22/05/2020 22/05/2020 Από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο είναι η έδρα του, μίλησε μέσω διαδικτύου ο Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος τονίζοντας ότι δεν βλέπει κάποιο λόγο για να μη συνεχίσουν οι λιτανείες μόλις αυτό γίνει επιτρεπτό. Όταν λόγω του κορωνοϊού σταμάτησαν οι διαδηλώσεις – λιτανείες κατά του άδικο νόμου περί της θρησκευτικής ελευθερίας...
22 Μαΐου, 2020 - 17:58
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2020 - 20:53

“Δεν είμαστε αφελείς για να μην καταλαβαίνουμε τι γίνεται” – Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου και η κρατική εκκλησία

Διαδώστε:
“Δεν είμαστε αφελείς για να μην καταλαβαίνουμε τι γίνεται” – Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου και η κρατική εκκλησία

Από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο είναι η έδρα του, μίλησε μέσω διαδικτύου ο Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος τονίζοντας ότι δεν βλέπει κάποιο λόγο για να μη συνεχίσουν οι λιτανείες μόλις αυτό γίνει επιτρεπτό.

Όταν λόγω του κορωνοϊού σταμάτησαν οι διαδηλώσεις – λιτανείες κατά του άδικο νόμου περί της θρησκευτικής ελευθερίας που προβλέπει κρατικοποίηση των ναών, μοναστηριών και της εκκλησιαστικής περιουσίας, οι διαδηλώσεις από την πρώτη κιόλας μέρα συνεχίστηκαν δυο φορές την εβδομάδα μέσω διαδικτύου με την ονομασία “ιντερνετική λιτανεία” “Δεν δίνουμε τα ιερά μας”. Και σε αυτή την ιντερνετική λιτανεία συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Ο Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος δήλωσε: “Φυσικά, εμείς δεν θέλουμε να παραβιάσουμε τους κανόνες που ισχύουν, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλα μέρη και χώρους να συγκεντρώνονται χιλιάδες κόσμου και στο σούπερ μάρκετ επίσης να κυκλοφορούν καθημερινά χιλιάδες κόσμου και κανείς από τους υπεύθυνους δε λέει τίποτα, και από την άλλη να απαγορεύουν με τοποθετημένους αστυνομικούς στις πόρτες των ναών στους πιστούς να μπαίνουν στον ναό να προσευχηθούν και να ανάψουν το κερί. Δεν είμαστε αφελείς για να μη καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Και αφού σέβονται τις ελευθερίες των άλλων και εμείς θα αγωνιστούμε για την δική μας ελευθερία και για την ελευθερία έκφρασης μέσω των διαδηλώσεων – λιτανειών. Ξέρουν όλοι ότι ήταν αξιοπρεπείς και ειρηνικές”, δήλωσε κατηγορηματικά ο Επίσκοπος.

Μιλώντας για τον διάλογο με τις αρχές για τον άδικο νόμο που δημιουργεί διακρίσεις είπε ότι η Εκκλησία επιδιώκει το διάλογο, και ζήτησε αυτές τις ημέρες να συνεχιστεί, αλλά εξέφρασε την αβεβαιότητά του για τις προθέσεις της κυβέρνησης λέγοντας:  “Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει καλή θέληση. Εμείς έχουμε τονίσει τα αιτήματά μας, ζητάμε να είμαστε ίσοι με άλλες θρησκείες, ώστε να μη γίνονται διακρίσεις. Εμείς πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο έως ότου επιλυθεί το πρόβλημα. Σε περίπτωση που δεν επιλυθεί αυτό το ζήτημα μέσω διαλόγου, τότε μέσω ειρηνικών λιτανειών θα συνεχίσουμε να ζητάμε τα δικαιώματά μας” κατέληξε ο επίσκοπος Ιωαννίκιος.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος: «Ελπίδα μας η κυβέρνηση να συνέλθει από τον ιό του αθεϊσμού»

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων