12/05/2022 12/05/2022 Στο Μαυροβούνιο βρίσκεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ο οποίος συλλειτούργησε σήμερα μαζί με τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστη στη Μονή Όστρογκ επί τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ η οποία αυτό το διήμερο πλημύρισε από χιλιάδες πιστούς. Λίγο πριν την απόλυση της...
12 Μαΐου, 2022 - 14:34
Τελευταία ενημέρωση: 12/05/2022 - 14:43

Πρόσκληση του Μητροπολίτη Κερκύρας στον Πατριάρχη Σερβίας να επισκεφθεί το νησί

Διαδώστε:
Πρόσκληση του Μητροπολίτη Κερκύρας στον Πατριάρχη Σερβίας να επισκεφθεί το νησί

Στο Μαυροβούνιο βρίσκεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ο οποίος συλλειτούργησε σήμερα μαζί με τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστη στη Μονή Όστρογκ επί τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ η οποία αυτό το διήμερο πλημύρισε από χιλιάδες πιστούς.

Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε με συγκίνηση στην πρόσκληση που του έγινε να συμμετάσχει στους εορτασμούς, στην προσωπικότητα του τιμώμενου Αγίου, στη σχέση της Κέρκυρας με το Μαυροβούνιο και την Σερβία, στην ευλογία του Αγίου Σπυρίδωνα την οποία κομίζει από το νησί καθώς και στη σχέση του με τον Πατριάρχη κ.κ. Πορφύριο τον οποίο γνωρίζει από παλιά.  Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Κερκύρας προσκάλεσε τον Πατριάρχη Σερβίας να έρθει στην Κέρκυρα προκειμένου να προστεί στην πανήγυρη του Αγίου Σπυρίδωνος καθώς και να λειτουργήσει στα οστά των πατέρων της Σερβίας οι οποίοι είναι ήρωες και αγωνιστές.

Δείτε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου: 

Συγκίνηση από την μεγάλη συμμετοχή ατόμων νεαρής ηλικίας

Ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος εξέφρασε την συγκίνησή του από την λαοθάλασσα που ήρθε να προσκυνήσει: “Μα μεγαλύτερη συγκίνηση και ενθουσιασμό ταυτόχρονα αισθάνομαι από χθες και σήμερα όταν βλέπω αυτήν την λαοθάλασσα, αυτόν τον ευλογημένο λαό του Θεού, νέους κατά την ηλικία που είναι η ελπίδα μας, να προσκυνούν έναν μεγάλο άγιο της πίστης μας και της Ορθοδοξίας μας.”

Ακόμη, έκανε μνεία σε αυτούς που κατά καιρούς διασπείρουν ψεύδη: “Όσο και αν προσπαθούν οι κατά καιρούς εξουσίες του κόσμου να απομακρύνουν τους ανθρώπους από την παρουσία του αναστάντος Κυρίου, αυτοί μοιάζουν σαν εκείνους τους Εβραίους οι οποίοι ήθελαν να χρηματοδοτήσουν την κουστωδία του Πιλάχου και τα πουν ψέματα ότι ο Κύριος εκλάπη και δεν αναστήθηκε”.

Η κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία δοκιμάζεται

Με αφορμή τις δοκιμασίες που πέρασε εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: “Εσείς αγαπητοί μου αδελφοί είστε η απάντηση σε όλους εκείνους οι οποίοι κατεργάζονται στο να κατηγορήσουν την Εκκλησία και τον κυρίως αναστάντα Κύριό μας.

Πέρασε και η εκκλησία σας τα περασμένα χρόνια μεγάλη δοκιμασία. Αλλά η κάθε ορθόδοξη εκκλησία δοκιμάζεται. Η απάντηση του Κυρίου είναι να έχουμε την ελπίδα διότι εκείνος ενίκησε τον κόσμο και πύλαι ἅδου οὐ κατισχύσουσιν την Εκκλησία μας”.

350 έτη από την κοίμηση του Αγίου Βασιλείου

Με αφορμή την εορτή για τα 350 έτη από την κοίμηση του Αγίου Βασιλείου αλλά ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος είπε: “Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης σας και πνευματικός σας πατέρας είπε ότι ερχόμενος εδώ από την Κέρκυρα μεταφέρω και τις ευλογίες του αγίου Σπυρίδωνος του θαυματουργού, ενός οικουμενικού αγίου, που πολλοί από εσάς έρχεστε προσκυνηταί στη γειτονική Κέρκυρα.

Το πλήθος των θαυμάτων και του αγίου Βασιλείου που εορτάζουμε σήμερα τα 350 έτη από την κοίμησή του αλλά και τα πολλαπλά θαύματα του αγίου Σπυρίδωνος δεν είναι κάτι άλλο παρά είναι η ενέργεια του αγίου πνεύματος με τις ικεσίες των Αγίων της πίστεως μας εις στην ζωήν όλων των ορθοδόξων χριστιανών”.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι “ο Θεός εθαυμάστωσε τους Αγίους οι οποίοι υπήρξαν και υπάρχουν στη γη δια της αυτής θείας χάριτός του. Όμως πιστεύω ότι μακρηγόρησα έπειτα από την ομιλία του Μακαριωτάτου του Πατριάρχου των Σέρβων, και χθες και σήμερα που ωχριούν τα δικά μου λόγια μπροστά στην σοφή ομιλία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου σας”.

Η Κέρκυρα τιμά τους πατέρες της Σερβίας

Αναφερόμενος Άγιο Σπυρίδωνα αλλά και στους αγίους πατέρεας που κατέφυγαν στην Κέρκυρα για να βρουν καταφύγιο, ο Σεβασμιώτατος τόνισε: “Εγώ θα ήθελα να σας εκφράσω την αγάπη μου και να σας μεταφέρω τις ευχές και τις προσευχές του αγίου Σπυρίδωνος, όπως και των πατέρων της Σερβίας οι οποίοι άφησαν μεν εκεί τα οστά τους και εκεί είναι ο τάφος τους όταν ήρθαν για να βρουν καταφύγιο και τους υποδέχθηκε ο λαός της Κέρκυρας μας με πολύ αγάπη και στοργή και προσέφερε σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αυτό που μπορούσε να τους δώσει.

Και συνεχίζει ακόμη ο λαός μας τα οστά των πατέρων σας να τα τιμά, να προσεύχεται και να λειτουργούνται”.

Η πρόσκληση προς τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο

“Γι’ αυτό θα ήθελα ταπεινά να σας προσκαλέσω στον τόπο και το νησί μας που η ορθόδοξη εκκλησία δεν έχει όρια αλλά η αγάπη του Χριστού μας , ενώνει τις καρδιές όλων των ορθοδόξων Χριστιανών.

Να έρθετε να προστείτε στη θεία λειτουργία και στην πανήγυρη του Αγίου Σπυρίδωνος και να λειτουργήσετε στα οστά των πατέρων της Σερβίας οι οποίοι είναι ήρωες και αγωνιστές”, είπε χαρακτηριστικά ο Σεβαμσιώτατος.

“Σας ευχαριστώ και εσάς άγιε Μαυροβούνιου για την πολύ σας αγάπη την οποία υποδείξετε όχι μόνο τώρα αλλά και από άλλοτε που ήδη μας συνέδεσε ο μακαριστός προκάτοχός σας μακαριστός Αμφιλόχιος. Χριστός Ανέστη”, κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: Χιλιάδες πιστοί στην εορτή του Αγίου Βασιλείου Όστρογκ στο Μαυροβούνιο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων