί ως ένα βήμα προς την αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι άνθρωποι ως αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid-19. Κατανοούμε ότι θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας του έθνους. Ωστόσο, δεν θα συνδράμουν στις επιζήμιες επιδράσεις στη θρησκευτική και πνευματική ευημερία των εκατομμυρίων Αυστραλών, και, στην περίπτωσή μου, των δεκάδων χιλιάδων Σέρβων Ορθοδόξων Χριστιανών της Αυστραλίας.

Η Εκκλησία μέχρι σήμερα έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ανταποκριθεί στις κυβερνητικές απαιτήσεις αναφορικά με τους χώρους λατρείας της, ενώ συνεχίζει να κηρύττει το Ευαγγέλιο του Χριστού και να υπηρετεί την Θεία Ευχαριστία, αν και σε ακραίες συνθήκες. Όλα αυτά πλήρως συντεταγμένα με την επιστολή προς Ρωμαίους (13: 1-8 Υποταγή στις Εξουσίες), τις Πράξεις των Αποστόλων (2:42-43), την επιστολή προς Κορινθίους (10:17) και προς Εβραίους (10:25).

Η Εκκλησία και η κοινότητα χαιρετίζουν την προτεινόμενη χαλάρωση των περιορισμών που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και με τον ίδιο τρόπο αναμένουν τη χαλάρωση των περιορισμών στους χώρους λατρείας. Εν ολίγοις, εκτός από το να ανυπομονούμε να είμαστε σε θέση να κοινωνικοποιηθούμε και, σε πολλές περιπτώσεις, να επιστρέψουμε στη δουλειά, θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε ότι η επιστροφή στη λατρεία με τη συμμετοχή των πιστών (δηλ. ο κοινός εκκλησιασμός) είναι θεμελιωδώς σημαντική για τους Χριστιανούς, καθώς η ευχαριστιακή σύναξη αποτελεί στοιχείο χριστιανικής ταυτότητας και ήθους.

Στην προηγούμενη επιστολή μου, σας εξήγησα τα ζητήματα που επηρεάζουν εκείνους που έχουν ανατεθεί στην πνευματική μου φροντίδα και μπορώ να προσθέσω μόνο ότι τα ίδια θέματα γίνονται όλο και πιο σοβαρά και η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη. Η χαλάρωση των περιορισμών θα ήταν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Οι θρησκευτικές κοινότητες αξίζουν ανακούφιση όπως και άλλοι τομείς της κοινωνίας.

Ως προς αυτό, σας καλώ να χαλαρώσετε τους περιορισμούς στις συνάξεις σε λατρευτικούς χώρους. Τα ισχύοντα μέτρα περιορίζουν τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να εισέλθουν σε εκκλησία, να παρευρεθούν σε γάμο ή κηδεία. Για παράδειγμα, το πολύ 10 άτομα μπορούν να συμμετέχουν σε θρησκευτική τελετή ή σε γάμο. Συνιστώ ανεπιφύλακτα αυτός ο αριθμός να αυξηθεί τουλάχιστον στους μέγιστους επιτρεπόμενους αριθμούς για εσωτερικές συγκεντρώσεις σε χώρους όπως εστιατόρια, καφετέριες και παμπ, που υπόκεινται στην ίδια απαίτηση για κατάλληλη κοινωνική απόσταση σύμφωνα με την αρχή των 4 τετραγωνικών μέτρων.

Εκτός από το να επιτρέπεται σε περισσότερους πιστούς να συμμετέχουν σε θρησκευτικές τελετές, αυτό θα παρέχει, επίσης, συνέπεια στην εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών και θα αντιμετωπίσει εν τέλει τις ανησυχίες που εκφράζονται στην κοινότητά μας, ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση έλαβε υπόψη τις ανησυχίες στα οικονομικά χωρίς να εξετάσει αντίστοιχα την πνευματική και κοινωνική ευημερία των πολιτών της.

Η κυβέρνηση έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και τη συμμόρφωση του λαού, με τα μηνύματα δημόσιας υγείας σχετικά με τον Covid 19, και, καθώς προχωρούμε με τη χαλάρωση των περιορισμών, θα είναι όλο και πιο σημαντικό να διατηρήσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη.

Η Αυστραλία τα έχει πάει εξαιρετικά καλά όσον αφορά τον περιορισμό της διάδοσης του Covid-19 και οι Αυστραλοί, πιστοί ή όχι, έχουν αποδεχθεί τις θυσίες που έπρεπε να γίνουν. Πιστεύω ότι αποδέχονται πως ο δρόμος προς την ομαλότητα πρέπει να προσεγγιστεί με προσοχή και ότι το έθνος είναι σε θέση να κάνει τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Από αυτή την άποψη, η χαλάρωση των περιορισμών στις συγκεντρώσεις σε χώρους λατρείας πρέπει να αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας.

Σας εύχομαι σοφία και συνεχή δέσμευση για δικαιοσύνη και συμπόνια.
 
Με εκτίμηση,
 
+ Σιλουανός
Επίσκοπος Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας
Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων