19/10/2021 19/10/2021 Την Ιερά Επισκοπή Μιλεσέβου στη Σερβία επισκέφθηκε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2021, ως προσκεκλημένος του Επισκόπου κ. Αθανασίου, ο οποίος και τον υποδέχθηκε στη Μονή Μιλεσέβου. Μετά τον Εσπερινό, ο ηγούμενος της Μονής πραγματοποίησε σε μια κατάμεστη αίθουσα στο σπίτι πολιτισμού στο Πριγέπολιε ενδιαφέρουσα...
19 Οκτωβρίου, 2021 - 13:18
Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2021 - 13:28

Ηγούμενος Μονής Χιλανδαρίου: «Μας ενώνει ο Άγιος Σάββας»

Διαδώστε:
Ηγούμενος Μονής Χιλανδαρίου: «Μας ενώνει ο Άγιος Σάββας»

Την Ιερά Επισκοπή Μιλεσέβου στη Σερβία επισκέφθηκε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2021, ως προσκεκλημένος του Επισκόπου κ. Αθανασίου, ο οποίος και τον υποδέχθηκε στη Μονή Μιλεσέβου. Μετά τον Εσπερινό, ο ηγούμενος της Μονής πραγματοποίησε σε μια κατάμεστη αίθουσα στο σπίτι πολιτισμού στο Πριγέπολιε ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα: «Ο ορθόδοξος μοναχισμός και ο ρόλος του στον σύγχρονο κόσμο».

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Μετά το απολυτίκιο του Αγίου Σάββα, ο Επίσκοπος Μιλεσέβου κ. Αθανάσιος είπε στον χαιρετισμό του: «Ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, ηγούμενος της Μονής Χιλανδαρίου, μας έφερε την ευλογία του Αγίου Όρους και της Μονής ειδικότερα. Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο στο γεγονός ότι η Μονή Χιλανδαρίου και η Μονή Μιλεσέβου επανασυνδέονται και ενισχύουν την ενότητά τους με αυτόν τον τρόπο, καθώς και οι δύο είναι του Αγίου Σάββα. Εκ μέρους όλων μας, εκ μέρους ολόκληρης της Επισκοπής Μιλεσέβου, καλωσορίζω τον αγαπητό μας ηγούμενο. Καλώς μας ήρθατε και μας κάνατε πολύ χαρούμενους».

Ακολούθως, ο ηγούμενος της Μονής Χιλανδαρίου ανέπτυξε στους παρισταμένους το θέμα του και απάντησε σε ερωτήσεις. Πρωτύτερα, όμως, ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και την τιμή που αισθάνθηκε για το γεγονός ότι μπόρεσαν να αναπέμψουν προσευχές και ευγνωμοσύνη στον Θεό μαζί με τον Επίσκοπο Μιλεσέβου. Στη συνέχεια υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους τους ισχυρούς δεσμούς που ένωναν το Χιλανδάρι και το Μιλέσεβο για αιώνες: Η μεγάλη μας πνευματική χαρά είναι ότι μπορούμε να προσευχόμαστε εδώ στον ιερό ναό, όπου κάποτε αναπαύτηκαν εξ ολοκλήρου τα ιερά λείψανα του Αγίου Σάββα. Και στη Μονή Χιλανδαρίου νιώθουμε τόσο τη δική του ζωντανή παρουσία όσο και του Οσίου Συμεών.

«Όταν πριν από δύο χρόνια, στο Άγιο Όρος, γιορτάσαμε οκτώ αιώνες από τότε που ο Άγιος Σάββας έγινε ο πρώτος Σέρβος Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ίδρυσε τότε μια ανεξάρτητη Σερβική Αρχιεπισκοπή, προτείναμε στο Συμβούλιο των Μοναχών του Αγίου Όρους να γιορτάσουν μαζί μας αυτό το ιωβηλαίο, πράγμα που έγινε ευχαρίστως αποδεκτό. Στην εκκλησία του Πρωτάτου, στις Καρυές, τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία. Ένας μοναχός, που υπηρετεί την Εκκλησία στο Πρωτάτο, με πλησίασε το πρωί και μου είπε ότι ο Άγιος Σάββας το έκανε αυτό, για να μην διχαστεί η Εκκλησία, αλλά για να την ενώσει ακόμη περισσότερο, για να την ενισχύσει ακόμη περισσότερο».

«Προσευχόμαστε λοιπόν στον κοινό ουράνιο προστάτη μας, Άγιο Σάββα, να μας ενδυναμώνει συνεχώς με τις προσευχές του και να μας βοηθάει να είμαστε πάντα ενωμένοι.  Οι διαφορές που έχουμε μεταξύ μας δεν είναι λόγος για διαμάχη,  αλλά υπάρχουν για να γίνεται η Εκκλησία του Χριστού ακόμη πιο πλούσια και πιο όμορφη, ως κάτι που είναι η πιο όμορφη προσφορά στον Θεό», είπε ο ηγούμενος π. Μεθόδιος.

Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, ο Επίσκοπος Μιλεσέβου συλλειτούργησε με τον κ. Μεθόδιο στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως της Μονής Μιλεσέβου. Μαζί τους ήταν στη Θεία Λειτουργία και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας στην Πλιέβλια, Ζωσιμάς, ο Ηγούμενος της Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Πριγέπολιε, Πέτρος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Μπάνια, Ιωάννης, ο ιεροδιάκονος της Μονής Χιλανδαρίου Νεκτάριος και ο αρχιδιάκονος Ιωάννης (Ιβάν) Σάβιτς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων