20/05/2020 20/05/2020 Η ολοκλήρωση των εργασιών στον Άγιο Σάββα Βελιγραδίου, μια από τις μεγαλύτερες Ορθόδοξες εκκλησίες στον κόσμο, η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε το 1894, έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2020. Στην τελετή ολοκλήρωσης των εργασιών του ναού, που θα εγκαινιαστεί εκ νέου, σύμφωνα με πληροφορίες της σέρβικης εφημερίδας «Вечерне новости», θα παραστεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο...
20 Μαΐου, 2020 - 20:41
Τελευταία ενημέρωση: 20/05/2020 - 20:30

Ο Πούτιν θα παραστεί στα εγκαίνια του Άγιου Σάββα στο Βελιγράδι

Διαδώστε:
Ο Πούτιν θα παραστεί στα εγκαίνια του Άγιου Σάββα στο Βελιγράδι

Η ολοκλήρωση των εργασιών στον Άγιο Σάββα Βελιγραδίου, μια από τις μεγαλύτερες Ορθόδοξες εκκλησίες στον κόσμο, η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε το 1894, έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2020.

Στην τελετή ολοκλήρωσης των εργασιών του ναού, που θα εγκαινιαστεί εκ νέου, σύμφωνα με πληροφορίες της σέρβικης εφημερίδας «Вечерне новости», θα παραστεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος απεδέχθη την πρόσκληση του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάντρ Βούτσιτς, και αναμένεται να φτάσει στην σερβική πρωτεύουσα τον Οκτώβριο.

Η πληροφορία γνωστοποιήθηκε μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο άντρες.

Ο Σέρβος ηγέτης είχε προσκαλέσει τον Ρώσο πρόεδρο στην τελετή τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά την επίσκεψή του στο Σότσι.

Σημειώνεται ότι μια αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σχεδιάζει, επίσης, να συμμετάσχει στην τελετή με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των κατασκευαστικών εργασιών στην εκκλησία του Αγίου Σάββα.

Ο ιερός ναός του Αγίου Σάββα θεωρείται σύμβολο πνευματικής ενότητας και ιστορικών δεσμών μεταξύ του σέρβικου και του ρωσικού λαού. Γι’ αυτόν τον λόγο, το ρωσικό κράτος χρηματοδότησε την κατασκευή ενός μοναδικού θόλου από γυαλί και πέτρα με έκταση 1.248 τετραγωνικών μέτρων – ενός, δηλαδή εκ των μεγαλυτέρων θόλων με μωσαϊκό σε ορθόδοξη εκκλησία.

Τον Ιανουάριο του 2019, ο Πρόεδρος της Ρωσίας μαζί με τον Αλέξανδρο Βούτσιτς και τον Σέρβο Πατριάρχη Ειρηναίο επισκέφθηκαν την εκκλησία, όπου τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τοποθέτησαν συμβολικά τρία ψηφιδωτά στοιχεία γύρω από το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, υπογράφοντας με αυτόν τον τρόπο το μωσαϊκό.

Ο Άγιος Σάββας υπήρξε ο ιδρυτής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο ναός του είναι χτισμένος στο οροπέδιο Vračar, στο σημείο όπου οι Οθωμανοί έκαψαν τα λείψανα του Αγίου. Λόγω της θέσης του ο ναός του Αγίου Σάββα κυριαρχεί στον ορίζοντα του Βελιγραδίου και αποτελεί το πιο μνημειώδες κτίριο της πόλης.

Η κατασκευή του αποφασίστηκε το 1894, όμως οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και ο Α’ Παγκόσμιος δεν επέτρεψαν να ξεκινήσει πριν το 1935.  Δυστυχώς και ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος διέκοψε τις κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες ξανάρχισαν πολύ αργότερα, τον Μάιο του 1986. Το 2004, πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του  ακόμα μη ολοκληρωμένου ναού, οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Επικοινωνία Πούτιν – Βούτσιτς για το Μαυροβούνιο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων