13/12/2022 13/12/2022 Σε μία πράξη πνευματικής στήριξης των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου προέβη ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος, ο οποίος βάπτισε το 11ο παιδί της οικογένειας Βούκοβιτς από το χωριό Ζίτκοβατς, κοντά στο Ζβέτσαν. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του ope.gr, η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης έχει επαλειμμένα εκφράσει τις ανησυχίες της για...
13 Δεκεμβρίου, 2022 - 10:33
Τελευταία ενημέρωση: 13/12/2022 - 10:49

Ο Επίσκοπος Ράσκας βάπτισε το 11ο παιδί Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο

Διαδώστε:
Ο Επίσκοπος Ράσκας βάπτισε το 11ο παιδί Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο

Σε μία πράξη πνευματικής στήριξης των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου προέβη ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος, ο οποίος βάπτισε το 11ο παιδί της οικογένειας Βούκοβιτς από το χωριό Ζίτκοβατς, κοντά στο Ζβέτσαν.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του ope.gr, η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης έχει επαλειμμένα εκφράσει τις ανησυχίες της για την εντατικοποίηση των πιέσεων που δέχονται Σέρβοι ορθόδοξοι κάτοικοι περιοχών στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όμως μέσα από τα Μυστήρια της Εκκλησίας οι Σέρβοι κάτοικοι ενισχύσουν το αίσθημα της πίστης για την παραμονή τους στις πατρογονικές εστίες.

Ο Πανιερώτατος βάφτισε το 11ο παιδί με το όνομα Σάββας, παρουσία του ιερέα της ενορίας π. Miloje Peteonijević, της οικογένειας και τους φίλους αυτής.

Η αγάπη της Άννα, που κατάγεται από την πόλη Μιτρόβιτσα, και του Ντάλιμπορ Βούκοβιτς, που κατάγεται από την Ντρένιτσα (κεντρικό Κοσσυφοπέδιο), μεγαλώνει, καθώς για αυτούς τα παιδιά είναι δώρο Θεού και το κέντρο του κόσμου τους. Οι υποχρεώσεις δεν τους φοβίζουν καθώς είναι μαθημένοι στο να τις ξεπερνούν.

Οι δύο γονείς ζούσαν επί χρόνια ως ένοικοι στην Μιτρόβιτσα. Ωστόσο, το Γραφείο για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, σε συνεργασία με την Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης, τους έχτισε ένα σπίτι στην περιοχή Ζίτκοβατς  κοντά στο Ζβέτσαν (δήμος στο Διαμέρισμα της Μιτρόβιτσας της Αυτόνομης Επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίων).

Σύμφωνα με τους ίδιους, είναι καλύτερο να μεγαλώνεις τα παιδιά στο χωριό. «Αυτός ο τρόπος ζωής είναι πολύ πιο ωραίος, όταν τα παιδιά μου μπορούν να παίζουν με τα ζώα», είπε ο Ντάλιμπορ Βούκοβιτς.

Η βράβευση της πολύτεκνης μητέρας

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Άννα Βούκοβιτς τιμήθηκε με το Τάγμα Ηγεμόνισσα Μίλιτσα- Μοναχή Ευγενία. Η Μοναχή Ευγενία (περίπου το 1335 – 11 Νοεμβρίου 1405) ήταν ζωντανό παράδειγμα για τα οχτώ παιδιά της, της ορθής χριστιανικής διαπαιδαγώγησης και μόρφωσης και κάθε θεάρεστης αρετής. Το πώς αυτή καλλιέργησε και παιδαγώγησε τα παιδιά της φαίνεται και από το ότι εκείνους τους δύσκολους καιρούς διατήρησε την χριστιανική της πίστη, αλλά και από το ότι ένα από το παιδιά της ο Στέφανος αναγνωρίστηκε αργότερα άγιος από τη σερβική ορθόδοξη εκκλησία. Από τη φύση της ήταν ευγενής, τίμια και σοφή, και στην ευσέβεια ξεπέρασε το γένος της. Το όνομά της συνδέεται με την ίδρυση πολλών μοναστηριών και εκκλησιών, σύμφωνα με πληροφορίες από τη διδακτορική διατριβή Οι Άγιες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αγιασμός της νέας οικίας της οικογένειας

Ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος, το 2021 τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού στην νέα οικία της οικογένειας. Στο κήρυγμά του υπογράμμισε ότι η Άννα Βούκοβιτς αποτελεί αληθινό παράδειγμα θυσίας και ανιδιοτέλειας: «Ήρθαμε σε ένα ζεστό σπίτι γεμάτο παιδιά, αγάπη, αρμονία, και είναι πραγματικά οι πιο πλούσιοι σε αυτό το χωριό και όχι μόνο. Αυτή η μέρα είναι ξεχωριστή και όλοι μοιραζόμαστε την χαρά τους. Η Άννα είναι παράδειγμα για τις μητέρες που δίνουν τον εαυτό τους στα παιδιά τους και έτσι να υπηρετούν το κράτος».

Από τη μεριά της, η Άννα ευχαρίστησε τον Πανειρώτατο: «Ευχαριστώ για τη βοήθεια στο Γραφείο για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και τον διευθυντή Petar Petković, τον τότε πρόεδρο της προσωρινής αρχής του δήμου Zvečan Ivan Todosijević και άλλους. Είμαστε χαρούμενοι και αυτό φαίνεται μέσα μας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων