30/05/2020 30/05/2020 Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ζάγκρεμπ θα τελεστεί και πάλι Θεία Λειτουργία αύριο, Κυριακή 31 Μαΐου 2020, μετά τις ζημιές που είχε πάθει από τον καταστροφικό σεισμό. Η Θεία Λειτουργία θα γίνεται σύμφωνα με το συνηθισμένο πρόγραμμα, όμως στον Ιερό Ναό θα υπάρχουν σκαλωσιές, οι οποίες έχουν εγκατασταθεί για την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης και...
30 Μαΐου, 2020 - 20:25
Τελευταία ενημέρωση: 30/05/2020 - 23:55

Θα λειτουργήσει και πάλι ο Ιερός Καθεδρικός Ναός του Ζάγκρεμπ

Διαδώστε:
Θα λειτουργήσει και πάλι ο Ιερός Καθεδρικός Ναός του Ζάγκρεμπ

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ζάγκρεμπ θα τελεστεί και πάλι Θεία Λειτουργία αύριο, Κυριακή 31 Μαΐου 2020, μετά τις ζημιές που είχε πάθει από τον καταστροφικό σεισμό. Η Θεία Λειτουργία θα γίνεται σύμφωνα με το συνηθισμένο πρόγραμμα, όμως στον Ιερό Ναό θα υπάρχουν σκαλωσιές, οι οποίες έχουν εγκατασταθεί για την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης και για την ασφάλεια των πιστών. Τα στηρίγματα έχουν μπει με την έγκριση των αρμοδίων φορέων της χώρας ενώ σε όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί είναι απαραίτητο να τηρούν και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του σεισμού είχαν καταστραφεί τμήματα των τοιχογραφιών, που είχαν πέσει στο εσωτερικό του Ιερού Ναού προκαλώντας μεγάλες φθορές, ενώ είχαν καταστραφεί και κτήρια που υπήρχαν περιμετρικά του Ιερού Ναού.

Η παραμονή στον Ιερό Ναό δεν ήταν ασφαλής και υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης των τούβλων από τους τοίχους καθώς και το υπόλοιπο τμήμα από τις τοιχογραφίες και για αυτό ο Ιερός Καθεδρικός Ναός είχε χαρακτηριστεί ως “προσωρινά ακατάλληλος για χρήση”. Οι επισκευές είχαν αρχίσει αμέσως, για να αποφευχθούν επιπλέον ζημιές από τις τρύπες που υπήρχαν στην οροφή ενώ αμέσως είχε κινητοποιηθεί και η πυροσβεστική για να απομακρύνει διάφορα μπάζα από την οροφή που απειλούσαν να πέσουν στον δρόμο που είναι πολυσύχναστο πέρασμα για πολλούς πεζούς.

 

Ταυτόχρονα με τον καθαρισμό του ναού, της οροφής και των δρόμων που περιβάλλουν το Επισκοπικό, ξεκίνησε η κατασκευή έργων σκαλωσιάς, για την εγκατάσταση των οποίων ήταν απαραίτητο να ληφθούν οι άδειες των αρμοδίων αρχών. Πρώτα, στήθηκε ένα ικρίωμα γύρω από το κτίριο. Το κτίριο στεγάζει Επισκοπικά και Εκκλησιαστικά γραφεία, σημαντικά αρχεία, αλλά και ένα Επισκοπικό μουσείο όπου φυλάσσονται πολλά πολύτιμα αντικείμενα. Τα εκθέματα του μουσείου δεν υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια του σεισμού, σε αντίθεση με τους τοίχους οι οποίοι είχαν αρκετές φθορές. Πολλά εκθέματα έχουν μετακινηθεί. Το μουσείο θα παραμείνει κλειστό για το κοινό μέχρι νεωτέρας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων