10/03/2023 10/03/2023 Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στην Ιερά Μονή Τσέτινιε, όπου φυλάσσεται η Δεξιά Χείρα του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου και Βαπτιστή του Κυρίου, κατά την εορτή της Πρώτης και Δεύτερης Εύρεσης της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου (παλαιό εορτολόγιο). Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι σήμερα,...
10 Μαρτίου, 2023 - 8:50
Τελευταία ενημέρωση: 10/03/2023 - 8:54

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου για το μονοπάτι της σωτηρίας

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου για το μονοπάτι της σωτηρίας

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στην Ιερά Μονή Τσέτινιε, όπου φυλάσσεται η Δεξιά Χείρα του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου και Βαπτιστή του Κυρίου, κατά την εορτή της Πρώτης και Δεύτερης Εύρεσης της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου (παλαιό εορτολόγιο).

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι σήμερα, που γιορτάζουμε την Πρώτη και τη Δεύτερη Εύρεση της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου και Βαπτιστή του Κυρίου, προσευχόμαστε ενώπιον της Δεξιάς Χείρας του, που βάφτισε τον Κύριο Ιησού Χριστό στον Ιορδάνη ποταμό.

Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, για πολύ καιρό δεν ήταν γνωστό πού βρισκόταν το ιερό λείψανο, «αλλά η πρόνοια του Θεού φρόντισε να βρεθεί στο Μαυροβούνιο και να μεταφερθεί σε αυτό το Μοναστήρι».

«Ό,τι γνωρίζουμε για τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο είναι θαυμαστά. Ακόμα και μετά τον θάνατό του, ο Άγιος Ιωάννης ήταν Πρόδρομος του Χριστού, και δεν είναι περίεργο που αυτή η εορτή γιορτάζεται κυρίως στην αρχή της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής», είπε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα αμέτρητα θαύματα του Αγίου«Πόσες συνειδήσεις “ανέστησε”, πόσους αμαρτωλούς έκανε να πιστέψουν στον Κύριο! Και αυτά είναι μεγάλα θαύματα. Η ομολογία πίστης ενός αμαρτωλού και η μετατροπή του σε δίκαιο άτομο είναι ένα πολύ μεγάλο θαύμα, επειδή στην Αγία Γραφή η αμαρτία εξισώνεται με τον θάνατο, είναι ο πνευματικός θάνατος πριν από το σωματικό. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να νικήσει αυτό τον πνευματικό θανάτου είναι μέσω της μετάνοιας, της μεταστροφής. Έτσι ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής έκανε αμέτρητα τέτοια θαύματα».

«Πρόδρομος του Κυρίου είναι και αυτός που οδεύει μπροστά για να ετοιμάσει το μονοπάτι της σωτηρίας μέσω της μετάνοιας και της μεταστροφής για να κατευθυνθούμε προς τον Χριστό. Ας εορτάσουμε την αναγέννηση των συνειδήσεων και τη συμφιλίωση με τον Θεό, με τη συνείδησή μας και με τους πλησίον μας. Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ας μας ενισχύσει ακόμα πιο βαθιά την πίστη, την αρετή, την αγάπη, την καλοσύνη μας και ας μας οδηγήσει σε ό,τι είναι πραγματικό αληθινό. Αμήν», κατέληξε.

Η Πρώτη και Δεύτερη Εύρεση της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου και Βαπτιστή του Κυρίου

Όταν αποκεφαλίσθηκε από τον Ηρώδη ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, η τιμία κεφαλή αυτού τοποθετήθηκε μέσα σε αγγείο από όστρακο και κρύφθηκε στην κατοικία του Ηρώδη. Μετά από πολλά χρόνια, ο Άγιος Ιωάννης φανερώθηκε στο όνειρο δύο μοναχών, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει για τα Ιεροσόλυμα με σκοπό να προσκυνήσουν το τάφο του Κυρίου, αγγέλλοντας σε αυτούς που βρίσκεται η τιμία κεφαλή του. Κι εκείνοι, αφού την βρήκαν, την είχαν με τιμές. Από αυτούς την παρέλαβε κάποιος κεραμεύς και την μετέφερε στην πόλη των Εμεσηνών. Όταν όμως πέθανε την κληροδότησε στην αδελφή του. Και από τότε διαδοχικά περιήλθε σε πολλούς, για να καταλήξει στα χέρια κάποιου ιερομονάχου αρειανού που ονομαζόταν Ευστάθιος και εφύλαξε την τιμία κάρα σε σπήλαιο. Από εκεί, μεταφέρθηκε επί Ουάλεντος (364 – 378 μ.Χ.), στο Παντείχιον της Βιθυνίας μέχρι που ο Θεοδόσιος ο Μέγας (379 – 395 μ.Χ.) ανεκόμισε αυτή στο Έβδομο της Κωνσταντινουπόλεως, όπου ανέγειρε μέγα και περικαλλέστατο ναό.

Βεβαίως, περί της ευρέσεως της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου υπάρχουν και άλλες αντιφατικές παραδόσεις. Κατ’ άλλη εκδοχή η τιμία κάρα βρέθηκε στην Έμεσα το 458 μ.Χ., επί βασιλείας Λέοντος Α΄ (457 – 474 μ.Χ.), ενώ άλλοι δέχονται ότι αυτή βρέθηκε το 760 μ.Χ. και μεταφέρθηκε στο ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Έμεσα. Από εκεί μετακομίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, επί βασιλείας Μιχαήλ Γ΄ (842 – 867 μ.Χ.) και πατριαρχίας Ιγνατίου.

Περί των ιερών λειψάνων του Τιμίου Προδρόμου βρίσκουμε ειδήσεις και σε διαφόρους χρονογράφους. Ο Ζωναράς αναφέρει ότι το 968 μ.Χ. ο Νικηφόρος Φωκάς βρήκε στην Έδεσσα της Μεσοποταμίας «βόστρυχον τοῦ Βαπτιστοῦ Ἰωάννου αἵματι περφυμένον», που μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη. Πέντε δε χρόνια νωρίτερα κόμισε στην Κωνσταντινούπολη από τη Βέροια της Συρίας, περί τον Απρίλιο του 963 μ.Χ., μέρος του ιματίου του Τιμίου Προδρόμου. Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία ο Νικηφόρος Φωκάς βρήκε στην Κρήτη «τὸ ἔνδυμα τοῦ Προφήτου ἐκ τριχῶν καμήλου τυγχάνον καὶ περὶ τὸν τράχηλον ἠμαγμένον».

Με πληροφορίες από mitropolija, Ορθόδοξος Συναξαριστής.

Φωτογραφία: Željko Drašković

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων