20/11/2023 20/11/2023 Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την κοίμηση του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας κυρού Ειρηναίου. Ήταν 20 Νοεμβρίου 2020 όταν ο επί δέκα χρόνια Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας παρέδιδε το πνεύμα του στον Κύριο. Με αφορμή την ημέρα ο διάδοχός του στον θρόνο του Αγίου Σάββα, Πατριάρχης των Σέρβων κ.κ. Πορφύριος, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής...
20 Νοεμβρίου, 2023 - 13:04
Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2023 - 15:37

Ο Σερβίας Πορφύριος για τα τρία έτη από την κοίμηση του προκατόχου του Πατριάρχη Ειρηναίου

Διαδώστε:
Ο Σερβίας Πορφύριος για τα τρία έτη από την κοίμηση του προκατόχου του Πατριάρχη Ειρηναίου

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την κοίμηση του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας κυρού Ειρηναίου. Ήταν 20 Νοεμβρίου 2020 όταν ο επί δέκα χρόνια Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας παρέδιδε το πνεύμα του στον Κύριο.

Με αφορμή την ημέρα ο διάδοχός του στον θρόνο του Αγίου Σάββα, Πατριάρχης των Σέρβων κ.κ. Πορφύριος, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει: “Σήμερα συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που ο Πατριάρχης Ειρηναίος κοιμήθηκε εν Κυρίω. Αιωνία η μνήμη”.

Μια ήσυχη δύναμη

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Σερβία, μια ήσυχη δύναμη, μια σεβάσμια προσωπικότητα. Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος Γκαβρίλοβιτς γεννήθηκε στο χωρίο Βίντοβα κοντά στο Τσάτσακ της Σερβίας το 1930 και βαπτίστηκε με το όνομα Μίροσλαβ. Μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τελείωσε τη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου. Ακολούθως στρατεύτηκε. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας διορίστηκε αναπληρωτής καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Prizren. Πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ως καθηγητής, τον Οκτώβριο του 1959, εκάρη μοναχός με το όνομα Ειρηναίος στο μοναστήρι της Ρακοβίτσα από τον Σέρβο Πατριάρχη Γερμανό. Την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής του ίδιου έτους χειροτονήθηκε ιερομόναχος στην εκκλησία Ružica στο Kalemegdan.

Ενώ υπηρετούσε ως καθηγητής στο Θεολογικό Σεμινάριο του Prizren, ήρθε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα. Το 1969 διορίστηκε διευθυντής της Μοναστηριακής Σχολής στη Μονή Ostrog, από όπου επέστρεψε στο Prizren και διορίστηκε Πρύτανης της σχολής. Το 1974, εξελέγη Επίσκοπος Μοραβίτσα. Ένα χρόνο αργότερα, το 1975, εξελέγη Επίσκοπος Νις, όπου παρέμεινε για 35 χρόνια.

Στην Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στις 22 Ιανουαρίου 2010, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης της Σερβίας.

Εκοιμήθη στις 20 Νοεμβρίου 2020 και η εξόδιος ακολουθία και ταφή του πραγματοποιήθηκαν στις 22 Νοεμβρίου 2020 στον Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.

Δείτε επίσης: Η Εξόδιος Ακολουθία του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου – Η Ορθοδοξία αποχαιρετά μια φωτεινή μορφή γνήσιου χριστιανικού ήθους

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων