23/03/2020 23/03/2020 Απάντηση σε όσους έσπευσαν να επικρίνουν την χθεσινή τέλεση της Θείας Λειτουργίας στους ναούς της Σερβίας, και όχι μόνο, έδωσε με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Σερβίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ορισμένοι κύκλοι έσπευσαν να διαδώσουν ψευδώς πως δεν τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.  Μάλιστα χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα και το ότι...
23 Μαρτίου, 2020 - 16:55
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2020 - 18:01

Το Πατρ. Σερβίας για τους επικριτές της Θείας Μετάληψης

Διαδώστε:
Το Πατρ. Σερβίας για τους επικριτές της Θείας Μετάληψης

Απάντηση σε όσους έσπευσαν να επικρίνουν την χθεσινή τέλεση της Θείας Λειτουργίας στους ναούς της Σερβίας, και όχι μόνο, έδωσε με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Σερβίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ορισμένοι κύκλοι έσπευσαν να διαδώσουν ψευδώς πως δεν τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.  Μάλιστα χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα και το ότι αρκετοί πιστοί κοινώνησαν, μη τηρώντας με τον τρόπο αυτό τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει το κράτος.

“Ορισμένοι μας κατηγόρησαν ότι κοινωνήσαμε τους πιστούς με τον τρόπο που το κάνει η Εκκλησία μας εδώ και δυο χιλιάδες και πλέον χρόνια. Θεώρησαν ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάσαμε τους κανόνες προστασίας που έχει επιβάλει η πολιτεία. Αυτό λοιπόν, δηλώνουμε πως είναι ψέμα. Η πολιτεία δεν επέβαλε μέτρα για την τέλεση και το περιεχόμενο της Θείας Λειτουργίας, ούτε απαγόρευσε στους πιστούς να κοινωνούν. Αυτό άλλωστε δεν μπορεί να επιβληθεί από κανένα διότι αφορά την λειτουργική τάξη της Εκκλησίας. Συνεπώς είναι εσωτερικό ζήτημα. Οι πιστοί δεν προσέρχονται να λάβουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού κατόπιν πίεσης, αλλά όταν είναι πνευματικά προετοιμασμένοι και πάντα με τη δική τους θέληση. Συνεπώς αυτά είναι κακόβουλα τεχνάσματα ανθρώπων που δεν έχουν καμία πραγματική σχέση με την Εκκλησία. Εμείς από την πλευρά μας συνιστούμε για ακόμη μια φορά στους πιστούς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής που έχει ορίσει η πολιτεία. Στους Ιερούς Ναούς μας άλλωστε ισχύει η συνάθροιση έως πέντε ατόμων με την αυστηρή τήρηση της απαραίτητης απόστασης  μεταξύ των πιστών”, τονίζεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Στο Μαυροβούνιο οι πιστοί εκκλησιάστηκαν σε απόσταση ασφαλείας

Χθες, μετά την συνεννόηση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλοχίου με τον Πρωθυπουργό Κ. Μάρκοβιτς, τον υπουργό δικαιοσύνης κ. Πάζιν και τον αρχηγό της Αστυνομίας κ. Βέλιοβιτς, επέτρεψαν να γίνει Θεία Λειτουργία στους ναούς, ξεπερνώντας τα μέτρα που είχαν αρχικά παρθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η παράκληση του Μητροπολίτη κ. Αμφιλοχίου ήταν να επιτρέψουν να τελείται η Θεία Λειτουργία τις Κυριάκες με ειδικές συνθήκες ώστε να μην μένουν οι πιστοί χωρίς Θεία Λειτουργία.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία σέβεται όλες τις διατάξεις της Κυβέρνησης σχετικά με την προστασία από τον Covid-19 , προσπαθεί όμως να στηρίξει και πνευματικά τον κόσμο που έχει ανάγκη τη Θεία Λειτουργία και την Θεία Μετάληψη.

Σε συνεργασία λοιπόν με την πολιτεία δόθηκαν οι οδηγίες για ασφαλή παρουσία των ανθρώπων μέσα στον Ναό και εκτός αυτού.

Η Εκκλησία ανέλαβε την ευθύνη για την σωστή και ασφαλή τήρηση των οδηγιών σχετικά με την απόσταση και τον αριθμό των παρόντων. Οι πιστοί παρέμειναν στις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και ο Ιερέας στην στιγμή Θείας Κοινωνίας προσερχόταν στον καθένα χωριστά στη θέση του να τον κοινωνήσει. Αμέσως οι πιστοί αποχωρούσαν από το Ναό ή τον προαύλιο χώρου του.

Οι Ναοί επίσης εξασφάλισαν την ηχητική κάλυψη της Θείας Λειτουργίας για τους πιστούς που βρίσκονταν έξω από το Ναό για λόγους ασφαλείας.

Σε κάποιες ενορίες η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στο προαύλιο χώρο του Ναού με τους πιστούς να κλαίνε από την συγκίνηση για τις στιγμές που βίωναν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποκλειστικό: Στο Μαυροβούνιο έσπασαν τα μέτρα σε συνεργασία με τις αρχές και οι πιστοί εκκλησιάστηκαν σε απόσταση ασφαλείας.

Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές στον Καθεδρικό Ναό του Ζάγκρεμπ

Κάλεσμα Πατριάρχη Σερβίας για σεβασμό στα μέτρα πρόληψης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων