17/06/2021 17/06/2021 Του Νικόλαου Ζαΐμη Έκκληση προς τη Διεθνή Κοινότητα να προστατεύσει την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και τα ιερά της στο Κοσσυφοπέδιο απευθύνει η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης μετά και τις τελευταίες δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός του καθεστώτος Κοσσυφοπεδίου, Άλπιν Κούρτι, από τις Βρυξέλλες, για τα περί “ναών του καθεστώτος Μιλόσεβιτς”. Σύμφωνα με το σερβικό ειδησεογραφικό...
17 Ιουνίου, 2021 - 14:39
Τελευταία ενημέρωση: 17/06/2021 - 14:53

Η Επισκοπή Πριζρένης ζητά διεθνή προστασία για τα ιερά της

Διαδώστε:
Η Επισκοπή Πριζρένης ζητά διεθνή προστασία για τα ιερά της

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Έκκληση προς τη Διεθνή Κοινότητα να προστατεύσει την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και τα ιερά της στο Κοσσυφοπέδιο απευθύνει η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης μετά και τις τελευταίες δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός του καθεστώτος Κοσσυφοπεδίου, Άλπιν Κούρτι, από τις Βρυξέλλες, για τα περί “ναών του καθεστώτος Μιλόσεβιτς”.

Σύμφωνα με το σερβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RTS, η Επισκοπή καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους δηλώσεις οι οποίες μοναδικό στόχο έχουν να πλήξουν τις ισορροπίες που επικρατούν μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των πολιτικών σχηματισμών του Κοσσυφοπεδίου, εκτιμώντας ότι οι σχέσεις με τους θεσμούς των Αλβανών δεν ήταν τόσο εχθρικές τα τελευταία χρόνια όσο αυτό το διάστημα. “Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που η διεθνής κοινότητα πρέπει να προστατεύει τους ανθρώπους μας και την Εκκλησία από την προκλητική συμπεριφορά και την τοξική ρητορική της Πρίστινας”, αναφέρει η Επισκοπή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Ιουνίου είχε τελεστεί στο ναό του Σωτήρος Χριστού στην Πρίστινα Θεία Λειτουργία από τον Επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιο. Αμέσως μετά την ιστορική αυτή στιγμή, καθώς ο ναός είχε να λειτουργηθεί από το 1998, ακολούθησαν δηλώσεις Αλβανών παραγόντων της περιοχής που αμφισβήτησαν για ακόμη μια φορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ναού, αλλά και η βεβήλωση της εισόδου του ναού με συνθήματα μίσους.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Επισκοπή ο ναός ανήκει στο Πατριαρχείο της Σερβίας ενώ υπάρχει και σχετική απόφαση δικαστηρίου από το 2017 που βάζει τέλος στις έκνομες ενέργειες των Αλβανών.

“Η κατηγορία που αποδίδουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας για την τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Πρίστινα με τις πιο χυδαίες δηλώσεις και απειλές, καθώς και την βεβήλωση ενός θρησκευτικού κτηρίου με πολιτικά γκράφιτι, παρουσία της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, αποτελούν επιπρόσθετες ενέργειες ανομίας σε μια κοινωνία όπου δεν τηρούνται ούτε θρησκευτικές ελευθερίες ούτε δικαστικές αποφάσεις”, καταλήγει η ανακοίνωση της Επισκοπής.

Ο συγκεκριμένος ναός ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 90′ ωστόσο οι πολεμικές συγκρούσεις δεν επέτρεψαν την αποπεράτωσή του ενώ κατά τη διάρκεια των βίαιων και αιματηρών γεγονότων το 1999 τη φύλαξή του είχαν αναλάβει οι Βρετανικές ειρηνευτικές δυνάμεις. Μετά την αποχώρηση των ειρηνευτικών δυνάμεων από την φύλαξη του ναού το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου αρνήθηκε πεισματικά την έκδοση άδειας για τη συνέχιση των εργασιών και τη λειτουργία του ναού μη αναγνωρίζοντας τον ως ιδιοκτησία του Πατριαρχείου Σερβίας. Το επιχείρημα της αυθαίρετης αυτής ενέργειας ήταν ότι ο ναός ξεκίνησε να χτίζεται την περίοδο διακυβέρνησης Μιλόσεβιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η θρησκευτική μισαλλοδοξία και ο εξτρεμισμός εντείνουν την ανάγκη για την προστασία της Ορθοδοξίας στο Κοσσυφοπέδιο

Φωτογραφία αρχείου: Ο ναός του Σωτήρος Χριστού στην Πρίστινα/ Πηγή: Επισκοπή Ράσκας και Πρεζρένης 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων