23/05/2023 23/05/2023 Σε δηλώσεις προέβη ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος σχετικά με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελτυαίο διάστημα όπου κάποιοι προβαίνουν σε συκοφαντίες και λένε ψέματα εναντίον της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας, εναντίον του ίδιου του Μακαριωτάτου και Επισκόπων. «Η Εκκλησία θεωρεί κάθε είδους βία ως το μεγαλύτερο αμάρτημα. Δεν απορρίπτει κανέναν, προσεύχεται για όλους, ανεξάρτητα...
23 Μαΐου, 2023 - 17:23
Τελευταία ενημέρωση: 23/05/2023 - 16:55

Δηλώσεις του Πατριάρχη Πορφύριου για τις συκοφαντίες εναντίον της εν Σερβία Εκκλησίας και του ιδίου

Διαδώστε:
Δηλώσεις του Πατριάρχη Πορφύριου για τις συκοφαντίες εναντίον της εν Σερβία Εκκλησίας και του ιδίου

Σε δηλώσεις προέβη ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος σχετικά με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελτυαίο διάστημα όπου κάποιοι προβαίνουν σε συκοφαντίες και λένε ψέματα εναντίον της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας, εναντίον του ίδιου του Μακαριωτάτου και Επισκόπων. «Η Εκκλησία θεωρεί κάθε είδους βία ως το μεγαλύτερο αμάρτημα. Δεν απορρίπτει κανέναν, προσεύχεται για όλους, ανεξάρτητα από το πώς φέρεται κάποιος στην Εκκλησία και στους πιστούς της», είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.

«Στηριζόμαστε στον Χριστό, όταν μας συκοφαντούν προσωπικά. Δεν έχουμε λόγο να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας ή να απαντήσουμε σε ψέματα και συκοφαντίες. Ωστόσο, όταν ένας κρατικός αξιωματούχος λέει ότι η Εκκλησία, που στην ιστορία υπήρξε παρηγοριά για τον λαό μας, συμβάλλει στη βία κατά των γυναικών και ότι δεν πρέπει να έχει θέση σε θέματα ζωτικού ενδιαφέροντος και πνευματικής υγείας του λαού, τότε ως ποιμένες της Εκκλησίας είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε διευκρινίσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Ζούμε σε μια εποχή όπου το πιο σημαντικό δεν είναι αν αυτά που λέγονται είναι σωστά και υπηρετούν την αλήθεια, αλλά αν είναι πικρόχολα ή γλυκά. Επομένως, για χάρη του πιστού λαού και της κοινής γνώμης, ήμασταν υποχρεωμένοι να πούμε ποια είναι η αλήθεια, ποιο το αναληθές και πού γίνεται χειραγώγηση. Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον αυτό το φαινόμενο για εμάς καθώς η κριτική που απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο από ορισμένα ΜΜΕ και άτομα γίνεται για να υπερασπιστούν, για πρώτη φορά, ένα συγκεκριμένο κρατικό στέλεχος. Δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι τώρα αυτοί που πάντα και κατά κανόνα αλληλοκατηγορούνται και επιτίθενται, τώρα να αμύνονται», υπογράμμισε.

«Αν κατάφεραν να μπερδέψουν με τους υπαινιγμούς τους, εμείς απαντάμε με το οτι όλοι ξέρουν ότι η Εκκλησία, ξεκινώντας από την Υπεραγία Θεοτόκο, βλέπει κάθε γυναίκα – μητέρα, αδελφή, κόρη, συνάδελφο στη δουλειά, γειτόνισσα- ως το πιο εξυψωμένο φύλο και ως το ιερότερο δώρο του Θεού στην ανθρωπότητα. Ως εκ τούτου, η Εκκλησία θεωρεί κάθε είδους βία ως το μεγαλύτερο αμάρτημα. Δεν απορρίπτει κανέναν, προσεύχεται για όλους, ανεξάρτητα από το πώς φέρεται κάποιος στην Εκκλησία και στους πιστούς της, έχοντας κατά νου τα λόγια του Αγίου νεομάρτυρα Βουκασίνου: “Εσύ παιδί μου κάνε τη δουλειά σου”, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι ο Θεός θα μας ρωτήσει μόνο τι κάνουμε στους άλλους, όχι τι κάνουν σε εμάς», επεσήμανε.

Στο τέλος των δηλώσεών του ο Μακαριώτατος κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στη Λιτανεία της Πέμπτης το βράδυ: «Όλοι μαζί, περπατώντας με τον Άγιο Νικόλαο της Σερβίας, θα προσευχηθούμε στον Σωτήρα για γιατρειά ψυχών και σωμάτων, για ειρήνη μέσα μας και ανάμεσά μας, για τα πάσχοντα παιδιά μας και για όλα τα παιδιά. Είθε ο Θεός της ειρήνης και της αγάπης να δώσει ειρήνη σε όλο τον λαό μας».

Διαβάστε ακόμη:

Η Σερβική Εκκλησία για τις επιθέσεις κύκλων προς τον Πατριάρχη Πορφύριο

Πατριαρχείο Σερβίας: Η ατζέντα των θεμάτων που κυριάρχησαν στην τακτική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων

Με πληροφορίες από spc.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων