19/08/2022 19/08/2022 Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως όλων των Σέρβων διοικητών, αξιωματικών και στρατιωτών της ένδοξης μάχης του Τσερ (στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο) τελέστηκε σήμερα το πρωί, μετά την εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, από τους κληρικούς της Ιεράς Επισκοπής Σάμπατς στο μνημείο επί του Τσερ στο Τέκερις, όπου βρίσκεται και το οστεοφυλάκιο με τα λείψανα τους. Επιμέλεια:...
19 Αυγούστου, 2022 - 19:01
Τελευταία ενημέρωση: 19/08/2022 - 19:11

Επιμνημόσυνη δέηση μετά τη γιορτή της Μεταμόρφωσης για τους πεσόντες της Μάχης του Τσερ

Διαδώστε:
Επιμνημόσυνη δέηση μετά τη γιορτή της Μεταμόρφωσης για τους πεσόντες της Μάχης του Τσερ

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως όλων των Σέρβων διοικητών, αξιωματικών και στρατιωτών της ένδοξης μάχης του Τσερ (στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο) τελέστηκε σήμερα το πρωί, μετά την εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, από τους κληρικούς της Ιεράς Επισκοπής Σάμπατς στο μνημείο επί του Τσερ στο Τέκερις, όπου βρίσκεται και το οστεοφυλάκιο με τα λείψανα τους.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Έτσι αποτάθηκε φόρος τιμής στους ήρωες της Μάχης του Τσέρ, αλλά και σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία του σερβικού λαού σε όλους τους πολέμους.

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 108η επέτειο από την μάχη του Τσερ διοργανώθηκε από την κρατική Επιτροπή Διατήρησης και Παράδοσης της Μνήμης των Απελευθερωτικών Πολέμων, σε συνεργασία με την πόλη Λόζνιτσα και το Πολιτιστικό Κέντρο «Βουκ Κάρατζιτς».

Μετά το μνημόσυνο, έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων του Τσερ από τις αντιπροσωπείες της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας, του Υπουργείου Άμυνας και του Σερβικού Στρατού, της διοικητικής περιφέρειας Mačva, των πόλεων Loznica και Šabac, καθώς και από εκπροσώπους του σερβικού διπλωματικού σώματος, ενώσεων πολιτών και ατόμων που αγαπούν την παράδοση της διατήρησης της μνήμης των ηρωικών κατορθωμάτων των Σέρβων ηρώων στον Μεγάλο (Α’ Παγκόσμιο) Πόλεμο.

Η μάχη του Τσερ διεξήχθη μεταξύ 12 και 24 Αυγούστου 1914. Οι πιο σκληρές μάχες έγιναν στο Τέκερις. Ήταν οι μέρες της περηφάνιας και της δόξας, όταν οι Σέρβοι αξιωματικοί έλεγαν «Μαζί» και όχι «Εμπρός», όταν ο σερβικός στρατός κέρδισε την πρώτη του νίκη εναντίον ενός σημαντικά ανώτερου εχθρού. Κουρασμένος και πεινασμένος, ο Σέρβος στρατιώτης δεν κοίταξε τι είχε μπροστά του, αλλά τι ήταν πίσω του – οικογένεια, σπίτι, χωράφι και ιερή σερβική γη…

Η ιστορία

Στην περιοχή του Τσερ πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1914 μια από τις πρώτες μάχες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, κατά την εισβολή των αυστρο-ουγγρικών δυνάμεων στην Σερβία.

Η έκβαση της μάχης ήταν νικηφόρα για την πλευρά των Σέρβων, παρά την αριθμητική υπεροχή των αντιπάλων τους. Ήταν η πρώτη ουσιαστική νίκη της Αντάντ στον πόλεμο.
Μετά από δέκα ημέρες μαχών οι Σέρβοι έχασαν 3,000 – 5,000 στρατιώτες ενώ 15,000 τραυματίστηκαν. Από την πλευρά των αυστρο-ουγγρικών δυνάμεων σκοτώθηκαν 6-10 χιλιάδες στρατιώτες, 30.000 τραυματίστηκαν ενώ 4,500 πιάστηκαν ως αιχμάλωτοι πολέμου.

Πηγή: Радио “Слово љубве”

Φωτογραφίες: Радио “Слово љубве”, Д. Пановић

Διαβάστε επίσης: Ο Πατριάρχης Σερβίας για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Ζάγκρεμπ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων