31/12/2019 31/12/2019 Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”   Την ανάγκη να εξομαλυνθεί άμεσα η τεταμένη κατάσταση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο Μαυροβούνιο, τόνισαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Βελιγράδι ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο κ. Βούτσιτς συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον Προκαθήμενο της Σερβικής Εκκλησίας...
31 Δεκεμβρίου, 2019 - 12:38
Τελευταία ενημέρωση: 31/12/2019 - 20:42

Για ενότητα στο Μαυροβούνιο μίλησαν Πατρ. Ειρηναίος – Βούτσιτς

Διαδώστε:
Για ενότητα στο Μαυροβούνιο μίλησαν Πατρ. Ειρηναίος – Βούτσιτς

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

 

Την ανάγκη να εξομαλυνθεί άμεσα η τεταμένη κατάσταση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο Μαυροβούνιο, τόνισαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Βελιγράδι ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο κ. Βούτσιτς συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον Προκαθήμενο της Σερβικής Εκκλησίας τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή απαιτείται η ενότητα του Σερβικού λαού, αλλιώς οι συνέπειες από αυτή την κρίση θα μπορούσαν να γίνουν οδυνηρές.

“Είμαστε ένας λαός. Και η ιστορία έχει την δική της κρίση σε όλα αυτά που συμβαίνουν. Η κατάσταση στο Μαυροβούνιο θα πρέπει να εξομαλυνθεί άμεσα, έτσι ώστε αν βρεθεί μια θετική λύση για το καλό του λαού του Μαυροβουνίου και της Σερβίας” τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Μακαριώτατος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν πιστεύει πως το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα θα εφαρμοστεί, απάντησε πως: “ελπίζω πως αυτό δεν θα συμβεί. Το λέω αυτό γιατί θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες.

Ο Πρόεδρος Βούτσιτς αναφέρθηκε επίσης και στη δημιουργία ενός διεθνούς φορέα που θα προασπίζει τα δίκαια του σερβικού λαού και της Εκκλησίας της Σερβίας στο Μαυροβούνιο, κάτι το οποίο ζήτησε και ο Πατριάρχης κ.κ. Ειρηναίος.

 

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

“Važno je da sačuvamo mir i zdrav razum. Na jedinstvu srpskog naroda, na kome je uvek radila srpska crkva, nastaviće da radi i srpska država. Razgovarali smo o neophodnosti očuvanja naših svetinja, crkava i manastira. Predlog je da se formira stručna međunarodna komisija koja bi mogla na najbolji način da štiti interese srpskog naroda i u državi Crnoj Gori. Sazreli smo kao država i mislim da je po prvi put snaga srpskog naroda, koja je racionalna, ozbiljna i odgovorna pokazala koliko pametno možemo da gledamo u budućnost.” – Predsednik Vučić nakon sastanka sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim g. Irinejem u Srpskoj Patrijaršiji.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) στις

Χιλιάδες πιστοί διαμαρτυρήθηκαν στο Μαυροβούνιο

Χιλιάδες πιστοί διαμαρτυρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε αρκετές πόλεις του Μαυρουβουνίου, ύστερα από την  ψήφιση του νόμου περί θρησκευτικών ελευθεριών και κοινοτήτων από την κυβέρνηση της χώρας.

Στην πόλη Μπράνιε, πάνω από τρεις χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δημαρχείο φωνάζοντας συνθήματα κατά της απόφασης. Στη πόλη Ζάμπλιακ οι διαδηλωτές για αρκετή ώρα είχαν αποκλείσει τις επαρχιακές οδούς φωνάζοντας συνθήματα, με την αστυνομία να προσπαθεί να τους διαλύσει. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και των δυο πλευρών οι διαδηλωτές αποχώρησαν ειρηνικά.

Στην πρωτεύουσα της χώρας, Ποντγκόριτσα, πραγματοποιήθηκε αρχικά παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο στον Καθεδρικό Ναό και στη συνέχεια ειρηνική διαμαρτυρία.

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην πόλη Πλιέβλια δεν εμπόδισαν τους κατοίκους να βγουν στους δρόμους. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, σημειώθηκε η μεγαλύτερη διαδήλωση όλων των εποχών στην περιοχή. Μετά την δέηση που έγινε στο ναό του Αγίου Πέτρου, η πορεία κατευθύνθηκε προς το δημαρχείο της πόλης όπου και ο επικεφαλής της διαδήλωσης ανέγνωσε τη διακήρυξη του Επισκοπικού Συμβουλίου Μαυροβουνίου.

Την ίδια ώρα σε κοινή ανακοίνωσή τους τα μέλη του Επισκοπικού Συμβουλίου του Πατριαρχείου της Σερβίας στο Μαυροβούνιο τονίζουν: «H θέσπιση ενός τέτοιου νόμου, με πολλές παραβιάσεις της διαδικασίας και ασυμφωνίας με τα διεθνή πρότυπα και χωρίς κατάλληλο διάλογο, στρέφεται αναμφισβήτητα κατά της Ορθοδόξου Εκκλησίας και συγκεκριμένα του Πατριαρχείου Σερβίας».

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε σερβικό μέσο ενημέρωσης, θεωρεί άδικο αυτό που συμβαίνει στο Μαυροβούνιο. Παράλληλα, διεμήνυσε πως «η λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου» δεν θα λάβει ποτέ αυτοκεφαλία».

Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας σε πρεσβείες του Μαυροβουνίου

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου αύξησε το επίπεδο της ασφάλειας στις πρεσβείες του στις πρωτεύουσες της Σερβίας και της Σλοβενίας, Βελιγράδι και Λιουμπλιάνα αντίστοιχα, έπειτα από τα επεισόδια που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τον νέο νόμο για την “ θρησκευτική ελευθερία”, που ψήφισε το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, τον οποίο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία καταγγέλλει ότι θα καταλήξει στη λεηλάτηση των μοναστηριών και των εκκλησιών.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Μαυροβουνίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι, βάσει των αξιολογήσεων ασφάλειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, το επίπεδο της ασφάλειας έχει αυξηθεί στο επίπεδο ΙΙ στα κτήρια των πρεσβειών του Μαυροβουνίου στο Βελιγράδι και τη Λιουμπλιάνα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων