31/10/2021 31/10/2021 Με την ευκαιρία της επετείου ενός έτους από την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρού Αμφιλόχιου, μετά τη χθεσινή (30 Οκτωβρίου 2021) Θεία Λειτουργία και το ετήσιο μνημόσυνο στον τάφο του, που βρίσκεται στην κρύπτη του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Χριστού στην Ποντγκόριτσα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαρκάνας κ. Σάββας ομίλησε εκ μέρους...
31 Οκτωβρίου, 2021 - 11:06
Τελευταία ενημέρωση: 31/10/2021 - 11:39

«Ευχαριστούμε τον Θεό που μας χάρισε τον Αμφιλόχιο»

Διαδώστε:
«Ευχαριστούμε τον Θεό που μας χάρισε τον Αμφιλόχιο»

Με την ευκαιρία της επετείου ενός έτους από την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρού Αμφιλόχιου, μετά τη χθεσινή (30 Οκτωβρίου 2021) Θεία Λειτουργία και το ετήσιο μνημόσυνο στον τάφο του, που βρίσκεται στην κρύπτη του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Χριστού στην Ποντγκόριτσα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαρκάνας κ. Σάββας ομίλησε εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου.

Μεταφέρουμε ολόκληρο το κήρυγμα του Επισκόπου Σάββα:

Σεβασμιώτατε, σεβάσμιοι πατέρες, θεόφιλοι μοναχοί και θεόφιλοι πιστοί,

Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, λόγω της πρόσκλησής σας και της αγάπης σας, και που μπορώ να προσεύχομαι μαζί σας για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Αμφιλόχιου. Καταρχάς, σας μεταφέρω τις ευλογίες και τους χαιρετισμούς του Σέρβου Πατριάρχη κ.κ. Πορφυρίου. Σας μεταφέρω την αγάπη του, Σεβασμιώτατε, στον κλήρο και τον ευλογημένο λαό σας και ιδιαίτερα σε όλους εσάς που έχετε συγκεντρωθεί σήμερα σε αυτόν τον όμορφο ναό, όπου για δεκαετίες δημιουργήσατε τις ευλογημένες μνήμες σας μαζί με τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο και που αποτελεί το στεφάνι τριάντα ετών δουλειάς και διακονίας. Το στεφάνι του, όμως, δεν βρίσκεται μόνο στην οικοδόμηση ναών, αλλά στην οικοδόμηση της ζώσας Εκκλησίας του Θεού, στην οικοδόμηση του ναού του Αγίου Πνεύματος. Αυτή η Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος, αυτή η ζωντανή Εκκλησία!

Πρώτα απ’ όλα, να ευχαριστήσουμε τον Θεό για όλα: για όλα τα αγαθά που μας έδωσε, να ευχαριστήσουμε τον Θεό για τη ζωή πάνω από όλα, για τη λογική, για την ευκαιρία να γνωρίσουμε τι είναι ο Θεός και ποια είναι η οδός του Θεού, να ευχαριστήσουμε τον Θεό για τη δυνατότητα του βαπτίσματος, της ένταξης και της ζωής στην Εκκλησία, της ζωής στην κοινότητα, της οικοδόμησης κοινότητας με αγάπη.

Συγκεντρωνόμαστε στο ναό για να ευχαριστήσουμε τον Θεό και τους ανθρώπους: τους γείτονές μας, τους εξ αίματος συγγενείς μας, αλλά και τους πνευματικούς συγγενείς και αυτούς που μας καθοδηγούν και μας οικοδομούν πνευματικά. Επίσης, σήμερα συγκεντρωθήκαμε για να ευχαριστήσουμε τον Θεό που έδωσε σε αυτόν τον λαό έναν αρχιεπίσκοπο στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Αμφιλόχιου, γιατί αυτός ανέστησε και γέννησε πνευματικά αυτόν τον λαό. Βάπτισε πολλούς από εσάς με το δικό του χέρι, ενώ πολλοί βαφτίστηκαν από το χέρι εκείνων που έβαλε στην πνευματική διακονία. Μπορούσε κανείς να «θηλάσει» τον θεόπνευστο λόγο του Μητροπολίτη Αμφιλόχιου και να λικνίζεσαι σαν μωρό σε κούνια σε σχεδόν καθημερινές λατρευτικές ακολουθίες και Λειτουργίες σε όλη αυτή την ευλογημένη χώρα. Βάδιζες τη ζωή με πνευματική καθοδήγηση από αυτόν. Γι’ αυτό, αδελφοί, επαναλάβετε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «Τέτοιο επίσκοπο χρειαζόμαστε».

Είχατε έναν Μητροπολίτη που ως προφήτης, αρχαίος προφήτης από τα αρχαία χρόνια, οδήγησε τον εκλεκτό λαό στην έρημο. Με τον ίδιο τρόπο οδήγησε τους ανθρώπους στην πνευματική έρημο, για να τους οδηγήσει στην ευλογημένη γη της επαγγελίας, που είναι ελευθερία και χαρά εν Αγίω Πνεύματι, και ήδη εδώ στη γη, μια πρόγευση της Βασιλείας του Θεού. Είχατε έναν ιεράρχη που ήταν φύλακας των ψυχών σας, που είχε πίστη και φόβο Θεού, αλλά και ζήλο και αγάπη για τον καθένα σας ξεχωριστά. Ακούστε, λοιπόν, τον απόστολο Παύλο που λέει: «Να θυμάστε τους πρεσβυτέρους σας, που σας κήρυξαν τον λόγο του Θεού, κοιτάξτε μέχρι το τέλος της ζωής τους να μιμηθείτε την πίστη τους». Το τέλος της ζωής του Μητροπολίτη Αμφιλόχιου ήταν ευλογημένο και για αυτόν και για όλους εσάς, αλλά η πίστη του, η πίστη που εδραίωσε, την οποία κήρυξε, εδραίωσε ανάμεσά σας, άφησε ανάμεσά σας, είναι ότι όλοι γεννηθήκαμε για τη Βασιλεία του Θεού και ότι η μόνη σωτηρία, όπως μίλησε και έγραψε, είναι στον Αμνό, στον Χριστό τον Κύριό μας, που ως αρνί θυσιάστηκε για τον καθένα μας, αλλά είναι και Ποιμένας που νοιάζεται για κάθε ψυχή. Κρατήστε λοιπόν την πίστη του στον Κύριο Ιησού Χριστό, να Τον αγαπάτε, να Του προσεύχεστε και όταν πρέπει μόνο να φοβάστε, στις καρδιές σας.

Για άλλη μια φορά σας μεταφέρω τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου, ο οποίος σήμερα, μαζί με όλο τον κλήρο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και με όλους εμάς, προσεύχεται για την ανάπαυση της ψυχής του Μητροπολίτη Αμφιλόχιου, για να εδραιώσει ο Κύριος την ψυχή του εν σκηναίες δικαίων και εν τοις Αγίοις Αυτού, και να έχει αιώνια δόξα και αιώνια μνήμη ανάμεσά μας. Αμήν».

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος δε έγραψε στο Twitter:

Η ζωή του Μητροπολίτη Αμφιλοχίου ήταν γεμάτη από την αξιοθαύμαστη διακονία του προς τον Κύριο και την αγία εκκλησία του. Αφιέρωσε όλα τα τάλαντά του, όλη του τη δύναμη και την ενέργεια σε αυτή την επιμελή διακονία και στα μάτια όλων μας, που μοιραστήκαμε αυτόν τον γήινο χρόνο μαζί του, αποδείχθηκε ότι ήταν ένας αληθινός αμπελουργός του Κυρίου, ένας αληθινός κληρονόμος των αποστόλων του Χριστού.

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος επαναλάμβανε για όλη του τη ζωή τους λόγους του Αγίου Πνεύματος σε όλους όσους γνώρισε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θυμόμαστε και σήμερα τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο με αδιάκοπη προσευχή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων