26/05/2023 26/05/2023 Να κλείσουν τα αυτιά τους στις διχαστικές ρητορείες οι οποίες επιθυμούν να θέσουν εκτός της σερβικής κοινωνίας την Εκκλησία κάλεσε τους πιστούς που συγκεντρώθηκαν  χθες στη μεγάλη λιτανευτική πομπή στο Βελιγράδι, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος. Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στην ομιλία του μπροστά από το μνημείο του Αγίου Σάββα στη μεγάλη ευλογία...
26 Μαΐου, 2023 - 12:55
Τελευταία ενημέρωση: 26/05/2023 - 15:19

Πατριάρχης Σερβίας: Η Εκκλησία δεν είναι ένας απλός θεσμός

Διαδώστε:
Πατριάρχης Σερβίας: Η Εκκλησία δεν είναι ένας απλός θεσμός

Να κλείσουν τα αυτιά τους στις διχαστικές ρητορείες οι οποίες επιθυμούν να θέσουν εκτός της σερβικής κοινωνίας την Εκκλησία κάλεσε τους πιστούς που συγκεντρώθηκαν  χθες στη μεγάλη λιτανευτική πομπή στο Βελιγράδι, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος.

Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στην ομιλία του μπροστά από το μνημείο του Αγίου Σάββα στη μεγάλη ευλογία που είχαν φέτος να συμμετέχει στο σπουδαίο αυτό γεγονός για τους σέρβους, που εδώ και 620 χρόνια τηρούν αυτή την παράδοση την ημέρα της Αναλήψεως, να βρίσκεται κοντά τους η λάρνακα του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς.

Η φετινή πομπή πραγματοποιήθηκε στη σκιά των γεγονότων στο Βράτσαρ και το Μλαντένοβατς με τον Πατριάρχη να τελεί επιμνημόσυνη δέηση για τα αθώα θύματα. Στην ομιλία του τόνισε πως όλοι θα πρέπει να αναλογιστούν το βάρος της ευθύνης για αυτό που συνέβη, καθώς όταν μία κοινωνία πάσχει όλοι είναι συνυπεύθυνοι.

Το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Μίλησε ακόμα για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, τα οποία χαρακτήρισε ως ζωτικής  σημασίας όργανα και κάλεσε όλους τους υπευθύνους να μην αδιαφορήσουν για τους εκεί αδελφούς καθώς το Κοσσυφοπέδιο είναι η καρδιά της Σερβίας.

“Χρειαζόμαστε προσευχή, πρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας για να διατηρήσουμε το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχιια ως τμήμα της Σερβίας όπως πριν και τώρα και για πάντα, ώστε να μην συμβεί με κανέναν τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, το Κοσσυφοπέδιο και η Μετόχια να αποξενωθούν. Ας μαζευτούμε λοιπόν! Ας μην ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Χρειαζόμαστε δύναμη”, είπε.

“Η Εκκλησία δεν είναι ένας απλός θεσμός”

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Πατριάρχης Σερβίας υπενθύμισε ότι η Εκκλησία δεν είναι απλώς ένας από τους θεσμούς της χώρας. “Δεν είναι, όπως άκουσα τις προάλλες, ο τρίτος ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς δρόμους στο έθνος μας, ή όπως λένε μεταξύ δύο Σερβιών -νομίζω ότι υπάρχει μόνο μια Σερβία- ή ένας από τα πολλά μονοπάτια, είτε είναι τα καλύτερα. Είναι πάνω από κάθε δρόμο, πάνω από κάθε πλευρά. Η ίδια είναι η Οδός, η Ζωή και η Αλήθεια, γιατί η Εκκλησία είναι ο Χριστός. Τα μαζεύει όλα, τα ενώνει όλα, υπάρχει χώρος για όλα μέσα της και προσεύχεται για όλους”, τόνισε.

Η χθεσινή λιτανεία μετατράπηκε σε ένα μεγάλο κύμα προσευχής για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων καθώς και στήριξης των οικογενειών τους, με τα σερβικά μέσα να αναφέρουν ότι οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τις εκατό χιλιάδες.

Φωτογραφίες: spc.rs

Διαβάστε αναλυτικά: 

Η μεγαλύτερη συνάντηση προσευχής στην ιστορία του Βελιγραδίου (ΦΩΤΟ)

Δείτε επίσης: 

Μνημόσυνο για τα θύματα των επιθέσεων σε σχολεία τέλεσε ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων