13/05/2020 13/05/2020 Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Σερβίας εκφράζει τη συμπαράστασή της στον Πανιερώτατο Επίσκοπο Βουδίμλιε και Νίκσιτς και στους άλλους επτά ιερείς, που κρατούνται, καταδικάζοντας τη δίωξη τους. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καταδικάζει έντονα την τελευταία δίωξη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας...
13 Μαΐου, 2020 - 22:12
Τελευταία ενημέρωση: 13/05/2020 - 22:15

«Με πρόσχημα την πανδημία στοχοποιούν την εκκλησία»

Διαδώστε:
«Με πρόσχημα την πανδημία στοχοποιούν την εκκλησία»

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Σερβίας εκφράζει τη συμπαράστασή της στον Πανιερώτατο Επίσκοπο Βουδίμλιε και Νίκσιτς και στους άλλους επτά ιερείς, που κρατούνται, καταδικάζοντας τη δίωξη τους.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καταδικάζει έντονα την τελευταία δίωξη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο και τη χθεσινοβραδινή σύλληψη του Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς Ιωννικίου και άλλων επτά ιερέων από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, η οποία με το ψευδές πρόσχημα της μάχης ενάντια στον κορωνοϊό, χρησιμοποιούν την ευκαιρία να πολεμήσουν τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και τους πιστούς της.

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων καλεί τις Αρχές του Μαυροβουνίου να σταματήσουν τη δίωξη της Εκκλησίας και να αρχίσουν επιτέλους να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους κανόνες του πολιτισμού, σύμφωνα με τους οποίους η ελεύθερη ομολογία πίστης είναι ένα από τα πιο σημαντικά δικαιώματα κάθε ατόμου.

Ταυτόχρονα, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στο Μαυροβούνιο και ελπίζει ότι ο σερβικός λαός, όπως και πριν, θα ενεργήσει ειρηνικά και δεν θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κυβέρνησης, η οποία προφανώς θέλει μια σύγκρουση για να κατηγορήσει τη Σερβία, την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους πιστούς της.

Είναι σαφές σε όποιον είναι λογικός ότι η ηρεμία και η σύνεση πρέπει να διατηρηθούν σε αυτές τις στιγμές, και, πάνω απ ‘όλα, πρέπει να προσευχηθούμε στον Θεό η ειρήνη να βασιλεύει στο Μαυροβούνιο και ότι ο αθώος Επίσκοπος Ιωαννίκιος και οι ιερείς του θα απελευθερωθούν αμέσως από την κράτηση.

Η επικοινωνία του Πατριάρχη Ειρηναίου με τον Σέρβο Πρόεδρο 

Το πρωί ο Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς  αναφορικά με την κατάσταση στο Μαυροβούνιο μετά και τη σύλληψη και κράτηση του Επισκόπου Νίκσιτς και άλλων 7 ιερέων

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για τη σύλληψη του Επισκόπου Ιωαννίκιου και άλλων Ιερέων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο και εκφράζουν την ελπίδα ότι ο λαός θα ενεργήσει ειρηνικά και ήρεμα σε αυτές τις στιγμές που κανένα λογικό άτομο δεν θέλει αναταραχές και συγκρούσεις» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξεδόθη μετά την επικοινωνία.

Ο Πατριάρχης Σερβίας υπενθύμισε ότι το αποκορύφωμα της εχθρικής στάσης του κράτους του Μαυροβουνίου απέναντι στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ξεκίνησε με την υιοθέτηση του αμφιλεγόμενου Νόμου για την Ελευθερία της Θρησκείας, αδιαφορώντας για τα αιτήματα της Εκκλησίας για ίση αντιμετώπιση σε σχέση με όλες τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες.

«Το γεγονός ότι ο νόμος υιοθετήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους παρά τις αντιδράσεις τα λαού, κι ότι ο Επίσκοπος και οι Ιερείς συλλαμβάνονται και κρατούνται, είναι απλώς απόδειξη ότι το κράτος του Μαυροβουνίου διώκει τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Σέρβος Πρόεδρος Πρόεδρος παρείχε πλήρη υποστήριξη στον Πατριάρχη και τους Επισκόπους της Σερβικής Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, στις προσπάθειές τους να επιλύσουν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέσω του διαλόγου, με ειρηνικό τρόπο. Εκφράζει τέλος την ελπίδα ότι οι συλληφθέντες Ιερείς  θα απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Το ποίμνιο συμπαρίσταται στους διωκόμενους κληρικούς

«Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων κληρικών»

Υπό κράτηση ο Επίσκοπος Νίκσιτς κι άλλοι 7 Ιερείς

«Η τρομοκρατία έναντι της Εκκλησίας δεν είναι λύση»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων