26/05/2023 26/05/2023 Ως τη μεγαλύτερη συνάντηση προσευχής στην ιστορία του Βελιγραδίου χαρακτηρίζουν τα σερβικά μέσα τη λιτανευτική πομπή Spasovdan η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, καθώς αποτελεί μία παραδοσιακή πράξη στη χώρα. Πάνω από εκατό χιλιάδες άνθρωποι, συγκεντρωμένοι γύρω από την λάρνακα του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, γέμισαν τους κεντρικούς δρόμους της σερβικής πρωτεύουσας, αψηφώντας τη βροχή που...
26 Μαΐου, 2023 - 9:24
Τελευταία ενημέρωση: 26/05/2023 - 9:33

Η μεγαλύτερη συνάντηση προσευχής στην ιστορία του Βελιγραδίου (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Η μεγαλύτερη συνάντηση προσευχής στην ιστορία του Βελιγραδίου (ΦΩΤΟ)

Ως τη μεγαλύτερη συνάντηση προσευχής στην ιστορία του Βελιγραδίου χαρακτηρίζουν τα σερβικά μέσα τη λιτανευτική πομπή Spasovdan η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, καθώς αποτελεί μία παραδοσιακή πράξη στη χώρα.

Πάνω από εκατό χιλιάδες άνθρωποι, συγκεντρωμένοι γύρω από την λάρνακα του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, γέμισαν τους κεντρικούς δρόμους της σερβικής πρωτεύουσας, αψηφώντας τη βροχή που έπεφτε.

Στη σκιά του πόνου και της θλίψης που επικρατεί στη Σερβία

Της λιτανευτικής πομπής προέστη ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος ενώ σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη μετείχαν Επίσκοποι, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές, ενώ τη λάρνακα του Αγίου μετέφεραν άντρες του σερβικού στρατού και της αστυνομίας.

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές δεν επικρατούσε πανηγυρικός χαρακτήρας καθώς ο φετινός εορτασμός επισκιάστηκε από την θλίψη και τον πόνο που έχουν  προκαλέσει στη Σερβία τα φονικά συμβάντα σε Βράτσαρ και Μλαντένοβατς. Έτσι, φέτος με αφορμή τον λόγο του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς: “Ας προσευχηθούμε για ευλογημένη ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων!”, η λιτανεία μετατράπηκε σε ένα μεγάλο κύμα προσευχής για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων καθώς και στήριξης των οικογενειών τους.

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των φονικών επιθέσεων

Επικεφαλής της πομπής με ένα μεγάλο σταυρό στα χέρια ήταν η Sara Dimitrijević από το Nišlić, δευτεροετής φοιτήτρια στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή, και ο Užičanin. Milan Bogosavljević, μεταπτυχιακός φοιτητής στη Φιλοσοφική Σχολή στο Βελιγράδι.

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν όταν η πομπή έφτασε στη διασταύρωση των Kralja Milana και Kralja Milutin εκεί όπου ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα που έχασαν τη ζωή τους από τις φονικές επιθέσεις, αλλά και για όλες τις γυναίκες που έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η πομπή στη συνέχεια πέρασε από την Πλατεία Slavija και τη Λεωφόρο της Απελευθέρωσης ενώ μπροστά στο Μνημείο του Αγίου Σάββα ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος τέλεσε δέηση και απευθύνθηκε στον πιστό λαό.

Φωτογραφίες: spc.rs

Διαβάστε επίσης: 

Μνημόσυνο για τα θύματα των επιθέσεων σε σχολεία τέλεσε ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων