12/05/2023 12/05/2023 Παραμονή της εορτής του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ, 11 Μαΐου, τελέστηκε Εσπερινός στην ομώνυμη Ιερά Μονή Όστρογκ, χοροστατούντος του Επισκόπου Ανατολικής Αμερικής κ. Ειρηναίου. Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Μπουένος Άιρες και Νότιας και Κεντρικής Αμερικής κ. Σέργιος, καθώς και κληρικοί. Παρά την καταρρακτώδη βροχή, πλήθος νέων ανθρώπων...
12 Μαΐου, 2023 - 10:00
Τελευταία ενημέρωση: 12/05/2023 - 10:08

Πλήθος νέων προσκύνησαν τον Άγιο Βασίλειο του Όστρογκ παρά την καταρρακτώδη βροχή

Διαδώστε:
Πλήθος νέων προσκύνησαν τον Άγιο Βασίλειο του Όστρογκ παρά την καταρρακτώδη βροχή

Παραμονή της εορτής του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ, 11 Μαΐου, τελέστηκε Εσπερινός στην ομώνυμη Ιερά Μονή Όστρογκ, χοροστατούντος του Επισκόπου Ανατολικής Αμερικής κ. Ειρηναίου. Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Μπουένος Άιρες και Νότιας και Κεντρικής Αμερικής κ. Σέργιος, καθώς και κληρικοί. Παρά την καταρρακτώδη βροχή, πλήθος νέων ανθρώπων προσκύνησαν τα θαυματουργά ιερά λείψανα του Αγίου.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Δεν θυμάμαι να υπήρξε ποτέ άλλοτε τέτοια καταιγίδα, αλλά είναι και δώρο Θεού. Η σημερινή μας συμμετοχή δείχνει την αληθινή, πίστη και αγάπη μας, καθώς καμία αντιξοότητα δεν απέτρεψε  τα παιδιά και τους νέους, και πολλούς ενήλικες, από το να έρθουν να προσκυνήσουν. Εδώ βλέπουμε τον χαρακτήρα του λαού μας, γιατί δύσκολα κανείς θα μπορούσε να διδάξει αυτά τα παιδιά στα σχολεία να κάνουν τέτοια θυσία. Αυτό είναι κάτι που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους. Ο λαός μας είναι πιστός στις αξίες του», είπε στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωαννίκιος.

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Άγιος Βασίλειος του Όστρογκ κάνει θαύματα εδώ και αιώνες: «Και μετά την καύση των λειψάνων του Αγίου Σάββα, ο Θεός έστειλε τον Άγιο Βασίλειο του Όστρογκ ως τον δεύτερο Άγιο Σάββα. Θαύματα ξεχύνονται μέσω των λειψάνων του στο μοναστήρι του Όστρογκ, όπως και θαύματα και θεραπείες γίνονταν μέσα από τα λείψανα του Αγίου Σάββα στη Μιλέσεβα επι αιώνες. Ευχαριστούμε τον Θεό που μας χάρισε έναν τέτοιο Άγιο, παρηγορητή και θαυματουργό».

Υπενθυμίζοντας ότι αμέτρητοι άνθρωποι παρηγορήθηκαν και θεραπεύτηκαν από τα ιερά λείψανα του Αγίου Βασιλείου, ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος υπογράμμισε ότι ο Άγιος Βασίλειος βοηθάει όλους όσοι ζητάνε την μειστεία του, και ότι συχνά συμβαίνει πολλοί από εκείνους που “διαγράφηκαν” από τους γιατρούς, προσκυνώντας τα λείψανά του να θεραπευτούν.

Λίγα λόγια για τον Άγιο Βασίλειο του Όστρογκ

Ο Άγιος Βασίλειος, Επίσκοπος Ζακχόλμσκ, γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς το 1610 μ.Χ. στην περιοχή του Πόποβ της Ερζεγοβίνης. Από αγάπη προς το μοναχικό βίο εγκατέλειψε την πατρική οικία και εισήλθε στη μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Τρέμπινκ, όπου εκάρη μοναχός.

Λόγω της αρετής του εξελέγη Επίσκοπος Ζάκχολμσκ και Σκεντερίας. Ανέλαβε τον Μητροπολιτικό θρόνο στο δεύτερο ήμισυ του 16ου αιώνα, ως διάδοχος του Επισκόπου Παύλου και προκάτοχος του Επισκόπου Νικοδήμου. Ο Άγιος Βασίλειος ήταν ένας πραγματικός ποιμένας για το ποίμνιο του Χριστού και ο Κύριος τον αξίωσε του χαρίσματος της Θαυματουργίας.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

 

   

Διαβάστε ακόμη: Μαυροβούνιο: Πανηγυρική λιτανεία των Ιερών λειψάνων των πνευματικών απογόνων του Αγίου Σάββα

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Με πληροφορίες και φωτγοραφίες από mitropolija (Βέσνα Ντέβιτς, Željko Drašković), manastirostrog

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων