11/06/2023 11/06/2023 Κατά την τρίτη ημέρα επίσκεψής του στην Αυστρία, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος επισκέφθηκε το Λιντς, μίας από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Προς τιμήν της άφιξής του, τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Όστρογκ. Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος τόνισε ότι ο λαός του Αγίου Σάββα έχει ως προτεραιότητα την πίστη στον...
11 Ιουνίου, 2023 - 9:13
Τελευταία ενημέρωση: 11/06/2023 - 9:31

Μήνυμα προς τους Σέρβους της διασποράς από τον Πατριάρχη Πορφύριο – Επίσκεψη στο Λιντς

Διαδώστε:
Μήνυμα προς τους Σέρβους της διασποράς από τον Πατριάρχη Πορφύριο – Επίσκεψη στο Λιντς

Κατά την τρίτη ημέρα επίσκεψής του στην Αυστρία, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος επισκέφθηκε το Λιντς, μίας από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Προς τιμήν της άφιξής του, τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Όστρογκ. Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος τόνισε ότι ο λαός του Αγίου Σάββα έχει ως προτεραιότητα την πίστη στον Θεό, ενώ έστειλε και ηχηρό μήνυμα προς τους Σέρβους της διασποράς.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Στον κατάμεστο Ναό ο Μακαριώτατος εξέφρασε την χαρά που πολλοί νέοι ήταν ανάμεσα στους συγκεντρωμένους πιστούς. «Ο άνθρωπος δεν έχει μόνο σωματικές “εξωτερικές” ανάγκες. Ο άνθρωπος είναι ένα πνευματικό ον με “εσωτερικές” ανάγκες. Ανάγκες του μπορούν να εκπληρωθούν αποκλειστικά και μόνο με τη χάρη του Θεού και την αγάπη Του. Παρά τα όσα μπορούν να πραγματοποιηθούν στον τομέα της επιστήμης και της φιλοσοφίας, της τέχνης και της πολιτικής, ομορφιά και χαρά στη ζωή μπορεί να μας δώσουν όσα βασίζονται στην πίστη στον Θεό – στα πνευματικά μας κατορθώματα. ‘Εχει συμβεί, ενώ όλα να οδεύουν όπως μας αρέσει και να πετυχαίνουμε σε κάθε τομέα, εμείς να νιώθουμε ένα κενό και κάτι μέσα μας να λέει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ό,τι πετύχαμε και πετυχαίνουμε ολοκληρώνεται με την προσευχή στον Χριστό», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας και πρόσθεσε:

«Ακόμα και σε εκείνες τις στιγμές, που θα ήταν αναμενόμενο να αποθαρρυνόμαστε, όταν στρεφόμαστε στον Θεό, προσευχόμαστε στον Χριστό, όταν αφήνουμε την πίστη να κατακλύει την καρδιά μας, ανεξάρτητα από τις δοκιμασίες που περνάμε, ο σταυρός που κουβαλάμε γίνεται πιο ελαφρύς, και όλα αποκτούν νόημα».

Μήνυμα προς τους Σέρβους της διασποράς

Απευθυνόμενος στους Σέρβους που ξενιτεύτηκαν, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε: «Αδέρφια και αδελφές, δόξα τω Θεώ, η πίστη σας δείχνει ότι είστε άξια παιδιά του Αγίου Σάββα, πιστά τέκνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είμαστε περήφανοι για εσάς. Σε όλη την ιστορία του ο λαός μας πέρασε πολλές κακουχίες, βάσανα, δοκιμασίες, και έζησε σε χώρες που ήταν ξένοι. Συχνά δεν είχε καν δικό του κράτος. Και οι χώρες άλλαζαν τα σύνορά τους. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί την κύρια ανησυχία μας. Προτεραιότητα του λαου΄μας ήταν και είναι η πίστη στον Θεό. Γι’ αυτό, παρόλο που περάσαμε από τα βάσανα, όχι μόνο επιμείναμε και επιβιώσαμε, αλλά και στις πιο δύσκολες συνθήκες κληροδοτήσαμε πολλά έργα πνευματικού πολιτισμού για τα οποία αφενός είμαστε περήφανοι και αφετέρου πολύς κόσμος τα θαυμάζει. Κτίσαμε και πολλά ιερά, τα οποία επισκέπτονται ακόμη και όσοι δεν ασπάζονται την ορθόδοξη πίστη».

«Για τον λαό μας η πίστη στον Χριστό και η Εκκλησία αποτελούν προτεραιότητα. Ξέρουμε ότι είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί όπως ήμασταν και θα παραμείνουμε μέχρι το τέλος του κόσμου και του αιώνα. Μπορούμε να έχουμε τα πάντα, αλλά αν δεν έχουμε την Ορθόδοξη πίστη, αν δεν έχουμε την Εκκλησία μας, τότε είμαστε απλώς ένα άδειο κέλυφος», συμπλήρωσε.

«Αν και δεν ζείτε στην πατρίδα, μέσω της συμμετοχή σας στην Εκκλησία, η πατρίδα θα είναι πάντα μαζί σας. Όταν προσευχόμαστε σας ένας και συμμετέχουμε στη Θεία Λειτουργία, τότε παύουν να ισχύουν γεωγραφικοί και χωρικοί παράμετροι. Τότε είμαστε στον ίδιο χρόνο και τόπο. Και με αυτούς που ήταν πριν από εμάς και με αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς», τόνισε.

Οι καλοί Σαμαρείτες

«Γεμίζουμε χαρά όταν κοιτάμε αυτόν τον όμορφο ναό, που είναι δώρο της Καθολικής Εκκλησίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, αλλά ταυτόχρονα έγινε με τις προσφορές και τους κόπους και τις προσευχές όλων σας εδώ στην Αυστρία. Είμαστε, επίσης, ευγνώμονες στις πολιτικές δομές της Αυστρίας, αλλά κυρίως στην Καθολική Εκκλησία και το Ίδρυμα Pro Oriente, που δείχνουν απέραντη αγάπη για τον λαό μας όπως οι καλοί Σαμαρείτες», είπε χαρακτηριστικά. (Διαβάστε σχετικά: Ο Πατριάρχης Πορφύριος για τη σημασία του διαλόγου)

Ο λαός του Αγίου Σάββα

«Δεν έχω τίποτε άλλο να σας πω εκτός από το να διατηρήσετε την πίστη σας και να ζήσετε με βάση αυτήν, γιατί ο Κύριος σας έφερε όλους εδώ για να γίνετε απόστολοι, να είστε αυτοί που μαρτυρούν το Ευαγγέλιο του Χριστού με όλο σας το είναι και να είστε εκείνοι που μαρτυρούν ότι είστε ο λαός του Αγίου Σάββα, της Ιεράς Μονής Βισόκι Ντέτσανι, της Ιεράς Μονής Στουντένιτσα, της Σταυροπηγιακής Μονής στο Πέτς, της Ιεράς Μονής Žiča, του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας του Ljeviš, του μοναστηριού Morača, πολλών ιερά τόπων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, του μοναστηριού Ozren, των μοναστηρίων rka και Krupa», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Είστε τα τέκνα εκείνων που, όταν διώχθηκαν και όταν εγκατέλειψαν το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, ήρθαν στα βόρεια. Ήρθαν στην Αυστροουγγαρία, ήρθαν στον Άγιο Ανδρέα, και εκεί έχτισαν υπέροχους ναούς σε μια μικρή περιοχή, που μέχρι σήμερα μαρτυρούν ότι ο σερβικός λαός είναι ο λαός του Χριστού, και ότι ο σερβικός λαός έχει πάνω απ’ όλα ανάγκη να υπηρετήσει τον Κύριο, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες».

Οι πνευματικές νουθεσίες του Πατριάρχη Σερβίας

Στο τέλος της ομιλιας του ο Μακαριώτατος έδωσε πνευματικές νουθεσίες:

«Κρατήστε την πίστη σας, εκτιμήστε τις οικογένειές σας, δείξτε κατανόηση και αγάπη μεταξύ σας. Και αν γίνονται παρεξηγήσεις, να ξέρετε ότι σημασία έχει η συγχώρεση και η μετάνοια. Φροντίστε τα παιδιά σας. Να τους μεταδώσετε πρώτα απ’ όλα την Ορθόδοξη πίστη και μόνο μετά να τους διδάξετε ικανότητες και δεξιότητες που θα τα καθοδηγήσουν στη ζωή. Να προστατεύετε τις οικογένειές σας με βάση τις χριστιανικές αξίες, χωρίς να επιβάλλετε σε κανέναν αυτό που σας ανήκει, μην κρίνετε κανέναν, μην καταδικάζετε κανέναν. Να είστε η κοινότητα του Χριστού, η Εκκλησία του Χριστού, η Ορθόδοξη Εκκλησία που είναι η μητέρα όλων μας», τόνισε.

«Είθε ο Κύριος να σας ευλογεί όλους και να ξέρετε ότι στα μέρη όπου βρισκόμαστε, σας κουβαλάμε στις καρδιές μας και προσευχόμαστε ειλικρινά στον Θεό για εσάς, με όλο μας το είναι, γνωρίζοντας ότι κάνετε το ίδιο για εμάς», κατέληξε.

 

       

Διαβάστε ακόμη:

Ο Πατριάρχης Σερβίας στο Κοινοβούλιο της Βιέννης – Έθεσε το ζήτημα των δικαιωμάτων των Ορθόδοξων Σέρβων στην Αυστρία

Στη Βιέννη ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος

Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Πατριάρχη Σερβίας στο μνημείο των Αγίων Σέρβων Νεομαρτύρων στο Μαουτχάουζεν

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από spc.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων