22/11/2020 22/11/2020 Η Σερβία αποχαιρέτησε τον Πατριάρχη της κυρό Ειρηναίο, ο οποίος εκοιμήθη την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020 το πρωί στο Βελιγράδι. Στον μεγαλύτερο Ναό των Βαλκανίων, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, (στις 10:00 ώρα Ελλάδος) όπου  προεξήρχε ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος. Ακολούθησε η Εξόδιος Ακολουθία την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...
22 Νοεμβρίου, 2020 - 9:31
Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2020 - 23:06

Η Εξόδιος Ακολουθία του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου – Η Ορθοδοξία αποχαιρετά μια φωτεινή μορφή γνήσιου χριστιανικού ήθους

Διαδώστε:
Η Εξόδιος Ακολουθία του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου – Η Ορθοδοξία αποχαιρετά μια φωτεινή μορφή γνήσιου χριστιανικού ήθους

Η Σερβία αποχαιρέτησε τον Πατριάρχη της κυρό Ειρηναίο, ο οποίος εκοιμήθη την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020 το πρωί στο Βελιγράδι. Στον μεγαλύτερο Ναό των Βαλκανίων, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, (στις 10:00 ώρα Ελλάδος) όπου  προεξήρχε ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος. Ακολούθησε η Εξόδιος Ακολουθία την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομος, τοποτηρητής του Πατριαρχείου Σερβίας, παρουσία πολλών Επισκόπων και Ιερέων του Πατριαρχείου Σερβίας αλλά και προσκεκλημένων από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Μετά την Εξόδιο Ακολουθία και τους επικήδειους λόγους, για τον Πατριάρχη ακολούθησε η ταφή του σκηνώματός του στην κρύπτη του Ναού του Αγίου Σάββα.

Παρακολουθήστε την Εξόδιο Ακολουθία του Πατριάρχου Σερβίας:

 

Επικήδειος Λόγος του Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσοστόμου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας και Τοποτηρητής του Πατριαρχείου Σερβίας κ. Χρυσόστομος σημείωσε κατά τον Επικήδειο: «Ο πατριάρχης κατέθεσε την αγάπη και την καλοσύνη του στον Θεό» και συνέχισε τονίζοντας «Αποδείχθηκε άξιος για τον σπουδαίο δάσκαλό του και τον προκάτοχό του, τον Πατριάρχη Παύλο, και αυτό δεν ήταν εύκολο. Γι ‘αυτό είμαστε περήφανοι γι’ αυτόν».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Η Εκκλησία πρέπει να είναι πάνω απ’ όλες τις αδυναμίες και τα μειονεκτήματά μας. Ο πατριάρχης απέδειξε ότι είναι ένας ακλόνητος μαχητής για τη διατήρηση της αξιοπρέπειας της Εκκλησίας. Είναι μια μεγάλη απώλεια για τους ανθρώπους μας και την Εκκλησία. Παρά αυτόν τον μεγάλο πειρασμό, δεν χάνουμε το θάρρος. Γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι ο Πατριάρχης και ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος είναι μαζί μας, θα μας παρακολουθούν, θα είναι πάντα μαζί μας», δήλωσε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ – Ε.Κουστουρίτσα: «Ήρεμος και όρθιος ο Πατριάρχης μας πέρασε τις πύλες τ’ ουρανού»

 

Επικήδειος Λόγος του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλλαρίων

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων στην Εξόδιο Ακολουθία του Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου, στην οποία παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας μίλησε εκ μέρους του Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου και εξέφρασε για άλλη μια φορά τα συλλυπητήρια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης ανέφερε: «Ο Θεός έδωσε στην Εκκλησία του Αγίου Σάββα έναν σοφό Πατριάρχη. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος ήταν γεμάτος με αληθινή χριστιανική αγάπη για τους ανθρώπους και πάντα προσπαθούσε να είναι κοντά στο λαό του» και συνέχισε τονίζοντας «μοιράστηκε τα δεινά με όλους εκείνους των οποίων η ζωή διακόπηκε από την φοβερή επιδημία μέχρι την τελευταία ώρα της ζωής του. Ενώ στη συνέχεια είπε: «Ο Πατριάρχης Ειρηναίος έκανε πολλά για να διατηρήσει την ενότητα της Ορθοδοξίας και της Κανονικής τάξης στην Ορθόδοξη Εκκλησίας».

«Η ολοκλήρωση των εσωτερικών εργασιών στο Ναό του Αγίου Σάββα στο Βρακάρ θα σημειωθεί στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της πατριαρχικής του υπηρεσίας», δήλωσε ο Μητροπολίτης του Βόλοκολαμσκ καταλήγοντας την ομιλία του.

 

 

ΔΕΙΤΕ – Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: «Αντίο»

 

Επικήδειος Λόγος του Μίρολαντ Ντόντικ

O κ. Μίρολαντ Ντόντικ μέλος και πρ. πρόεδρος στην Προεδρία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης μίλησε για τον Πατριάρχη Σερβίας κυρό Ειρηναίο, τονίζοντας «Ο πατριάρχης διέγραψε όλα τα σύνορα μεταξύ μας» ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Ο Πατριάρχης Ειρηναίος ήταν ο Ποιμένας όλων μας. Ήταν ένας σεμνός άνθρωπος, με ευγενή λόγο και ισχυρή πίστη. Η ήπια φύση του ήταν σαν προσωπίδα που από πίσω έκρυβε έναν άνθρωπο που δεν υποχώρησε ποτέ».

 

 

Επικήδειος Λόγος του Προέδρου της Σερβίας

Στην ομιλία του στην Εξόδιο Ακολουθία του Πατριάρχη Ειρηναίου ο Πρόεδρος της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι ο Πατριάρχης «έκλεισε τα μάτια του με τον τρόπο που έζησε, ειρηνικά με τον εαυτό του, τον Θεό, την Εκκλησία και τους ανθρώπους». Ενώ υποστήριξε ότι «η αγάπη ήταν η βάση όλης της πίστης του».

Ο κ. Βούτσιτς εξήγησε ότι ο Πατριάρχης «Ήξερε πολύ καλά ότι η πίστη και η ελπίδα είναι αδύνατα χωρίς την αγάπη» ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατασκευή του Ναού του Αγίου Σάββα και την επιθυμία του Σέρβου Πατριάρχη «να μην καταστρέψουμε ποτέ τον Ναό του, το όνειρό του» ενώ κατέληξε την ομιλία του τονίζοντας ότι ήταν υπεύθυνος για την ενότητα των Σέρβων στη Σερβία και τη Δημοκρατία Σέρπσκα. Και σημείωσε «Η μεγαλύτερη ανησυχία του ήταν το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και ενήργησε ορθολογικά και με σύνεση, ώστε να μην αναγνωρίσουμε ποτέ ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο. Πίστευε στην αυξανόμενη δύναμη του σερβικού κράτους, πίστευε ότι ήταν δυνατή μια δίκαιη λύση τόσο για το Κοσσυφοπέδιο όσο και για τη Μετόχια» σημείωσε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Βούτσιτς.

 

 

Επικήδειος Λόγος του Πανιερώτατου Επισκόπου Μπάτσκας κ. Ειρηναίου

«O μακαριστός Πατριάρχης κυρός Ειρηναίος αγαπήθηκε από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, καθώς όλοι κατάλαβαν αυτή την καλοσύνη του Ευαγγελίου, που «ακτινοβολούσε» η προσωπικότητά του», είπε στη σύντομη ομιλία του για τον μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος.

«Εκείνος ήταν σε θέση όχι μόνο να διατηρεί την ψυχραιμία του, αλλά και να απαντά με καλές πράξεις σε εκείνους που τον αδικούσαν. Ήταν ειλικρινής, καλός και ανοιχτός σε κάθε διάλογο, υποδηλώνοντας ότι η ηρεμία του και το γεγονός ότι ήταν μαλακός με τους ανθρώπους ήταν η δύναμή του, ενώ η ταπεινοφροσύνη και αυτοσυγκράτησή του ήταν τελικά η σοφία του.

Είμαστε στις μέρες εκείνες που ο κόσμος μιλά, φωνάζει, γράφει για την ειρήνη ίσως περισσότερο από ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας, και όμως, στις μέρες μας, ούτε καν εξωτερικά, δεν υπάρχει απουσία πολέμου, ασθενείας, και πνευματική ειρήνη, συμπεριλαμβανομένων και των ορθοδόξων χριστιανών.

Ο λόγος για αυτή την απόσταση από την ειρήνη έγκειται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι ξεχνούν τη βασική αλήθεια – ότι η ειρήνη μεταξύ μας είναι αδύνατη από εμάς μόνον, χωρίς, δηλαδή, την ίδια την πηγή της ειρήνης, τον ίδιο τον Θεό».

Καταλήγοντας, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Μπάτσκας είπε ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος εκτέθηκε ορισμένες φορές σε άδικες κρίσεις – ορισμένοι δήλωσαν ότι δεν ήταν αρκετά σύγχρονος, άλλοι ότι ήταν άκαμπτος, ότι έδειξε δυσανεξία, που αποδίδεται στην εκκλησία και επίσης ότι ήταν πολύ επιεικής και έτοιμος να συμβιβαστεί.

«Τίποτα από αυτά δεν ισχύει, επειδή ο Πατριάρχης, όπως υπονοούσε το όνομά του, ήταν ένας άνθρωπος ειρήνης και ειρηνιστής και ειρηνοποιός, ακόμη και μεταξύ ανθρώπων, χριστιανών και εθνών».

Επικεφαλής της Πρεσβείας του Πατριαρχείου της Μόσχας στην κηδεία του Σέρβου Πατριάρχη  ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας ο οποίος έφτασε στο Βελιγράδι το Σάββατο το βράδυ και προσκύνησε το σκήνωμα του Πατριάρχη Ειρηναίου. Τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λουμπλιάνας κ. Πορφύριος και ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Νύσσης κ. Αρσένιος ενώ πριν προσκυνήσει το σκήνωμα ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας συναντήθηκε με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Σερβίας και τον πρόεδρο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομο. 

Στο Βελιγράδι βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ και η αντιπροσωπεία της Ιεράς Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας και της Επισκοπής Βουδίμλιε και Νίκσιτς την οποία εκπροσωπούν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διοκλείας κ. Μεθόδιος αφού ο Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς και τοποτηρητής της Μητροπόλεως Μαυροβουνίου είναι σε καραντίναλό λόγω κορωνοϊού. Στην αντιπροσωπεία είναι και ο Σχολάρχης της Ιερατικής Σχολής του Αγίου Πέτρου εν Τσετίνιγιε πρωτοπρ. Γκόγικο Πέρονιτς ο οποίος μαζί με τον Επίσκοπο Διοκλείας συλλειτούργησαν κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα.

Μεγάλο Κεφάλαιο για την Σερβία ο μακαριστός Πατριάρχης

«Ο μακαριστός ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Σερβία, μια ήσυχη δύναμη, μια σεβαστή προσωπικότητα. Συνδεόταν με πολλούς Έλληνες Ιερείς και ήταν υπέρμαχος του Κοσόβου. Θεωρούσε ότι το Κόσοβο ήταν η καρδιά της Σερβίας και ότι έπρεπε να παραμείνει στη Σερβία, διότι όπως έλεγε πάντα ο ίδιος, εκεί ήταν το πατριαρχείο και τα σπουδαίοτερα μοναστήρια. Ήταν υπέρ της ειρηνικής συμφιλίωσης Σέρβων και Αλβανών. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου αλλά και της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε στην περιοχή και με αφορμή τα γεγονότα της Κροατίας (επιχείρηση καταιγίδα-τερματισμός πολέμου- Αύγουστος του 1995) και μετά τη λήξη και του πολέμου του Κοσόβου, (1998-1999) προσπάθησε να κρατήσει ισοροπίες και να ενισχύσει πνευματικά το ποίμνιο. Ως Μητροπολίτης Νις αλλά και ως ο μετέπειτα Πατριάρχης έγραψε αρκετές σελίδες, στην ιστορία του Πατριαρχείου». (απόσπασμα από άρθρο της δημοσιογράφου Μαρίας Γιαχνάκη) βρείτε το άρθρο εδώ.

Η είδηση έφερε θλίψη σε όλη την Ορθοδοξία με τους Προκαθημένους να αποστέλλουν συλλυπητήριες επιστολές στην Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων της Σερβίας για να μετέχουν στο πένθος των Σέρβων Ορθοδόξων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέστειλε συλλυπητήριο Γράμμα προς την Αγιωτάτη Εκκλησία της Σερβίας για την εκδημία του αοιδίμου Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου. «Ο πολιός και σεβάσμιος Πατριάρχης Υμών κεκοίμηται!» αναφέρει με πόνο ψυχής ο Παναγιώτατος.

Την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του αοιδίμου Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε, για την εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου και το Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ι. Καθεδρικό Ναό της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, στην μεγαλώνυμο Κοινότητα Σταυροδρομίου.

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην εκδημία του Μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας, ενός σεβάσμιου Προκαθημένου, όπως είπε, που έχασε την μάχη με τον Κορωνοϊό. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήγησε ότι οι περιορισμοί της πανδημίας τον εμποδίζουν να μεταβεί στην Σερβία για την εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχου Ειρηναίου, όπως είχε πράξει στις εξοδίους Ακολουθίες άλλων Προκαθημένων, και για τον λόγο αυτό ζήτησε από τον Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομο, Τοποτηρητή του Πατριαρχικού Θρόνου της Εκκλησίας της Σερβίας, να εκπροσωπήσει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε στο Πατριαρχείο Σερβίας και ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος. Στην επιστολή φαίνεται η αγάπη, ο θαυμασμός και ο σεβασμός που έτρεφε ο  Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος στο πρόσωπο του Μακαριστού κυρού Ειρηναίου. «Ο Θεός είχε δώσει στην Εκκλησία του αγίου Σάββα έναν σοφό Πατριάρχη, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο έργο της πνευματικής φροντίδας. Γεμάτος ειλικρινή χριστιανική αγάπη για τους ανθρώπους, ο μακαριστός Προκαθήμενος πάντα ήθελε να είναι κοντά με το ποίμνιό του, να παρηγορεί και να έχει επαφή με τον λαό του Θεού, χαιρόταν με εκείνους που χαίρονταν και πενθούσε με εκείνους που πενθούσαν («χαίρειν μετὰ χαιρόντων καὶ κλαίειν μετὰ κλαιόντων» – προς Ρωμαίους 12.15). Και την τελευταία ώρα του ταξιδιού του σε αυτή τη ζωή, ο Πατριάρχης Ειρηναίος μοιράστηκε τη δυστυχία με εκείνους τους πιστούς, των οποίων το ταξίδι διακόπηκε από τη συγκλονιστική επιδημία» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Τα θερμά συλλυπητήρια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, για την εκδημία του Μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου, εκφράζει με επιστολή Του ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄. Μάλιστα, στην επιστολή χαρακτηρίζει τον κυρό Ειρηναίο ως μια σπουδαία πνευματική προσωπικότητα, έναν αξιόλογο εκκλησιαστικό ηγέτη, που άφησε μνήμη λαμπρού εκκλησιαστικού ανδρός.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Ιωάννης εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους για την κοίμηση του Πατριάρχου κυρού Ειρηναίου στο Πατριαρχείο Σερβίας. Ο Μακαριώτατος στο μήνυμά του προς το Πατριαρχείο Σερβίας αναφέρει ότι «Αναγνωρίζαμε στο πρόσωπο του αειμνήστου Πατριάρχου την μεγάλη υποστήριξή του στην Εκκλησία της Αντιοχείας» ενώ τονίζει την υποστήριξη και τα κοινά μεταξύ των δύο Πατριαρχείων στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν.

Συλλυπητήρια για την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας κυρού Ειρηναίου προς την Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Εκκλησίας έστειλε και το Πατριαρχείο Γεωργίας. Στο μήνυμα αναφέρονται τα εξής: «Εκ μέρους της Εκκλησίας της Γεωργίας και εγώ, εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για την κοίμηση του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Πεκίου, Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβικίου Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου. Για 10 χρόνια υπήρχε πνευματικός ηγέτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία διακρίνεται πάντα από το ζήλο της για την πίστη, τα χαρίσματα και τη συμβολή των Προκαθημένων της».

Τα συλλυπητήρια του προς την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Σερβίας για την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου, ο οποίος εκοιμήθη το πρωί της 20ης Νοεμβρίου 2020, εξέφρασε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος. «Η πορεία της ζωής του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας ήταν γεμάτη από προσευχή προς τον Θεό για το ποίμνιο που του είχε ανατεθεί, για το οποίο εργαζόταν συνεχώς, εκπληρώνοντας το εκκλησιαστικό καθήκον και τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας.», αναφέρει, μεταξύ άλλων ,το μήνυμα του Πατριάρχη Βουλγαρίας.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ με μήνυμά του στην Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την κοίμηση του Πατριάρχου Σερβίας Ειρηναίου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του . Στο μήνυμά του αναφέρει «Με βαθιά θλίψη, έμαθα για την κοίμηση του αγαπημένου μας αδελφού στον Κύριο. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ειρηναίος, ο Πατριάρχης της Σερβίας, ήταν ένας σεβάσμιος και γνωστός χαρακτήρας της σύγχρονης Ορθοδοξίας. Μοιραζόμαστε τον πόνο που προκαλούνται από αυτή τη δύσκολη δοκιμασία και προσφέρουμε, εκ μέρους των Ιεραρχών, κληρικών και πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, αδελφικά συλλυπητήρια στα μέλη της Ιεράς Συνόδου και σε ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας. Προσευχόμαστε στον Χριστό, τον Κύριό μας, αυτόν που είναι η Ανάσταση και η Ζωή (πρβλ. Ιωάννης 11:25), για να αναπαύσει με τους δίκαιους την ψυχή του Πατριάρχη Ειρηναίου στο φως, την ειρήνη και την αγάπη της Αγίας Τριάδας».

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απεστάλη προς την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Σερβίας υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί τη εκδημία του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου, το οποίο τονίζει: «Mετά βαθυτάτης θλίψεως επληροφορήθημεν την εις Κύριον εκδημίαν του πεφιλημένου εν Χριστώ αδελφού και συλλειτουργού ημών, αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Πεκίου, Μητροπολίτου Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου, όστις επί δεκαετίαν όλην, ως ικανότατος πηδαλιούχος κατηύθυνε την νοητήν ναύν της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Σερβίας. Συμμετέχοντες ολοψύχως εις το πένθος της αδελφής κατά Σερβίαν Αγιωτάτης του Χριστού Εκκλησίας ευχόμεθα εκ καρδίας, όπως ο της ζωής και του θανάτου κυριεύων Σωτήρ ημών Ιησούς Χριστός τάξη την μακαρίαν αυτού ψυχήν εν σκηναίς δικαίων και συναριθμήση αυτήν μετά Αγίων και Οσίων, αναδείξη δε αντάξιον αυτού διάδοχον».

Συλλυπητήρια Επιστολή απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος προς τον Τοποτηρητή του Πατριαρχείου Σερβίας στο Βελιγράδι, προκειμένου να εκφράσει τη θλίψη του για την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η φωτεινή μορφή του αοιδίμου Πατριάρχου Ειρηναίου ασφαλώς θα εμπνέει πάντοτε και πάντες όσους αναζητούν παραδείγματα γνησίου χριστιανικού ήθους.

 

Συλλυπητήρια απέστειλαν και οι πολιτικοί ηγέτες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με μια ανάρτησή του σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποχαιρέτησε τον Σέρβο Πατριάρχη Ειρηναίο που κοιμήθηκε σήμερα το πρωί στο στρατιωτικό νοσοκομείο στο Βελιγράδι γράφοντας  «Ήταν τιμή μου να σε γνωρίζω. Άνθρωποι σαν εσένα δεν θα μας αφήσουν ποτέ».

«Έλαβα με θλίψη τη είδηση για την κοίμηση της Αυτού Αγιότητας του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος που φύλαγε την Σερβική Εκκλησία σε δύσκολους καιρούς και κράτησε το τιμόνι της σταθερά. Διακρίθηκε από τη σοφία, τη σεμνότητα και την αφοσίωση στον Θεό και τους ανθρώπους. Αιώνια του η μνήμη» έγραψε ο Ζντράβκο Κριβοκάπιτς πολιτικός ηγέτης του Μαυροβουνίου στην ανάρτησή του στο twitter.

O πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου κ. Αλέξα Μπέσιτς στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «Η αποχώρηση ενός ανθρώπου που έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή στο να υπηρετεί τον Θεό, τους ανθρώπους και την ανθρώπινη ιδέα της φιλανθρωπίας είναι μια μεγάλη απώλεια για τους πιστούς και όλους εκείνους που τον σέβονταν. Τα συλλυπητήριά μου στους επισκόπους, τους μοναχούς, τους κληρικούς και τον πιστό λαό μας».

Και η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας εξέφρασε τη θλίψη της για την εκδημία του Πατριάρχη Σερβίας

H συλλυπητήρια Επιστολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκδημία του Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου αναφέρει: «Ο αοίδιμος Προκαθήμενος διακρίθηκε για την πίστη και την αγωνιστικότητα του» . Κάνει λόγο, επίσης, για το ηθικό ανάστημα του κεκοιμημένου, την υψηλή εκκλησιαστική παιδεία και τη γνήσια Ορθόδοξη πνευματικότητά του. Με αυτές τις σκέψεις, απευθύνει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του προς τον σερβικό λαό.

Συλλυπητήρια Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απέστειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας, για την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου. Μεταξύ άλλων, αναφέρει, ότι είχε την ευκαιρία να συναντήσει κατά το παρελθόν τον μακαριστό Πατριάρχη, ο οποίος συνέβαλλε σημαντικά στην ενίσχυση των ιστορικών ελληνοσερβικών σχέσεων και των πνευματικών δεσμών μεταξύ των δύο λαών.

Συλλυπητήριο μήνυμα μέσω Twitter έστειλε στο Πατριαρχείο Σερβίας, αλλά και σε όλους τους πενθούντες Σέρβους, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας κυρού Ειρηναίου. «Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου, σημαντικού πνευματικού ηγέτη για το φίλο λαό της Σερβίας. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας και τους πενθούντες Σέρβους Ορθόδοξους».

Τα θερμά του συλλυπητήρια προς την Κυβέρνηση και την Εκκλησία της Σερβίας για την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου, ο οποίος εκοιμήθη το πρωί της 20ης Νοεμβρίου 2020, εξέφρασε ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι κ. Γεώργιος Διακοφωτάκης.

Διαβάστε ακόμα:

«Ο Θεός έδωσε στην Εκκλησία του Αγίου Σάββα έναν σοφό Πατριάρχη»

Πομπέο: «Εμπνευσμένη η ηγεσία του με πίστη, σοφία και αγάπη»

Συλλυπητήρια ‘Ελλ. Πρέσβη – «Στενοί οι δεσμοί του με την Ελλάδα»

Μ. Ντόντικ: «Ο Πατριάρχης Ειρηναίος ήταν ο Ποιμένας όλων μας»

«Ακλόνητος μαχητής για τη διατήρηση της αξιοπρέπειας της Εκκλησίας»

A. Βούτσιτς: «Η αγάπη ήταν η βάση όλης της πίστης του»

«Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον μακαριστό Πατριάρχη»

Η επιστολή Μητσοτάκη για την εκδημία του Πατριάρχη Σερβίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος συλλυπείται τον λαό της Σερβίας

Μακρόν: «Η Γαλλία πενθεί μαζί με όλους τους Σέρβους»

«Ο Πατριάρχης εκπλήρωσε την αποστολή που του έδωσε ο Θεός στη γη»

Αύριο η Εξόδιος Ακολουθία του Πατριάρχη στον Ναό του Αγίου Σάββα

Πατριάρχης Βουλγαρίας: «Η πορεία της ζωής του ήταν γεμάτη από προσευχή»

Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Βελιγραδίου

Ο Μ. Χαρακόπουλος για τον Πατριάρχη Σερβίας

Η ΟΑΚ εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τον Πατριάρχη Σερβίας

Τζόκοβιτς: «Μέσα σ’ ένα μήνα χάσαμε δυο τόσο σημαντικούς ανθρώπους»

Στον Καθεδρικό Ναό το σκήνωμα του Πατριάρχου Σερβίας

«Εξέφρασε τα βαθιά ορθόδοξα αισθήματα του Σερβικού Λαού»

Η Αρχιεπισκοπή Καναδά «αποχαιρετά» τον Πατριάρχη Σερβίας

«Τον γνωρίζαμε ως μάρτυρα της πληγής μας»

Εκοιμήθη ο Πατριάρχης Σερβίας – Ο Προκαθήμενος που θεωρούσε το Κόσοβο καρδιά της Σερβίας αποζητώντας την ειρηνική συμφιλίωση Σέρβων και Αλβανών

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Ο πολιός και σεβάσμιος Πατριάρχης Υμών κεκοίμηται!»

Μεγάλο κεφάλαιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Πατριάρχης Ειρηναίος

Σέρβος Πρέσβης: «Εξέχων Ιεράρχης που διακόνησε με αφοσίωση»

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: «Ο ορθόδοξος κόσμος θρηνεί»

Συλλυπητήρια Πούτιν σε Βούτσιτς για την κοίμηση του Πατριάρχου Σερβίας

Πατριάρχης Μόσχας: «Χαιρόταν με όσους χαίρονταν και πενθούσε με τους πενθούντες»

ΥΠΕΞ: Βαθιά θλίψη για τον μακ. Πατριάρχη Σερβίας

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Πατριάρχη Γεωργίας για τον μακαριστό Σερβίας

Η Εκκλησία της Ελλάδος συλλυπείται τον σερβικό λαό

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου η Εξόδιος του Πατριάρχη Σερβίας

Γ. Λόης: Ο Πατριάρχης Σερβίας μία χαρισματική προσωπικότητα

Μεγάλο κεφάλαιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Πατριάρχης Ειρηναίος

Συλλυπητήρια Πατριάρχου Αλεξανδρείας για την εκδημία του μακαριστού Σερβίας

Συλλυπητήρια Πατριάρχη Ρουμανίας για την κοίμηση του Πατριάρχη Σερβίας

Τρισάγιο για τον Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι

Τρισάγιο για τον Πατριάρχη στην Ιερατική Σχολή του Τσετίνιγιε

Συλλυπητήριο μήνυμα Προέδρου της Βουλής του Μαυροβουνίου

«Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος που φύλαγε τη Σέρβικη Εκκλησία»

«Ήταν τιμή μου να σε γνωρίζω. Άνθρωποι σαν εσένα δεν θα μας αφήσουν ποτέ»

Πένθιμες καμπάνες στο Μαυροβούνιο για τον Πατριάρχη Σερβίας

Συνέντευξη του Πατριάρχη Σερβίας στη Μητρόπολη Νεαπόλεως

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων