05/12/2021 05/12/2021 Πανηγύρισε χθες, Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021, την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου (με το παλαιό εορτολόγιο που χρησιμοποιεί η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία) η Ιερά Μονή του Όστρογκ στο Μαυροβούνιο. Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα Με την ευκαιρία της μεγάλης εορτής και της δόξας του ναού στο Gornji Ostrog, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ,...
05 Δεκεμβρίου, 2021 - 9:46
Τελευταία ενημέρωση: 05/12/2021 - 9:44

Μαυροβούνιο: Η Ιερά Μονή του Όστρογκ πανηγύρισε τα Εισόδια της Θεοτόκου

Διαδώστε:
Μαυροβούνιο: Η Ιερά Μονή του Όστρογκ πανηγύρισε τα Εισόδια της Θεοτόκου

Πανηγύρισε χθες, Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021, την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου (με το παλαιό εορτολόγιο που χρησιμοποιεί η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία) η Ιερά Μονή του Όστρογκ στο Μαυροβούνιο.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Με την ευκαιρία της μεγάλης εορτής και της δόξας του ναού στο Gornji Ostrog, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ, του Θαυματουργού, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, της οποίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος.

Μιλώντας στο τέλος της λειτουργίας, ο Μητροπολίτης υπενθύμισε ότι η Υπεραγία Θεοτόκος εισήχθη στον ναό ως τριών ετών κοριτσάκι και ότι αυτά τα πρώτα χρόνια της ζωής της έζησε με την πλήρη-πραγματική σημασία της λέξης.

«Την επέλεξε ο Θεός και την έστειλε σε αυτόν τον κόσμο. Η γέννησή της ήταν θαυματουργική, αν και έγινε με φυσικό τρόπο, από τους ηλικιωμένους γονείς της, Ιωακείμ και Άννα, γιατί κατ’ εντολήν Θεού θριάμβευσε το έλεος Του επί του νόμου της φύσης. Ωστόσο, η χαρά που ήλθε με τη γέννησή της δεν ήταν αποκλειστικά των γονέων της, επειδή είχαν αποκτήσει το παιδί που τόσο ήθελαν, όπως θα φανερωθεί μέσα από τη ζωή της Εκκλησίας, αλλά η πάντων χαρά, η χαρά όλου του κόσμου, η χαρά του ουρανού και της γης. Ο Θεός την επέλεξε για να γίνει η Μητέρα του Σωτήρα του κόσμου» – είπε ο Μητροπολίτης Ιωαννίκιος και συνέχισε:

«Αυτή που μπήκε να ζήσει εντός του ναού έγινε ο πιο εξυψωμένος ναός του Θεού. Γι’ αυτό η Εκκλησία του Θεού τη δοξάζει ως τιμιωτέρα των Χερουβείμ και ενδοξοτέρα των Σεραφείμ, γιατί οι ουράνιες δυνάμεις δεν άξιζαν αυτό που άξιζε η Υπεραγία Θεοτόκος».

«Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου καθιερώθηκε να εορτάζεται κατά τη διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων και είναι πολύ λογικό να τη γιορτάζουμε πριν από τη Γέννηση του Χριστού», είπε ο Μητροπολίτης Ιωαννίκιος, προσθέτοντας ότι η εκκλησία του Ostrog είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπως και η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος.

«Έχουμε την ευκαιρία να γιορτάζουμε σήμερα εδώ στη Μονή Όστρογκ, πνευματικά μέσω αυτής της Θείας Λειτουργίας, σε στενή κοινωνία με την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου και να βιώνουμε ότι η χάρη εκείνης της φωτιάς του Θεού από το Χιλανδάρι του Αγίου Όρους ήρθε μέσω των μοναχών μας, Χιλανδαρινών, όπου πήγε ο Άγιος Βασίλειος. Έτσι λοιπόν και στους καιρούς της ελευθερίας και στους δύσκολους καιρούς της τουρκικής σκλαβιάς κρατήσαμε ζωντανούς τους πνευματικούς μας δεσμούς και έτσι δυναμώσαμε και παρηγορηθήκαμε. Ο Άγιος Βασίλειος του Όστρογκ ανανέωσε αυτούς τους δεσμούς και μέσω αυτού έχουμε και τις ευλογίες του Αγίου Όρους, έχουμε και ένα κλήμα εδώ που φύτρωσε από τον τάφο του, όπως φύτρωσε και στο Χιλανδάρι από τον τάφο του Αγίου Συμεών του Μυροφόρου. Και αυτό το κλήμα του Αγίου Βασιλείου είναι επίσης θαυματουργικό και θεραπευτικό, σημείωσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίκιος.

Όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού, ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε: «Πρέπει να κρατάμε τις πόρτες του μοναστηριού του Όστρογκ ανοιχτές, όπως πρέπει να είναι ανοιχτή και η σκέψη μας στη ζωή του Αγίου Βασιλείου συνεχώς, ώστε όλοι όσοι είναι ασθενείς, αλλά και όσοι εργάζονται για τους νοσούντες και που θέλουν να έρθουν εδώ, για να προσευχηθούν στον Θεό για τους δικούς τους και την υγεία τη δική τους, αλλά και των άλλων, να έχουν πρόσβαση στον μεγαλύτερο θεραπευτή και θαυματουργό, τον Άγιο Βασίλειο του Όστρογκ. Έτσι, θα παρηγορηθούν και θα ενθαρρυνθούν καρδιακά. Αυτή η επιδημία θα περάσει. Υπήρξαν κακές επιδημίες και προηγουμένως και κράτησαν περίπου δύο χρόνια. Ελπίζουμε ότι και αυτό θα περάσει σύντομα», τόνισε ο Μητροπολίτης, καταλήγοντας ότι η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από την επιδημία αυτού του ιού.

«Οι ίδιοι οι γιατροί λένε ότι έχουν δει βαριά άρρωστους, αλλά αν δεν φοβούνται και αν προσεύχονται στον Θεό και Τον εμπιστεύονται, τότε είναι πολύ πιο δυνατοί. Πολλά πράγματα γίνονται αδικαιολόγητα. Φυσικά, εμείς ως Εκκλησία σεβόμαστε την επιστήμη, την ιατρική, ποτέ δεν αντιταχτήκαμε ή αρνηθήκαμε τα επίσημα επιτεύγματα της ιατρικής. Αντιθέτως, τα επιβεβαιώσαμε και τα προτείναμε, όπως και τώρα τα σεβόμαστε και λέμε στον κόσμο να τηρεί τις υποδείξεις της ιατρικής επιστήμης. Ωστόσο, δεν έχει να κάνει μόνο με την ιατρική, δεν έχει να κάνει με το πόσο θα ζήσει ένας άνθρωπος, αλλά με το πώς θα ζήσει. Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την πίστη, το πρόσωπο, την τιμή και την αγάπη για τον Θεό και για τον πλησίον μας », κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίκιος.

Στο τέλος της Θείας λειτουργίας ο Μητροπολίτης Ιωαννίκιος ευλόγησε και έκοψε τον άρτο για την εορτή του ναού, τον οποίο ετοίμασαν οι αδελφοί της Μονής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων