13/12/2022 13/12/2022 Την αμέριστη στήριξή τους στην Ορθόδοξη εκκλησιαστική κοινότητα του Μόσταρ εξέφρασαν οι άλλες δύο μεγάλες θρησκευτικές κοινότητες της πόλης, η εβραϊκή και η ισλαμική. Του Νικολάου Ζαΐμη Την ώρα που σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη χώρας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μία απόφαση η οποία θα επικυρωθεί επισήμως...
13 Δεκεμβρίου, 2022 - 14:44
Τελευταία ενημέρωση: 13/12/2022 - 17:19

Κύμα συμπαράστασης στους Ορθοδόξους του Μόσταρ, ζητούμενο η θρησκευτική ελευθερία στη Βοσνία

Διαδώστε:
Κύμα συμπαράστασης στους Ορθοδόξους του Μόσταρ, ζητούμενο η θρησκευτική ελευθερία στη Βοσνία

Την αμέριστη στήριξή τους στην Ορθόδοξη εκκλησιαστική κοινότητα του Μόσταρ εξέφρασαν οι άλλες δύο μεγάλες θρησκευτικές κοινότητες της πόλης, η εβραϊκή και η ισλαμική.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Την ώρα που σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη χώρας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μία απόφαση η οποία θα επικυρωθεί επισήμως από του αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής την Πέμπτη, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, ενισχύεται ακόμη περισσότερο η ανάγκη για τη διαφύλαξη της θρησκευτικής ελευθερίας. Αυτό διότι η θρησκευτική ελευθερία σε μία περιοχή που δοκιμάστηκε σκληρά από τον πόλεμο, δεν είναι αυτονόητη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η έγκριση της υποψηφιότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι το πρώτο βήμα μίας μακρόχρονης διαδικασίας ένταξης για την βαλκανική χώρα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που ωστόσο θρησκευτικά παραμένει ανομοιογενής με την πλειονότητα να είναι μουσουλμάνοι.

Η κύμα συμπαράστασης στους Ορθοδόξους του Μόσταρ

Πριν λίγες ημέρες ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας στο Μόσταρ δέχθηκε επίθεση από αγνώστους οι οποίοι άρπαξαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους, ακόμα και την ηχητική εγκατάσταση, ενώ προκάλεσαν και άλλες φθορές.

Η Επισκοπή Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι τέτοιου είδους επιθέσεις δεν είναι πρωτόγνωρες και κάλεσε άπαντες να καταδικάσουν την βία και την τρομοκρατία. Στο πλευρό της στο μέτωπο της αντιμετώπισης της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας έχει και τις υπόλοιπες θρησκευτικές κοινότητες. Την στήριξή της στο εκκλησιαστικό συμβούλιο του Μόσταρ εξέφρασε η εβραϊκή κοινότητα με επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρός του κ. Amir Gross Kabiri.

Μαζί με τις πολυάριθμες εκφράσεις στήριξης δια ανακοινώσεων υπήρξε και άμεση συμπαράσταση από υλικής πλευράς από την Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας καθώς και την Επισκοπή Βουδίμλιε και Νίκσιτς οι οποίες προσφέρθηκαν να συνδράμουν οικονομικά για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

Καταδίκη και στήριξη από την ισλαμική κοινότητα

Την καταδίκη της επίθεσης αλλά και τη λήψη σοβαρών μέτρων για την πάταξη αυτών των φαινομένων ζήτησε με ανακοίνωσή της και η ισλαμική κοινότητα δια του ιμάμη του Μόσταρ. Μάλιστα, ο ιμάμης του Μόσταρ επισκέφθηκε τον Επίσκοπο Ζαχουμίου κ. Δημήτριο και διαπίστωσε από κοντά τις φθορές που υπέστη ο ναός.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο ιμάμης έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση η ειρήνη στην περιοχή είναι το απαιτούμενο, εκφράζοντας την υποστήριξή του στους Ορθοδόξους.

Ο Επίσκοπος Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Δημήτριος με τον ιμάμη του Μόσταρ

Διαβάστε επίσης:

Με Θεία Λειτουργία απαντούν στις προκλήσεις οι Ορθόδοξοι στο Μόσταρ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων