31/03/2023 31/03/2023 Για στοχοποίηση της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας κάνει λόγο η Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας με αφορμή την επικείμενη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των Προεδρικών εκλογών στις 2 Απριλίου. Μάλιστα κάνει έκκληση όλοι οι πιστοί να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Η πρόεδρος της Βουλής Ντανιέλα Ντούροβιτς είχε...
31 Μαρτίου, 2023 - 10:40
Τελευταία ενημέρωση: 31/03/2023 - 10:23

Μητρόπολη Μαυροβουνίου για Προεδρικές εκλογές: Στοχοποιείται η Ορθόδοξη Εκκλησία – Φόβος για διχασμό

Διαδώστε:
Μητρόπολη Μαυροβουνίου για Προεδρικές εκλογές: Στοχοποιείται η Ορθόδοξη Εκκλησία – Φόβος για διχασμό

Για στοχοποίηση της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας κάνει λόγο η Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας με αφορμή την επικείμενη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των Προεδρικών εκλογών στις 2 Απριλίου. Μάλιστα κάνει έκκληση όλοι οι πιστοί να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η πρόεδρος της Βουλής Ντανιέλα Ντούροβιτς είχε ανακοινώσει την διεξαγωγή των Προεδρικών εκλογών του Μαυροβουνίου στις 19 Μαρτίου, και του δεύτερου γύρου στις 2 Απριλίου.

Πρόκειται για μια κρίσιμη εκλογική περίοδο εξαιτίας του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της χώρας Μίλο Τζουκάνοβιτς αρνήθηκε να επικυρώσει την επιλογή του εντολοδόχου Πρωθυπουργού Μίοντραγκ Λέκιτς μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης μειοψηφίας του Ντρίταν Αμπάζοβιτς τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το νέο δελτίο Τύπου της Ιεράς Μητρόπολης Μαυροβουνίου, «οι Προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο, εκτός από πολυάριθμα πολιτικά θέματα, δείχνουν μια ανοιχτή αντιεκκλησιαστική εκστρατεία από τον υποψήφιο που είναι και νυν Πρόεδρος της χώρας. Οι ομιλίες των υποστηρικτών του εξακολουθούν να στοχοποιούν την εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία σαν να είναι εχθρός του κράτους, και οι ιερές Ακολουθίες παρουσιάζονται σαν να είναι μία “ξεπερασμένη πρακτική”. Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα του κράτους και τα καθιερωμένα καλά έθιμα της κοινωνίας των πολιτών».

«Τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια του Θεού, πολλά άλλαξαν προς το καλύτερο στη σχέση της Εκκλησίας με το κράτος του Μαυροβουνίου. Ωστόσο, η απολίτιστη πολιτική ρητορική προκαλεί αναταραχή και ανησυχία στους κληρικούς και στους πιστούς, διότι η φιλονικία αυτού που προβαίνει σε μία τέτοια ρητορική μπορεί να επαναφέρει διχασμούς και μακροχρόνια κρίση στην κοινωνία του Μαυροβουνίου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια τέτοια πολιτική έχει ήδη ξεπεραστεί, την οποία οι πολίτες θα επιβεβαιώσουν στις προσεχείς εκλογές», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε την πρόσφατη έκκλησή μας προς τους πιστούς και άλλους ανθρώπους καλής θέλησης να πάνε στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών, να ασκήσουν το δικαίωμά τους και να ανταποκριθούν στην υποχρέωση που ορίζει το Σύνταγμα και τις αρχές μιας Δημοκρατικής κοινωνίας, διατηρώντας τις αρχές του διαχωρισμού και αλληλοσεβασμού Κράτους και Εκκλησίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στις αρχές του Μαρτίου, η Ιερά Μητρόπολη είχε αναφέρει: «Η συμμετοχή στις εκλογές είναι σύμφωνα με το κάλεσμα του Κυρίου για αγάπη και φροντίδα προς το πλησίον. Έχουμε την ευκαιρία να συνεισφέρουμε δημοκρατικά και νόμιμα στη συνολική ανάπτυξη της κοινωνίας του Μαυροβουνίου, σε μια περίοδο αστάθειας, καταστολής, διατάραξης της ειρήνης και της συνταγματικής τάξης, βαθιάς πνευματικής και πολιτικής κρίσης”, όπως επισημαίνεται.

Διαπιστώνουμε με λύπη και ανησυχία ότι οι πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα έως το 2020 και ευθύνονται περισσότερο για την προαναφερθείσα κρίση, εξακολουθούν να μην εγκαταλείπουν την αντιεκκλησιαστική ρητορική τους, συκοφαντώντας την Εκκλησία και προσπαθώντας να διχάσουν τον λαό. Τονίζουμε ότι στην επικείμενη πολιτική διαδικασία, κανένας από αυτούς τους παράγοντες, μεμονωμένα ή ως κόμμα, δεν θα έχει την υποστήριξη της Εκκλησίας».

Σημειώνεται ότι εδώ και τρεις δεκαετίες, είτε ως Πρόεδρος είτε ως Πρωθυπουργός της χώρας, ο Μίλο Τζουκάνοβιτς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής στο Μαυροβούνιο, το οποίο είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιο προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο 61 ετών Μίλο Τζουκάνοβιτς ο οποίος είναι πρώην στενός φίλος του ισχυρού Σέρβου πολιτικού Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εξασφάλισε τον χωρισμό της χώρας του από τη Σερβία το 2006.

Διαβάστε ακόμη:

Μητροπολίτης Μαυροβουνίου: Η Ορθόδοξη πίστη κράτησε ζωντανό τον λαό μας

Μητροπολίτης Μαυροβουνίου: Απαράδεκτο το γαλλογερμανικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας- Κοσσυφοπεδίου

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από mitropolija.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων