13/05/2023 13/05/2023 Πλημμύρισαν οι δρόμοι της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Μαυροβουνίου, Νίκσικ, κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής εορτής του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ και της λιτανείας των Ιερών Λειψάνων. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Νίκσικ, ο Άγιος τιμάται ως προστάτης της πόλης. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Η λιτανεία της Ιεράς Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου...
13 Μαΐου, 2023 - 10:11
Τελευταία ενημέρωση: 13/05/2023 - 10:40

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μαυροβουνίου εόρτασε τον προστάτη της Άγιο Βασίλειο του Όστρογκ (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μαυροβουνίου εόρτασε τον προστάτη της Άγιο Βασίλειο του Όστρογκ (ΦΩΤΟ)

Πλημμύρισαν οι δρόμοι της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Μαυροβουνίου, Νίκσικ, κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής εορτής του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ και της λιτανείας των Ιερών Λειψάνων. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Νίκσικ, ο Άγιος τιμάται ως προστάτης της πόλης.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η λιτανεία της Ιεράς Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Βασιλείου καθώς και των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Άννας, μητέρας του Αγίου, και Ιερών Λειψάνων των Αγίων Μαρτύρων της Πρέβελα (τοπικοί Άγιοι), ξεκίνησε από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βασιλείου Όστρογκ, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιο, τους Επισκόπους Ανατολικής Αμερικής κ. Ειρηναίο, Μπουένος Άιρες και της Νότιας-Κεντρικής Αμερικής κ. Κύριλλο, Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Δημήτριο, τον εκλεγέντα Επίσκοπο Budimlje-Niksic κ. Μεθόδιο, πολλούς κληρικούς και πλήθος πιστών.

Με τη λιτανεία ουσιαστικά ολοκληρώθηκε η πολιτιστική και πνευματική εκδήλωση «Ημέρες του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ», που ξεκίνησε στις 7 Μαΐου, που διοργάνωσαν η Επισκοπή Budimlje-Niksic και ο εκκλησιαστικός δήμος Νίκσικ.

Στην Πλατεία Ελευθερίας, ο Επίσκοπος Budimlje-Niksic κ. Μεθόδιος, επεσήμανε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ευλογία γιατί τα λείψανα της μητέρας του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ, Αγίας Άννας, τα έφερε ο Επίσκοπος Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Δημήτριος.

 Το κήργυμα του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του είπε: «Όπως ο Άγιος Σάββα συγκέντρωσε τον σερβικό λαό γύρω από τα ιερά λείψανά του στη Μιλέσεβα, έτσι και ο Άγιος Βασίλειος του Όστρογκ άρχισε να συγκεντρώνει και πνευματικά τον λαό του στο Όστρογκ, αμέσως μετά την καύση των λειψάνων του Αγίου Σάββα».

Τόνισε ακόμη ότι ο Άγιος Βασίλειος συγκέντρωσε φέτος πολλούς νέους και παιδιά, που παρά τη βροχή περπάτησαν δεκάδες χιλιόμετρα με τα πόδια. Ανάμεσά τους υπήρχαν και εκείνοι που ήρθαν ξυπόλητοι για να προσκυνήσουν, όπως γινόταν από παλιά.

«Όπως γινόταν παλιά, έτσι και σήμερα! Είναι ωραίο και μεγαλειώδες να βλέπει κανείς ότι δεν μπορεί να χαθεί, κανένα έθιμο, αλλά ανανεωθεί. Και αυτό που είδαμε σήμερα στο Όστρογκ είναι ένα μεγάλο θαύμα του Αγίου Βασιλείου», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης.

Αναπολώντας την πρώτη λιτανεία στο Νίκσικ το 1996, ο Σεβασμιώτατος κατέθεσε ότι ο Άγιος Βασίλειος έχυσε τη χάρη του στην πόλη του. Μάλιστα αποκάλεσε ευλογία το να έρθον οι κάτοικοι να ρποσκυνήσουν παρά την βροχή, η οποία ήταν καταρρακτώδης και στο Όστρογκ. «Ακριβώς όπως οι κάτοικοι στο Όστρογκ, έτσι κι εσείς εδώ, γιατί αυτή η λιτανεία καθοδηγείται από τον αληθινό Κύριο Θεό και τον άγιο Του Άγιο Βασίλειο του Όστρογκ».

Αναφερόμενος στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Νίκσικ, ο Άγιος Βασίλειος του Όστρογκ να τιμάται ως προστάτης της πόλης, υπογράμμισε: «Σας συγχαίρω για την απόφαση αυτή που θα μπορούσε να είχε ληφθεί νωρίτερα, αλλά όλα μου φαίνονται ότι έγιναν την κατάλληλη στιγμή. Ο Άγιος Βασίλειος οδηγεί τον λαό του στη σωτηρία, τον φέρνει πιο κοντά στον Χριστό Κύριο».

        

Διαβάστε ακόμη: Μαυροβούνιο: Πανηγυρική λιτανεία των Ιερών λειψάνων των πνευματικών απογόνων του Αγίου Σάββα

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: mitropolija (Βέσνα Ντέβιτς, Željko Drašković)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων